Manşet

411 MİLYON TL’LİK YAPILANDIRMA

411 MİLYON TL’LİK YAPILANDIRMA
08-07-2017 12:43
Gaziantep

Gaziantep Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Uzun, 6736 Sayılı Yapılandırma borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak verilen süre zarfında kuruma borçlu 23 bin 379 kişinin başvuruda bulunduğunu açıkladı. Uzun başvurularda toplam 411 milyon 712 bin lira borcun yeniden yapılandırıldığını anlattı.

23 BİN 379 BORÇLU VATANDAŞ BAŞVURDU

Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarına yeniden yapılandırma süresinde son gün olan 30 Haziran’a kadar yoğun bir başvuru süreci yaşandı. 7020 sayılı kanun gereğince yapılacak olan borç yapılandırmasından bahseden SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, başvuruların sona erdiğini dile getirdi. Uzun açıklamasında, “6736 Sayılı Yapılandırma süreci boyunca Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumuna 4/a İşveren 12 bin 36 kişinin 361 milyon 449 bin 578 lira borcu, Genel Sağlık Sigortası 2 bin 598 kişinin 2 milyon 906 bin 755 lira borcu ve diğer yandan BAĞ-KUR / Sosyal Güvenlik Destekleme Primi 8 bin 745 kişinin 47 milyon 356 bin lira borcu yapılandırıldı. Başvurularda toplamda 23 bin 379 borçlu kişinin 411 milyon 712 bin lira borcu yapılandırıldı” şeklinde konuştu.

7020 SAYILI KANUNU KAPSAMAYAN YAPILANDIRMA

7020 Sayılı Kanun kapsamında ki yapılandırmanın son yapılandırma kapsamına alınmadığını açıklayan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, “Daha önceki yapılandırma kanunlarına başvuranlar bu yapılandırmadan faydalanamadılar. Süreç 1 Haziran itibariyle başladı ve 30 Haziran’da sona erdi. Başvurular internet üzerinden, SGK kurumundan ya da posta yoluyla da yapılabildi ama genelde borcu vatandaşlarımız başvurularını kuruma gelerek yerine getirdiler. SGK İl Müdürü Mehmet Uzun yapılandırmanın sigorta prim borçları, işsizlik sigortası prim borcu, özel işlem vergisi, idari para cezaları, damga vergisi, eğitime katkı payı gibi birçok borcu kapsadığını kaydetti ve başvuruda bulunan vatandaşların borç faizlerinin silindiğini açıkladı. Peşin ödemelerdeki kolaylıklara sağlandığını da anlatan Uzun, şöyle konuştu:

“Bu yapılandırmada faizin tamamı silindi. Ana borç ise enflasyon rakamlarına göre güncellendi. Peşin ödemelerde enflasyon rakamının ise yüzde 50’si de ödenmedi. Diğer yapılandırmalara başvuramayanlar bu kanuna başvurup borçlarını yapılandırdılar.”

“GEÇEN YIL YAKLAŞIK 412 MİLYON BORÇ YAPILANDIRILDI”

“Bundan önceki 6736 sayılı kanunda Gaziantep’te yaklaşık 412 milyon borç yapılandırdık” diyen Uzun, Gaziantep’te geçen yıl yaklaşık yüzde 92 oranında borç yapılandırdıklarını söyledi. İl Müdürü Uzun, “Rakamlara baktığımız zaman hemen hemen yüzde 92-93 oranında vatandaşlarımızın borç yapılandırmasına sadık kaldığını gördük. Bu da güzel bir oran. İlk taksit ödenmediği takdirde borçlar eski haline dönüyor. 7020 sayılı kanun yapılandırmasında da vatandaşların 31 Ağustos’a kadar ilk taksiti ödemesi ya da peşin ödemeyi tercih ederse peşin ödemesini gerçekleştirmesi gerekiyor. 30 Haziran başvuru için, 31 Ağustos da ilk taksit için son gün” ifadelerini kullandı.

YAPILANDIRMA YAPAN VATANDAŞLAR YAŞADI

Yapılandırmanın sağladığı faydaları da sözlerine ekleyen Uzun şu ifadelere yer verdi:

“Yapılandırma için herhangi bir teminat istenmedi. Tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edildi. Tatbik edilen hacizlere konu mallar borçlunun talebi halinde satılabilecek. İlk taksit ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alındı. Borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmadı. İlana çıkmış satışlar yapılandırmaya müracaat edilmesi halinde durduruldu. Cari dönem prim borçlarını ödemek şartıyla sigorta prim teşviklerinden yararlandılar. Yapılandırmanın bozulması halinde yararlanılan teşvikler geriye yönelik iptal edilmeyecek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER