Koronavirüs önlemleri çerçevesinde vatandaşlardan resmi kaynakların dışında ki açıklama ve uygulamalara itibar etmemeleri istendi. Sağlık Bakanlığından geldiklerini dile getiren bazı uyanıkların hırsızlık yaptıkları ortaya çıkınca Gaziantep Valiliği açıklamalarda bulundu. Diğer yandan koronavirüs şüphesiyle bir kamu hastanesinde yatan vakanın sonuçları ise negatif geldi. …
Gaziantep Valiliği, korona virüs salgının bahane ederek evlerden hırsızlık yapıldığı yönünde uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamada bakanlığın resmi açıklamalarına itibar edilmesi istendi. Diğer yandan bir kamu hastanesinde koronavirüs şüphesiyle kontrol altında tutulan hastanın test sonuçlarının negatif geldiği ve hastanın normal tedavisinin sürdürüldüğü açıklandı. Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise koronavirüs nedeniyle yoğun şekilde gerçekleştirilen alış veriş sırasında yüksek fiyatlı ürünlerin alo 175 şikayet hattına bildirilmesi istendi.
GAZİANTEP VALİLİĞİ, “BAKANLIĞIN BÖYLE BİR UYGULAMASI YOK”
Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklamada, "Son zamanlarda COVID-19 salgınını (Coronavirüs) bahane etmek sureti ile Sağlık Bakanlığı tarafından tarama yapmak için geldiklerini söyleyip evlere girerek hırsızlık girişiminde bulunan şahısların olduğu ile ilgili çeşitli ihbarlar alınmaktadır. Sağlık Bakanlığımızın böyle bir uygulaması bulunmamakta olup, vatandaşlarımızın bu tarz dolandırıcılık ve hırsızlık girişimlerine karşı dikkatli olmaları ve bu tür girişimlerle karşılaştıklarında emniyet güçlerimize bildirmeleri gerekmektedir" denildi.
UYGULAMA SAYESİNDE AYNI GÜNDE DENETİM YAPILIYOR
Vatandaşların haksız fiyat artışlarına ilişkin başvurularını daha kolay ve hızlı yapabilecekleri “Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi Mobil Uygulaması” sayesinde tüketiciler fiyat farkı hissettikleri ürünleri anında bakanlığa bildirecek. Gaziantep’te “koronavirüs” tehlikesi karşısında alış verişi artıran vatandaşların uygulama üzerinde yapacağı şikayetler anında değerlendirilecek. Gelen şikayet karşısında Gaziantep Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri şikayetin oluşturulduğu gün içerisinde denetim yapacak.
TÜKETİCİ HATTI ŞİKAYETLERİ ANINDA DEĞERLENDİRİYOR
Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet veriyor. Alo 175 Tüketici Danışma Hattı ile tüketicilerimiz; insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan ürünleri ve firmaları da ihbar edebilmekte, sorunlarıyla ilgili bilgi alabilmektedir.
“RESMİ KAYNAKLARIN AÇIKLAMALARINA İTİBAR EDİN”
İletişim Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Sosyal medyanın farklı platformlarında korona virüs gündemiyle alakalı birçok asılsız iddia, yorum ve değerlendirmeler yapılmakta, vatandaşlarımızın hassasiyeti suistimal edilerek bahse konu içeriklerin hızla yayılımı gerçekleştirilmektedir. Bu dezenformasyon ve manipülasyon unsurlarının yayılımını engellemek, kamuoyunun daha doğru ve etkili bilgilenmesini sağlayabilmek adına yetkili organlarımız çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Süreç şeffaf bir biçimde yönetilmekte, her aşamada kamuoyu bilgilendirilmekte, bu vesile ile her türlü yalan içeriğin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bu noktada önemli bir sorumluluk da sosyal medyayı etkin kullanan vatandaşlarımıza düşmektedir” denildi.
Korona virüs gündemini sosyal medyadan takip ederken dikkat edilmesi gereken hususlarla değinilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“RESMİ KAYNAKLARA İTİBAR EDİN
Hasta sayısı, lokasyonu, durumu ve hastalara yönelik uygulanan tedbirler gibi maddi bilgiler içeren konularda Resmi makamlar dışında paylaşılan içeriklere itibar edilmemelidir."
“HABER GÖRÜNÜMLÜ TUZAKLARA DÜŞMEYİN”
Kaynağı belirtilmeyen, etkileşimi arttırmak amacıyla ‘SON DAKİKA' gibi dikkat çekici başlıklarla servis edilen ve doğruluğu teyit edilmemiş haberlere dikkat edilmeli, bu gibi içerikler farklı mecralarda paylaşılarak yayılımına destek olunmamalıdır.
“BİLGİYİ OTORİTESİNDEN ALIN”
Tüm bilgilendirme faaliyetleri; başta Sağlık Bakanlığı ve Bakanlık nezdinde Bilim Kurulu olmak üzere ilgili resmi kanallar vasıtasıyla eksiksiz ve şeffaf olarak yapılmaktadır. Sosyal medyada resmi veya akademik güvenilirliği olmayan kişi ya da kuruluşların yapmış olduğu bilgilendirmelere temkinli yaklaşılmalıdır.
“KAYNAĞI BELİRTİLMEMİŞ SES KAYITLARI VE
GÖRÜNTÜLERE İTİBAR ETMEYİN”
Özellikle WhatsApp, Telegram ya da BiP gibi haberleşme uygulamaları vasıtasıyla yayılan, kimliği belirsiz kişilerce oluşturulan, kaynağı belirsiz ve anonim olan her türlü ses kaydı ve görüntüye hiçbir şekilde itibar edilmemelidir. Vatandaşlarımız bu gibi içerikleri başkalarına göndermemeli, kendisine gönderenleri içeriğin güvensiz ve kötü niyetli olduğu yönünde uyarmalı, yayılımını engelleme hususunda telkin etmelidir.
“SAHTE HESAPLARA DİKKAT EDİN”
Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İletişim Başkanlığı ya da Diyanet İşleri Başkanlığı adına farklı sosyal medya platformlarında açılan sahte hesaplara dikkat edilmelidir. Bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşların her birinin web sitesinde belirtilmiş olan gerçek sosyal medya hesapları takip edilmelidir. Karşılaşılan bu tarz sahte hesaplar, ilgili Resmi kurumlara bildirilebilir.
“AYRIŞTIRICI, KIŞKIRTICI MESAJLARA MÜSAADE ETMEYİN”
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ile mücadele; siyasi, etnik ve din gibi unsurlardan bağımsız olarak, Milletçe topyekûn yürüttüğümüz bir mücadeledir. Meseleyi siyasileştiren ya da ayrıştırıcı dil içeren sosyal medya paylaşımlarından uzak durulmalıdır. İyi niyetli olmayan, ulusal çapta verilen mücadeleye zarar verme amacı taşıyan, kaosu, çatışmayı ya da ayrışmayı teşvik eden içeriklerin yayılımına katkı sunulmamalıdır.”