Mobil

“TÜRKİYE SANAYİSİNDE YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR”

Gaziantep ve Kilis illerinin ortak çalışmaları ile hayata geçirilen Polateli-Şahinbey İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin arsa tahsis çalışmaları başlıyor. İlk etapta 6,5 milyon metrekare arsa tahsisi yapılacak.

“TÜRKİYE SANAYİSİNDE YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR”
21-12-2021 06:45
Gaziantep

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı’na Kilis Valisi Recep Soytürk, AK Parti Kilis Milletvekilleri Mustafa Hilmi Dülger ve Ahmet Salih Dal, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Akınal, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Sanayiciler Dernek Başkanı Mustafa Topçuoğlu, AK Parti Kilis İl Başkanı Mehmet Murat Karataş, kurum yetkilileri ve sanayiciler katıldı.

Toplantıda, Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin arsa tahsis çalışmaları, alanda başlayacak çalışmalar ve Gaziantep ile Kilis illerinin iştirakinde bundan sonraki süreçte atılabilecek adımlar değerlendirildi.

“BU PROJE, EKİP RUHUYLA YAPILAN ÇALIŞMALARIN SONUCUDUR”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Kilis Valisi Recep Soytürk, Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas OSB’nin hem Gaziantep hem de Kilis iş dünyası için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Yapılacak yatırımlarla Kilis sanayisinin hedeflenen noktalara çıkacağına, Gaziantep sanayisinin daha fazla büyüyeceğine inandıklarını ifade eden Soytürk, “Bu proje, şehrimiz ve Gaziantep’in ortak çalışmaları, iş dünyasının, bürokratların ve siyasilerin bir ekip ruhuyla hareket etmelerinin neticesinde hayata geçirildi. Polateli-Şahinbey OSB ile ilgili başvuru bilgilerini üyelere ve yatırımcılara ilettik. Yatırımcılarımız dilekçe ile müracaat edecek ve bu başvurular değerlendirme komisyonunda karara bağlanacak. Daha sonraki süreçte bu işi gerçekten yapabilecek olanları kura yöntemi ile belirlemeyi düşünüyoruz. Biz bu yolda bölgeye değer katacak yatırımları yapanlarla birlikte çalışmak istiyoruz. Bu önemli projede emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE SANAYİSİNDE YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR”

Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Gaziantep, Kilis ve bölge illerinin daha da kalkınmasını hedeflediklerini kaydeden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de proje ile birlikte bölge sanayisinin daha fazla büyüyeceğini ve istihdamın önemli oranlarda artacağını söyledi. Polateli-Şahinbey OSB’nin Yeşil Mutabakat kriterlerine uygun olarak faaliyet yürüteceğini sözlerine ekleyen Ünverdi, “Polateli-Şahinbey OSB hem Yeşil Mutabakat ile daha farklı bir sanayi çizgisini çizecek hem de tüm çevresel faktörleri gözeterek örnek olacak. Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı programında da olduğu gibi bu bölge açılacak tünellerle İskenderun Limanı’na bağlandığında çok daha farklı hale gelecek. Burası tüm bölgenin ve Doğu Anadolu’nun da zenginleşmesinde büyük rol üstlenecek. Polateli-Şahinbey OSB ile birlikte Türkiye sanayisinde yeni bir sayfa açılıyor. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“POLATELİ-ŞAHİNBEY OSB ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SANAYİ ALANLARINDAN OLACAK”

Toplantıda Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili görüşlerini rakamsal veriler ışığında paylaşan Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, projede sona geldiklerini söyledi. “Polateli-Şahinbey OSB’de şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de tüm çalışmaları kendi imkanlarımız ile yapacağız” diyen Celkanlı, “Proje kapsamında bölge yatırımcılarımıza yönelik ilk etapta 6,5 milyon metrekare arsa tahsislerine başlanacak. Arsanın toplam değeri üzerinden alınacak peşinat yüzde 25’tir. Peşinat alındıktan sonra geriye kalan miktar sözleşme tarihinden itibaren 4’er aylık taksitler halinde toplam 5 taksit şeklinde alınacaktır. Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ülkemizin en büyük sanayi alanlarından biri olacak ve yaklaşık 75 bin kişiye istihdam sağlayacak” diye konuştu.

AK Parti Kilis Milletvekilleri Mustafa Hilmi Dülger ve Ahmet Salih Dal da yaptıkları konuşmada Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Gaziantep, Kilis ve bölgenin kalkınmasında üstleneceği role ve bununla birlikte yatırımcılar için sağlanacak yeni fırsat ve avantajlara dikkati çektiler.

Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Sanayiciler Dernek Başkanı Mustafa Topçuoğlu da projenin bulunduğu konum, limana yakınlığı ve getireceği imkanlar ile iş dünyasını heyecanlandırdığını ifade etti.

