Adı Gaziantep’le özdeşleşen Antep fıstığına coğrafi işaret alarak, Gaziantep’e ilk coğrafi işaretli ürünü kazandıran Gaziantep Ticaret Odası, Antep fıstığını Avrupa Birliği’nde (AB) tescil ettirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Hedef Antep Fıstığını Avrupa Birliği’nde Tescil Ettirmek: Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Avrupa Birliği nezdinde başvuruda bulunarak Antep fıstığını tescil ettirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Coğrafi işaret tescili kapsamında Antep fıstığı yanında Antep işi nakışının da tescilini alan Odamız, bu işaretlerin ürünlerde kullanılması yönünde çalışmalara başladı.
Adı Gaziantep’le özdeşleşen Antep fıstığına coğrafi işaret alarak tescilini yaptıran ve Gaziantep’e ilk coğrafi işaretli ürünü kazandıran Gaziantep Ticaret Odası, Antep fıstığını Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescil ettirmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Gaziantep Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamada, önceki yıllarda 3 nolu Antep Fıstığı ve Kuruyemiş Meslek Komitemizin öncülüğünde yürütülen yoğun çalışmalarla Antep fıstığı coğrafi işaretinin alındığı, bunun ardından ise Antep işinin tescilinin gerçekleştirildiği, ilk etapta Antep fıstığının Avrupa Birliği’nde tescilinin gerçekleştirilmesi amacıyla çalışmaların devam ettiği, Antep fıstığının AB’de tescil edilmesinin Antep fıstığının uluslararası platformda hak ettiği değeri alması bakımından önemli olduğu belirtildi.
Antep fıstığı ve Antep işinin coğrafi işaret tescili kapsamında iki ürünü üreten ve satan işletmelerin coğrafi işaret belgesini kullanmaları ve bu belgelerin denetimi hususunda, Odamız hazırlıklarını tamamlamış bulunmaktadır. Bu hazırlıklar kapsamında ilk uygulama geçtiğimiz hafta yapılmıştır. İlgili kurum temsilcileri ile başlatılan çalışma 2018 yılından itibaren nihai halini alacak ve işletmelerimize coğrafi işaret logosu – belgesi kullanma imkanı sağlanacaktır.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, iki ürünün adının Gaziantep’le özdeşleştiğini, denetimlerin “Antep fıstığı”, “Antep işi” tescili ismini kullanarak üretim yapmak isteyen üreticilere yönelik olarak, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Mahreç İşareti mevzuatında belirlenen özelliklere göre yapılacağını belirtti.
Gaziantep’in en büyük zenginliklerinin yöresel ürünler ve lezzetler olduğunu söyleyen GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, “ Gaziantep Ticaret Odası olarak şehrimizin geleneksel ürünlerine sahip çıkıyoruz. Bu geleneksel ürünlerinin üretiminin artmasının bu ürünlerin tanıtımı ile mümkün olacağını ve coğrafi işaretlerin özellikle uluslararası tanıtım anlamında çok önemli bir araç olduğunu vurguladı.
Turizm geliri yüksek olan memleketlerde el sanatlarından ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını ifade eden Hıdıroğlu, “Gaziantep el sanatları açısından oldukça zengin bir il. Antep işi ekonomiye katkı sağlayan sanatlardan biri. Milli kültürümüzün bir parçası olan değerlerimizin yaşatılması ve tanıtımı doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz ” şeklinde konuştu.