Gaziantep İl Sağlık Müdürü Uzm. Doktor Serdar Sarıfakı, göreve geldiği günden itibaren kent genelinde sağlık alanında yapılan çalışmaları Hakimiyet Gazetesi’ne değerlendirdi. Hakimiyet Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Sarıfakı, 2019 hedeflerini anlattı. Şehir Hastanesi’nin yapım aşamasına ilişkin açıklamada bulunan Sarıfakı, “Şehir Hastanemizi 13-14 ay sonra tam kapasite ile hizmete açacağız. Onun içinde ayrıca 150 yataklı fizik tedavi hastanesi, bölgede ilk olacak 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi de hizmet verecek” dedi.
“ŞEHİR HASTANESİ 13-14 AY SONRA HİZMETE GİRECEK”
“Şehir Hastanemizi 13-14 ay sonra tam kapasite ile hizmete açacağız. Onun içinde ayrıca 150 yataklı fizik tedavi hastanesi, bölgede ilk olacak 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi de hizmet verecek” şeklinde konuşan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Uzm. Doktor Serdar Sarıfakı, “Üniversitemizle bakanlığımızın da onayıyla oluşturulacak bir protokolle oradaki hocalarımıza şehir hastanesinde ameliyat yapabilecek, hasta bakabilecek imkanları sağlayacağız. Ulaşım açısından da belediyemizin çalışmaları var. Alt yapı çalışmalarımız da hazır” dedi.
25 ARALIK HASTANESİNİN AKIBETİ NE OLACAK?
Sarıfakı, 25 Aralık devlet Hastanesinin gelecek yıllarda ne olacağı konusunda ise, “25 Aralık devlet hastanemiz ile SGK binasıyla arkasında yaklaşık 30 dönümlük arsamız var. Buraya da 300 yataklı yeni bir hastane projesini hazırladık. Şuan ihale dosyamız da hazır. Geçen hafta itibarıyla sağlık genel müdürlüğümüzde şubat ayı gibi ihalesine çıkılacak. Yeni hastanemiz hizmete girdiğinde de eski olanı yıkıp orada yeşil alan çalışması yapılacak” dedi. Ersin Arslan Araştırma Hastanesi’nin geleceğiyle ilgili açıklamalar da bulunan Sarıfakı açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“Hastanemizde doğum odası sayıları yetersiz ve yıpranmış durumda. Yeni yılda orada da 300 yataklı bir proje çizerek eski binayı da tadilattan geçirerek hizmete sunacağız. Bununda projesi hazır.
Şehit Kamil Devlet Hastanesi, 460 yataklı ve trafik hastanesi amaçlı yapıldığından da en fazla yoğun bakım ünitesi olan hastanemiz aynı zamanda.112 ambulanslarımızla aylık ortalama 1500 vakaya bakılıyor. Daha yoğun bir bölgemiz ve acili yetersiz. Oraya da Şehitkamil belediyemizle de görüşerek mevcut polikliniklerin önüne bin metre kare kapalı alanda iki katlı yeni bir acil planladık. Bir iki ay içinde projesi çizilip ihalesine çıkaracağız. Bakanlıktan da onayını aldık. En kısa zamanda da tamamlayıp hizmete sunacağız. İl merkezinde 23 tane birinci basamak Aile Sağlık Merkezi projemiz hazır ve bunları da ihaleye dahil ediyoruz.”
İl müdürlükleri halka hizmet yerleridir.Halkla iç içe olmamız gerekiyor.Bize direkt ulaşabilmeliler.Gelen şikayetleri,beklentileri değerlendirip, hızlı şekilde çözümlendirmeye çalışıyoruz.Kapımız herkese açıktır.Eleştiriye de her zaman açığız.
Sizi tanıyabilir miyiz?
1975 yılında Gaziantep ’de doğdum.İlk, orta ve lise öğrenimlerimi Gaziantep’ tamamladım.1999 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum.Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak görev yaptım. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalında ihtisas yaptıktan sonra Nöroloji Uzmanı olarak Kilis Devlet Hastanesine atandım. 30.04.2018 tarihi itibari ile de Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü görevini yapmaktayım.
Vatandaştan en çok hangi konularda şikayetler alıyorsunuz?
En fazla hastanelerdeki temizlik ile ilgili şikayetler geliyor.Bir süre önce Dört D dediğimiz sürekli kadroya geçildi. Bu arkadaşlarımızdan çok şikayetler geliyor. İnsanlara kaba ve ilgisiz davranmalarından, yeterli danışmanlık hizmeti verilmemesi şeklinde şikayetler alıyoruz.Doktor ve yardımcı personelden çok fazla şikayet gelmiyor.Gelen şikayetlerde hemen değerlendirilip çözümlendiriliyor.
Randevu sistemi ile ilgili yaşanan sıkıntıları da duyuyoruz
4-5yıllık geçmişi olan bir uygulama. Randevu sistemini nedense insanlarımız çok sevemedi. Çok almakta istemiyorlar.Randevulu hastaya da beklemeye de tahammül edemiyorlar.Bu sistem de zaten fiziki koşullar yeterliyse yerinde ama yeterli değilse de olumsuzluklar oluyor.
2019 yılı Sağlık yatırımları adına Gaziantep için nasıl olacak?
İlimizin en büyük hastanesi ve 60 yıllık geçmişi olan Ersin Aslan eğitim ve araştırma hastanesidir.Yetersiz fiziki koşulları ile de halka yeterli hizmet sunamamaktadır.Amacımız, yapılmakta olan şehir hastanemizin bir an önce bitirilip Ersin Aslanın kadrosunun oraya taşınıp Ersin Aslanın da yıkılmasıdır.
Arsası nasıl değerlendirilecek?
Büyükşehrin orada tramvay projesi var. Arsamızın bir kısmı oraya gidiyor.Kalan kısmında da il sağlık binası gibi bir kompleks olarak değerlendirilir diye düşünüyorum.Ama gönlüm yeşil alan olarak değerlendirilmesinden yana.
Sağlık personelinde açığımız var mı?
Hekim sayısı olarak Türkiye istatistiklerine göre ortalamanın altındayız.61 uzman hekim talebimiz oldu. Yardımcı personelde de aynı şekilde.Taleplerimizi bakanlığımıza yaptık.2019 KPSS de de yardımcı personel alımları var.Ama bizim personelden ziyade fiziki koşullarımız yetersiz.Son on yıl içinde yeni açılan bir hastanemiz yok.Bunu tamamlamak içinde bakanlığa sunduğumuz projelerimiz var. Ve hepsinin de bir an önce tamamlanıp hizmete sunulmasını bekliyoruz.
Projelerinizden bahseder misiniz?
Şehir Hastanemizi 13-14 ay sonra tam kapasite ile hizmete açacağız. Onun içinde ayrıca 150 yataklı fizik tedavi hastanesi, bölgede ilk olacak 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi de hizmet verecek. Üniversitemizle bakanlığımızın da onayıyla oluşturulacak bir protokolle oradaki hocalarımıza şehir hastanesinde ameliyat yapabilecek,hasta bakabilecek imkanları sağlayacağız.Ulaşım açısından da belediyemizin çalışmaları var.Alt yapı çalışmalarımız da hazır.
25 Aralık Hastanesinin akıbeti ne olacak?
25 Aralık devlet hastanemiz ile SGK binasıyla arkasında yaklaşık 30 dönümlük arsamız var.Buraya da 300 yataklı yeni bir hastane projesini hazırladık. Şuan ihale dosyamız da hazır. Geçen hafta itibarıyla sağlık genel müdürlüğümüzde şubat ayı gibi ihalesine çıkılacak.Yeni hastanemiz hizmete girdiğinde de eski olanı yıkıp orada yeşil alan çalışması yapılacak.
Doğum Hastanesi ve Şehit Kamil Devlet Hastaneleri ne olacak?
Avukat Cengiz Gökçek Hastanemizde doğum odası sayıları yetersiz ve yıpranmış durumda.Yeni yılda orada da 300 yataklı bir proje çizerek eski binayı da tadilattan geçirerek hizmete sunacağız.Bununda projesi hazır.
Şehit Kamil Devlet Hastanesi, 460 yataklı ve trafik hastanesi amaçlı yapıldığından da en fazla yoğun bakım ünitesi olan hastanemiz aynı zamanda.112 ambulanslarımızla aylık ortalama 1500 vakaya bakılıyor. Daha yoğun bir bölgemiz ve acili yetersiz.Oraya da Şehitkamil belediyemizle de görüşerek mevcut polikliniklerin önüne bin metre kare kapalı alanda iki katlı yeni bir acil planladık. Bir iki ay içinde projesi çizilip ihalesine çıkaracağız. Bakanlıktan da onayını aldık. En kısa zamanda da tamamlayıp hizmete sunacağız.
İl merkezinde 23 tane birinci basamak Aile Sağlık Merkezi projemiz hazır ve bunları da ihaleye dahil ediyoruz.
İlçelerimiz için neler yapılacak?
20 yataklı Yavuzeli İlçe Devlet Hastanemizin kompleksten oluşan projesi tamamlandı. Şubat ayındaki ihalenin içine dahil edeceğiz. Karkamış Devlet Hastanemiz de inşaat halinde ve Mayıs ayında hizmete açacağız. 400 yataklı Nizip Devlet Hastanesi de 2019 de tamamlanıp hizmete hazır hale getirilecek.
Suriyeli mülteciler için ne gibi sağlık yaptırımları uygulanıyor?
Suriye tarafında 75 yataklı Cerablus Hastanemiz aktif olarak çalışıyor. Ekipman olarak ta eksiğimiz yok. El bab’ ta da 200 yataklı hastanemizde deneyimli ve tecrübeli ekiplerimizle tam kapasite hizmet vermektedir. Buda Türkiye ye hasta sevkinin önüne geçilmesini sağlamaktadır. Sadece kanser gibi özellikli vakalar bize sevk ediliyor.
Suriyeliler için şehir merkezlerimizde 7 tane göçmen sağlığı merkezi açtık.Oralarda da Suriyeli hekimler ve personel çalışıyor.Sağlık bakanlığı tarafından öncesinde eğitime tutulup belge alıyorlar. Bakanlıktan onay aldıktan sonra maaşlı olarak başlıyorlar.Bizim hastane yükümüzde de azalmalarda yardımcı oluyorlar.
Mültecilerle beraber bulaşıcı hastalık sıkıntısı yaşandı mı?
Bununla ilgili düzenli olarak her ay istatistiksel bilgileri topluyoruz. Bulaşıcı hastalıklar,tüberkiloz ve diğerlerinde takip ediyoruz.Ciddi manada veri artışı olmadığını da görüyoruz. El bab ta ve Cerablus tan gelen tüberküloz hastalarının ilaçlarını biz gönderiyoruz artık.
Alternatif tıp ile ilgili neler söyleyeceksiniz? Ehil ellerde yapılmamasını doğru buluyor musunuz?
Son yıllarda halkta aktarlar dediğimiz yerlerde satılan bitkilere yoğun ilgi var. Bununla ilgili sağlık bakanlığı ve sağlık hizmetleri genel müdürlüğünün de ciddi çalışmaları var.Eğitimli kişiler tarafından bu hizmetin verilmesi en doğrusu olur.Yakın bir zamanda da uzman kişiler tarafından alternatif tıpla tedavi ile ilgili poliklinik hizmetleri verilmeye başlanacak.
Gaziantep de antidepresan tüketimi neden çok fazla?
Genelleme yapacak olursak Karadeniz Bölgesi ilk sırada yer almakta. İklim değişkenlikleri,sosyal faktörler, streslerin artması ve insanların mücadele edememesi gibi etkenler insanları antidepresan kullanımına yönlendiriyor.Hastanelere girdiğimizde psikiyatri polikliniklerinde yüzde yirmi otuz oranında hastanın olması da endişelendirici.
" Gaziantep de et ve ekmeği keserseniz sağlıklı olusunuz" diye düşünenler var.Sizce de doğrumudur?
Bunun tam tersini söyleyenlerde var. Ama aslında ne yerseniz yiyin ama çok yemeyin. Kararında olanı en doğru olandır her zaman.
Sağlık müdürlüğü uyuşturucu ile mücadele de neler yapıyorsunuz?
Uyuşturucuyla mücadeleyle ilgili her valilik bünyesinde komisyonumuz toplanıyor. İki ayda bir vali bey başkanlık yapıyor. Ama eğitim çalışmalarımız ve diğer müdürlüklerimizin çalışmaları var.Şuan Türkiye de uyuşturucu kullanımının ve kullanım şikayetiyle müracaatın en yoğun olduğu on ilden bir tanesiyiz. 2019 yılı için yeni bir eylem planı başlatıyoruz.Bununla ilgili olarak çalışmalarımız hakkında sizleri de yakın bir zamanda bilgilendireceğiz.
Hastane denetimlerini şahsen yapıyor musunuz?
Şimdiye kadar habersiz olarak, gece on gibi altı tane özel hastane acilini gezdim.Diğerlerini de gezeceğim.Arkadaşlarımla guruplara ayrılarak eş zamanlı denetliyoruz.Kimse nereye gideceğini bilmeden son dakikada belirleyip dağılıyoruz.Denetim yaptığımız hastaneler de şimdiye kadar ciddi bir sıkıntıyla karşılaşmadık.Aksine hepside çok iyiler.
Devlet hastanelerimizin denetimleri daha sıklıkla yapılmakta.Dönem dönem bazı sıkıntılar da yaşanabiliyor.Çünkü çoğu zaman personel kapasitelerinin çok üzerinde hizmet vermek durumunda kalabiliyorlar.Temizliğin aksamasına da neden olabiliyor.Aciller de beş tane temizlik görevlisi var ama ne yazık ki insanlarımızın da dikkatsizliğinden yetişemeyebiliniyor.
Siz bir hekim olarak sağlığınızı korumak için nelere yapıyorsunuz?
Genetik olarak kilo almaya çok müsait bir yapımız var.Bir hekim olarak sabah kahvaltının mutlaka yapılmasından atlatılmamasından yanayım.Gün boyu aç kalarak metabolizmayı yavaşlatarak akşam yemeğine yüklenilmesi az bile olsa kiloya sebep olur. Diyetlerde yapılan en büyük yanlışların bu olduğuna inanıyorum.
Sabahları mutlaka protein içerikli, az karbonhidratlı besinler tüketilmeli.Öğlen öğününde de hafif geçirilip akşam mümkün olduğunca meyveyle geçiştirilmelidir. Yürüyüş ise asla ihmal edilmemeli.
HABER//MERVE TANRIÖVER