Özel Haber

ALLAH KORUSUN!..

ALLAH KORUSUN!..
27-01-2020 10:41
Gaziantep

Elazığ’da yaşanan deprem felaketinin ardından gözler Türkoğlu ve devamında Nurdağı deprem fay hatlarına çevrildi. Gölbaşı Türkoğlu fayı, Türkoğlu Antakya fay hatlarında yaşanabilecek olası depremler karşısında yetkililerin tedbirleri artırmaları gerekiyor. Gaziantep’te “afet” ilan edilen 35’e yakın bölge yer alıyor. Afet alanı ilan edilen bölgelerde çok sayıda evin kamulaştırması henüz tamamlanamadı. Olası depremlerde bu yapıların durumu düşünülmek bile istenmiyor. Diğer yandan kentte olası bir deprem karşısında vatandaşların toplanma alanları konusunda yetkililerin henüz bir cevap yok.

GECEKONDU KENTİ GAZİANTEP

Geçmişten bu yana çarpık yapılaşmadan dolayı büyük sıkıntıların yaşandığı Gaziantep’te kentsel dönüşüm ilan edilen bölgelerin önemli bölümünde kamulaştırma çalışmaları henüz tamamlanamadı. Çok sayıda vatandaşla mahkemelik olan yerel yönetimler uzlaşma noktasında büyük sıkın yaşıyorlar. Yapılaşma ve kamulaştırma çalışmalarında bu ve buna benzer sorunlar karşısında kentte “deprem” konulu geniş bir çalıştayın kısa süre içerisinde yapılmasını talep eden Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Tevfik Uygur şu açıklamalarda bulundu;
“Gaziantep genelinde afet alanı ilan edilen bölgelerde kamulaştırma çalışmalarının kısa sürede tamamlanması gerekiyor. Diğer yandan olası deprem veya depremlere karşı kentte uzmanların katılacağı geniş katılımlı bir çalıştayın kısa süre içerisinde yapılması gerekiyor. Bilim insanlarının katılacağı bu çalıştayda depreme karşı kentte alınması gereken tüm önlemler masaya yatırılır ve çözüm önerileri yaşama geçer.”

“UYARILAR SÖZDE KALMASIN ARTIK İCRAATA GEÇELİM”

Gaziantep’te toplanma alanı olarak belirlenen bölgenin imara açılmasından dolayı rahatsız olduklarını anlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Tevfik Uygur, “4-5 yıldır olası depremlere karşı tüm uyarılarımızı yapıyoruz. Konuşuyor, anlatıyoruz, tamam deniliyor ama söylemler sadece masada kalıyor. Şimdi Elazığ depremi aslında tüm ülkemize bir uyarı. Bu nedenle en kısa zamanda kent yöneticileri bir araya gelmeli ve olası deprem ve depremlere karşı neler yapılabilir konuşup karar altına almalılar. Gaziantep genelinde yığma yapılar bir şekilde güçlendirilmeli ve yetkililer bu konuda oto kontrollü bir şekilde davranmalılar” diye konuştu.

GAZİANTEP’E YAKIN DEPREM FAY HATLARI

Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Tevfik Uygur açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“En az iki milyon yıldan bu yana hareket ettiği bilinen sol yanal atımlı fayın bugüne kadar toplam 15 kilometrelik yanal öteleme yapmış olduğu, yani fayın yıllık kayma hızının 7.9 mm/yıl olduğu bilinmektedir.  DAFZ‟nun her biri ayrı bir depremde kırılması beklenen belirgin bölümleri (segment) bulunmaktadır. İlimizin yaklaşık 40-45 km yakınından geçen DAFZ’nun şehrimize yakın segmentler Çelikhan Gölbaşı, Gölbaşı Türkoğlu fayı, Türkoğlu Antakya faylarıdır. Gölbaşı Türkoğlu segmenti en son 1114’te deprem üretmiş olup günümüze kadar gerginliğini korumuştur. Sivrice depremi bu segmentleri sıkıştıracağı için bölgemize yakın fayları harekete geçirebileceği muhtemeldir. İl merkezinin 40-45 km yakınımızda 7 ve üzeri büyüklükte deprem beklediğimiz bilmek büyük bir risk altında olduğumuzu göstermektedir. Yaklaşık 250 km uzaklıktaki Sivrice’deki 6,8 büyüklüğünde oluşan depremi ne kadar şiddetli hissettiğimiz ortadadır. Deprem olur mu olmaz mı düşüncesinden çok depreme hazır olalım düşüncesi benimsenmelidir. İlimizde hala toplanma alanlarına yüksek katlı binalar yapılmakta olup deprem sonrası nerede toplanılacağı halkımız tarafından bilinmemekte olup deprem master planı ile ilgili yerel yönetimler tarafından somut bir adım atılmamıştır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER