Mobil

600 Sara hastası çocuğun 6'sında Çölyak hastalığı tespit edildi

600 Sara hastası çocuğun 6'sında Çölyak hastalığı tespit edildi
08-06-2016 07:35
Gaziantep

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sedat Işıkay, Gaziantep'te 600 sara hastasından 6'sında çölyak hastalığının belirlendiğini hatırlatarak, aileleri hastalığa karşı uyardı.

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sedat Işıkay, çölyak hastalığının buğday, arpa ve çavdar gibi unlu gıdalarda bulunan gliadin adlı maddeye karşı gelişen bağırsakların allerjik bir hastalığı olduğunu hatırlatarak, "Bu hastalık vücudumuzda neredeyse tüm organları etkilemektedir. Bu organlardan en önemlisi beynimizdir. Gliadin adlı bu maddeye karşı vücudumuzda oluşan antikor dediğimiz maddeler kan yolu ile beyine ulaşmaktadır. Beyin ve beyincik hücrelerine bağlanarak olumsuz etkileri gelişmektedir’’ ifadelerine yer verdi. Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Işıkay, "Çölyak hastalığı genellikle büyüme, gelişme geriliği, karın ağrısı, karın şişliği, düzelmeyen ishal şeklinde ortaya çıkmaktadır. Ancak son yıllarda bu şikayetler olmadan da hastalığın ortaya çıkabildiğini biliyoruz. Çölyak hastalığı epilepsi (sara hastalığı), ataksi (dengesizlik), nöropati (sinir hastalığı), miyopati (kas hastalığı) ve baş ağrısı gibi birçok nörolojik hastalığa neden olabilmektedir" dedi.


Işıkay, 2014 yılında Çocuk nöroloji kliniği tarafından yürütülen ve Amerika menşeli Pediatrik Nöroloji dergisinde yayınlanan bir çalışmada 600 epilepsi teşhisi almış olan çocuk hastanın 6’sında çölyak hastalığı saptandığını kaydetti. Işıkay, "Bu epilepsili hastaları kendi içinde gruplandırdığımızda özellikle oksipital epilepsi denilen grupta hastalığın sıklığını normal topluma göre yüzde 15.7 oranında çok yüksek olarak saptadık. Hastalarımıza glutensiz diyet verdikten sonra şikayet ve bulgularının tam olarak düzeldiğini gördük. Epilepsili (sara hastalığı) olgularla çölyak hastalığı birlikteliğinin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Özellikle otoimmün mekanizmalar, vaskülit ve vitamin eksikliği üzerinde durulmaktadır. Nörolojik bozuklukları olan çölyak hastalarında antinöronal ve anti-gangliozid antikorların gösterilmesi glutensiz diyetin erken başlanılması ile bazı olgularda antikor kaybı ile birlikte klinik iyileşmenin tanımlanması nörolojik bozuklukların antikor aracılı otoimmün mekanizmalarla oluşabileceğini düşünülmektedir. Çölyak hastalığında temel tedavi glutenin ömür boyu diyetten çıkarılmasıdır. Uygun diyetle sağlıklı bir yaşam mümkün olmaktadır" dedi.


Çölyak hastalığının klasik ve klasik olmayan belirtilerinin bir arada görülebileceği akıldan çıkarılmamasını isteyen Işıkay, nörolojik hastalığı olan çocuklarda çölyak hastalığı yönünden tarama testleri yapılması gerektiğini hatırlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER