Yaşam

Anadolu lezzetleri buluşması Gaziantep’ten başladı

Anadolu lezzetleri buluşması Gaziantep’ten başladı
14-01-2016 12:36
Gaziantep

Türkiye’nin en büyük gastronomi ve eğlence merkezi Water Garden İstanbul’u Ataşehir’de faaliyete geçirecek olan Ziylan Gayrimenkul, Türkiye’nin dört bir yanından yerel lezzetleri İstanbul ve dünyayla buluşturmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bu amaçla “Anadolu Lezzetleri Buluşması” adıyla düzenlenen toplantıların ilki Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Ziylan Gayrimenkul, Türkiye’nin sosyal yaşamına yön verecek dünya çapında iddialı, önemli bir projeye imza atıyor. Water Garden İstanbul adıyla, Ataşehir’de modern bir gastronomi ve eğlence merkezini Haziran ayında faaliyete geçirmeyi planlayan Ziylan Gayrimenkul, dünya mutfaklarının seçkin örnekleriyle yerel lezzetleri bir arada sunacak. Projenin dikkat çeken bölümlerinden biri olan Nostalji Sokağında, tüm Türkiye’den en az 50 yıllık lezzetler bir araya getirilerek, İstanbul ve dünyayla buluşturulacak. Bu amaçla başlatılan “Anadolu Lezzetleri Buluşmasının ilki geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te düzenlendi. Mehmet Yaşin ve Ziylan Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkanı Mehmet Büyükekşi, GSO (Gaziantep Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ile Gaziantep iş dünyasının önde gelen temsilcileri ve işletme sahipleri katıldı.

DÜNYANIN GÖZÜ GAZİANTEP'TE

Anadolu gezileriyle yerel lezzetler yerinde keşfedilerek, o lezzetlerin Türkiye’nin ve dünyanın gastronomi başkentlerinden biri olan İstanbul’da, Water Garden ile daha fazla kitleye ulaşmasının sağlanması hedefleniyor. İlk durak, UNESCO tarafından da tescillendiği gibi dünyanın en önemli mutfaklarından biri olan Gaziantep mutfağının zenginliğini dünyaya daha iyi anlatmak ve tanıtılmasına katkıda bulunmak amacıyla Gaziantep oldu. Anadolu Lezzetleri Buluşması’na katılan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, "Unesco’nun dünyanın 9. mutfağı olarak tescillediği Gaziantep mutfağı gizli bir hazine… Bu tescil, mutfağımızın dünyada daha iyi tanıtılması sorumluluğunu da beraberinde getiriyor. İstanbul’un bir dünya kenti olması, Gaziantep mutfağının İstanbul’da daha yoğun olarak var olmasını gerektiriyor. Watergarden İstanbul’un, bu tanıtım için en iyi merkez olacağına inanıyorum. Ayrıca bu proje mimarının yine bir Gaziantepli olan Mehmet Ziylan’a ait olması beni ayrıca gururlandırdı” ifadelerini kullandı.



KALBE GİDEN YOL GAZİANTEP SOFRALARINDAN GEÇİYOR

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, metropol kent İstanbul'da Anadolu mutfağının en güzel temsilcisi olan Gaziantep, 12 milyon yabancı, 30 milyon yerli misafiri ağırlamada Gaziantep temsilcileri parmakla gösterilen şirketler olduğunu ve Watergarden'ın iyi bir mimari tasarım, gerisinde zekice bir düşünce olduğunu, dünyaya Anadolu lezzet duraklarını ve dünya mutfağının hepsini bir arada toplamasını yine bir Gazianteplinin başardığını söyledi ve bunun sebebini kalbe giden yolda Gaziantep sofralarından geçtiğini belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, "Çok daha kuvvetli bir şekilde dünyaya mesaj verilecek ve biz buradayız hak ettiğimiz noktaya gelmek istiyoruz mesajını dünyaya duyuracağız"' ifadelerini kullandı.Gaziantep şehrinin Unesco listesine girmesini kendilerini çok heyecanlandırdığını, aynı dönemde, bir gastronomi merkezi de olan watergarden İstanbul ile entegre faaliyetlere imza atmaları gerektiğini belirtti. Fatma Şahin ayrıca, Gaziantep mutfağını, kadim kültürünün mirası, bir medeniyet zenginliği olarak tanımladı. Bu lezzet kültürünü sürdürülebilir olması için, sevdalı olmak gerektiğini söyledi. Gaziantep’in dünyada rekabet edebileceği iki alan olduğunu ifade eden Şahin, bu alanların arkeoloji ve gastronomi olduğunu vurguladı. Anadolu Lezzet Buluşmaları’na katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda gerçekleştireceği ihracat hamlelerinde, marka olmanın önemine dikkat çekti. Marka ülke ya da marka şehirlerin ülke ekonomisine katma değer sağladığını söyledi. Özellikle turizmde, “deniz, kum, güneş” satmanın önemini yitirdiğini, özellikle gastronominin bu alanda yükselen bir trend olduğunu sözlerine ekledi. Unesco listesine giren Gaziantep mutfağını dünyada bir marka yapmanın önemine dikkat çekti.



GELENEKSEL LEZZETLER AYNI ÇATI ALTINDI

Kendisi de Gaziantep’li olan Mehmet Ziylan, gastronomi turizminin tüm dünyada yükselen bir değer haline geldiğini söyledi. Water Garden İstanbul’da geleneksel lezzetleri buluşturarak bu lezzetlerin dünyaya açılmasına olanak tanımayı amaçladıklarını belirten Ziylan, “Gastronomi alanında Türkiye’nin en ayrıcalıklı şehirlerinden birisi olan Gaziantep’in lezzet zenginliğini, Unesco tarafından tescillenen zengin mutfağının tanıtılmasına katkıda bulunmak istiyorum. Haziran ayında faaliyete açacağımız ve bir gastronomi ve eğlence merkezi olarak faaliyet gösterecek olan WaterGarden İstanbul’da ulusal ve uluslararası mutfakların en gözde ve yeni lezzetlerini sunacak restoranlar ve kafelerin yanında, muhteşem lezzetleriyle çeşitli illerimizden her biri en az 50 yıllık köklü geçmişe sahip markaları Nostalji Sokağı’nda olacak. Böylece Türkiye lezzetlerin, Watergarden çatısı altında bütün dünyanın tanımasına olanak sağlayacağız” dedi.

Anadolu Lezzetleri Buluşması önümüzdeki günlerde Adana ile devam edeceği bildirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER