Mobil

Gaziantep Kahramanlık Panoraması ve Müzesi görücüye çıktı

Büyükşehir Belediyesi, Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini yakan...

Gaziantep Kahramanlık Panoraması ve Müzesi görücüye çıktı
08-03-2017 03:22
Gaziantep

Büyükşehir Belediyesi, Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini yakan, şehrini, milletine, bayrağına olan bağlılığın verdiği güç ve azimle işgal kuvvetlerinden kurtaran, kahramanca verdikleri bu mücadeleyi ölümsüzleştirerek kahramanlığın hikâyesini yazan Gazianteplilerin bu kahramanlığını gelecek nesillere aktaracak olan, Gaziantep Kahramanlık Panoraması ve Müzesi projesini tanıttı.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda yapılan toplantıya, konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin yanı sıra Gaziantep tarihine ilgi duyan araştırmacılar ile halk yoğun ilgi gösterdi.

PROJENİN MİMARİ VE SANATSAL SUNUMU YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan’ın açılış konuşması ve projenin hakkında genel bilgilendirme ile başlayan toplantıda, Cihan; projenin üzerinde titizlikle durduklarını, Gaziantep Kalesi'nin hemen yanında bulunan askeri lojmanların bulunduğu bölgeye müzenin yapılacağını belirtti. Ayrıca buradaki lojmanların yıkıldığını belirten Sezer Cihan: “Yıkılan 32 lojmanın yerine, başka bölgeye yeni lojmanlar yapacağız. Mimarlar Odası’nın bu konuda ciddi bir gayreti oldu. Onlar bir konsept oluşturdular. Gayretlerinden ötürü onlara teşekkür ediyoruz. Yeşil alanı koruyan bir yaklaşımla proje yapıldı. Sokak akslarını koruduk.” Diyerek proje hakkında teknik bilgiler verdi.

Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan’ın ardından projenin Tarih Kurul Başkanı B. Sıtkı Severoğlu, proje hakkında bilgiler verdi. Projenin 11 yıllık bir geçmişinin olduğunu belirten Severoğlu: “Azimli bir çalışma ile bu sürece geldik, her şerde bir hayır varmış derler, bu proje 2006 yılında uygulanmaya başlansaydı, 4 bin 500 m2 bir alana sığdıracaktık. En önemlisi de bulunduğu alan şehre ters olacaktı. Ama şuan yaklaşık 13 bin m2 bir alan üzerinde ve şehrin kültürel ve tarihi dokusu içesinde bir aksa inşa edeceğiz.” dedi. Öte yandan bunun bir hayal olduğunu da belirten Severoğlu, şimdi gerçekleşme aşamasında olduğunu, yağlı boya olarak bir sanat eseri olacağını, inşallah 25 Aralık 2018’e bu projenin yetişeceğini belirterek. Bu alanda Antep Harbi Araştırmaları Enstitüsünde bu oluşum içerisinde yer alacağını söyleyerek bu sayede müzenin kendisini sürekli yenileyebilen bir müze haline geleceğini söyledi.

Severoğlu’nun ardından projenin sanatsal ve tarihsel boyutunu anlatan Dr. Samet Bayrak projenin gelişim aşamalarında bahsetti. Bayrak: “İşlerin sağlıklı yürüyebilmesi için önce bir İcra ve Tarih Kurulu oluşturuldu. Daha sonra  tarih kurulu içerisinden Yürütme Kurulu kurularak daha hızlı hareket edilmesi sağlandı. Öncelikle toplantılar yapıldı. Belediyemiz Rus Ressam Alexsander Samsanov ile çalışmaya karar verince, bizlerde ressama şehrin muhtelif yerlerini gezdirerek, savaşın cereyan ettiği mekanları bizzat yerinde gösterdik. Ressama materyal konusunda da araştırmalar ile destekli çalışmalar sunduk. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışı geziler düzenleyerek neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Bütün bunların neticesinde ressam bize eskiz çalışması gönderdi. Şimdi bu çalışmaları yerinde denetlemek için kurul üyelerimiz ile Antalya’ya ressamın atölyesine rutin olarak ziyaret ediyoruz. Panorama 6 ana olaydan oluşuyor. Burada her şeyi fiziki olarak anlatamıyoruz fakat anlatılamayan bölümler diorama kısmında yer alacaktır. Hepimizi heyecan içinde bırakan bir proje oldu”. Dedi.

Sunumların ardında soru-cevap kısmına geçilen toplantıda katılımcılar düşüncelerini belirtti. Büyükşehir Belediyesi yapılan bu toplantı ile projenin herkese açık olduğunu yapılacak tavsiye ve eleştirilen sözlü veya yazılı olarak değerlendirileceği ayrıca kurula iletilecek, Antep Harbi’ne ait her türlü bilgi, belge, fotoğraf ve materyallerin tarih kurulunca değerlendirilebileceği belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER