Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Suriyeli mülteciler için artık yardım destek politikaları değil uyum politikaları üretilmesi gerektiğini söyledi
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ve beraberindeki heyet, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.
Başkan Bartık, Zutt’a, Gaziantep’in ekonomi ve sosyal durumu hakkında sunum yaptı.
Ticaret, kültür, ekonomi ve gastronomi şehri Gaziantep’in stratejik bir konumda olduğunu belirten Bartık, uçakla 5 saatlik mesafede 2 milyar insana hitap ettiklerini vurguladı. Gaziantep’in sanayi kenti olma yolunda hızlı mesafe aldığını ifade eden Bartık, şöyle devam etti:
“Gelecekte bu coğrafyanın tek üretim merkezi olacağımızı iddia ediyoruz. Bunun için çalışıyor, bunun için mücadele ediyoruz. Öncelikle komşu ülkelerde ticaret ofisi açtık. Erbil’le başladığımız ticaret ofisi açma çalışmalarına Tahran’la devam ediyoruz. Tahran’daki ofisimiz ilerleyen günlerde hizmete açılacak. Daha sonra da Moskova’da ticaret ofisi açmayı planlıyoruz. Amacımız çevre ülkelere yayılmak, ticareti paylaşmaktır. Komşularımızla ticaretimiz devam ediyor, komşular arasındaki ticareti hiçbir şey engelleyemiyor.”
Suriyelilerin en çok şirket açtığı şehirlerden biriyiz
Gaziantep’te savaşöncesi Suriyeli şirket sayısının 12 iken şimdi bu rakamın 770 olduğunu hatırlatan Bartık, “Suriyeli mülteciler için artık yardım destek politikaları değil uyum politikaları üretilmesi gerekiyor. Biz de bunun için çalışıyoruz. Suriyelilerin şehrimize göçüyle birlikte şirket sayısında da artış oldu. 12’den 770’ye ulaşan Suriyeli şirketlerle daha rahat irtibat sağlamak ve onların taleplerini öğrenebilmek için Oda bünyesinde Suriye Masası kurduk. Burada görevli olan arkadaşımız, Suriyelilerin çalışmalarına destek veriyor.” şeklinde konuştu.
“Suriyelilerle ilgili konu artık “acil yardım-destek” politikalarından "uyum" politikalarına geçişin zorunlu olduğu bir noktaya gelmiştir” diyen Bartık, bu noktada Oda olarak Suriyelilere meslek edindirmeye yönelik projeler için çalışmaya başladıklarını belirtti.
Misyonumuz yoksulluğu azaltmak
Dünya Bankasının misyonunun yoksulluğu azaltmak olduğunu belirten Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ise “Yoksulluğu azaltıp refahı artırmak için yaptığımız çalışmalarda iş dünyası ile ilişkilerimiz önem arz ediyor” dedi.
Zutt, iş dünyasının başarılı olması için gerekli adımlar atarak, iş dünyasına destek verdiklerini dile getirdi. Türkiye’nin ve şirketlerin başarısı için çalıştıklarını anlatan Zutt, Gaziantep’in gelişmesi için de desteklerinin devam edeceğini kaydetti.
Gaziantep’in ekonomik performansından etkilendiğini söyleyen Zutt, “Gaziantep’in sektör çeşitliliğinin iş yapma ortamının uygunluğu için bir gösterge. Küresel ekonomide fark yaratabilmek için tasarım ve markalaşma noktasında mesai harcaması gerek” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, GTO Başkanı Bartık, Zutt’a hediye takdim etti.