Polateli - Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

KİLİS POLATELİ ŞAHİNBEY TEKSTİL İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Kilis ili Polateli İlçesi Ürünlü, Ömeroğlu, Karakıl Köyleri mevkiinde 1302,77 hektar alan üzerine kurulan Kilis Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmalarını tamamlayarak 06.10.2016 tarihinde tüzel kişilik kazanarak 322 sicil numarası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmıştır.

2017 yılında yatırım programına alınan OSB‘de bugüne kadar OSB alanının ifraz işlemi yapılarak tapu devri Kilis Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi adına alınmış ve kamulaştırma işlemi tamamlanmıştır.

Alanın yaklaşık 950 hektarlık kısmına 1.Etap İmar Planı hazırlanarak 30 bin M2 den başlayıp 100 bin M2 den büyük toplam 98 adet sanayi parseli üretilmiştir. İmar planı yapılan 1. Etap kısmın toplam sanayi alanı yaklaşık 6.500.000 M2.dir. Henüz parselasyonu yapılmayan yaklaşık 350 hektarlık bir alanda gelecek parsel taleplerine göre değerlendirilecektir.

Alan ile ilgili ayrıca ÇED Raporu alınmış, altyapı tatbikat projeleri hazırlanmış ve alt yapı inşaatı ihale aşamasına getirilmiştir.

Bölgede aşağıdaki şartlarda arsa tahsislerine başlanacaktır.

Arsanın Toplam Değeri Üzerinden Alınacak Peşinat : % 25

Peşinat alındıktan sonra toplam bedelden geriye: Sözleşme tarihinden itibaren

kalan miktarın ödeme zamanı ve taksit sayısı 4’er aylık taksitler halinde toplam 5 taksit.

Asgari Kapalı Alan Mecburiyeti: Arsa toplam alanının % 25’i

İnşaata Başlama Tarihi: Sözleşme tarihinden itibaren en geç 1 yıl             

Üretime Geçme Tarihi: İnşaat Ruhsatnamesini aldığı tarihten en geç 2 yıl

Yukarıda yazılı bulunan hususular dahilinde arsa tahsis edilecek yatırımcı ile 4562 Sanayi Bölgeleri Kanunu ve Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerince Sözleşme imzalanarak ve Yönetmelik Eki Taahhütname alınarak Yönetim Kurulu tarafından arsa tahsis edilecektir.

 

OSB’NİN ÖNEMİ

Kilis Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ülkemizin en büyük sanayi alanlarından biri olacaktır.

Yaklaşık 75.000 kişiye istihdam sağlayacaktır. 

Ülkemizde iki ilin müşterek kurduğu ilk ve tek Organize Sanayi Bölgesidir.

OSB genişleme sahası ile birlikte 45 milyon M2 ye kadar büyütülme imkanına sahiptir.

Amanos Tünelinin yapımını hızlandıracak ve Amanos tüneli üzerinden 85 km. mesafeden limana bağlanacaktır

Kilis ve Gaziantep ile birlikte bölge illerindeki istihdama büyük oranda katkıda bulunacaktır.

Gaziantep ve Kilis illeri için çok önemli olan bu OSB aslında bölgesel bir proje olup tüm bölgemizi etkileyecektir.

Kilis Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kilis-Gaziantep İl Sınırında olup, Kilis’e 20 km, Gaziantep’e ise 24 km. mesafededir.

Ülkemizin Orta Doğuya açılan en büyük gümrük kapısı olan Öncüpınar Gümrük Kapısına 28 km mesafededir.

Bölgesel destekler kapsamında 6. Bölge desteklerinden faydalanmaktadır

Bu destekler şunlardır:

1-Gümrük Vergisi Muafiyeti

2-KDV İstisnası

3-Bedelsiz Arsa Tahsisi (% 100)

4-Vergi İndirimi   (Sabit Yatırım Tutarının % 50’si; Vergi İndirim Oranı % 90)

5-SSK İşveren Hissesi Desteği (Teşvik Belgesinde belirtilen işçilerin Asgari ücret üzerinden sigorta primi işveren hissesi; Süre 10 yıl)

6-Faiz Desteği  (TL bazında kullanılan kredilerde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan)

7-İşçiden kesilen sigorta primi desteği (Teşvik belgesinde belirtilen işçilerin asgari ücret üzerinden Sigorta primi; Süre 10 yıl)

8-Gelir Vergisi Stopajı Desteği  (Asgari ücret üzerinden işçilerden kesilen gelir vergisi; Süre 10 Yıl)

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında desteklerden faydalanacaktır.

1- 6. Bölge desteklerinden 6. Bölgedeki oran ve sürelerde faydalanılacaktır.

2- Enerji Desteği Faturalarının (Sabit yatırım tutarının %25’i kadar; %30’u; süre 3 yıl)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER