Özellikle gastronomi alanında ünü ülke sınırlarını aşmış olan Antep, ülke tarihi açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Kendi gücüyle işgale 10 ay boyunca direnen şehir, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 8 Şubat 1921 yılında gazilik unvanına layık görülmüştür. Müzeleri, çarşıları, tarihi yapıları ve bahçeleri ile gezilecek pek çok alternatife sahip şehirde, bu olanakların yanı sıra, katılabileceğiniz festivaller, eğlenebileceğiniz mekanlar ve elbette ki deneyebileceğiniz birbirinden özel yemekler yer almaktadır.
Antep Gezilecek Yerler
Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi 20.yy’da inşa edilen bir binada hizmet vermektedir. Antep’in köklü tarihine tanıklık edeceğiniz müzede, Atatürk’ün şehre vermiş olduğu Gazi unvanının hikayesi de anlatılmaktadır.
Gaziantep Kalesi, Roma dönemi eserleri arasında yer almaktadır. Şehre hakim bir tepeye konumlandırılmış olan kale, şehrin simgelerinden biri olup, aslına uygun şekilde restore edilmiştir.
Bakırcılar Çarşısı şehrin en popüler gezi noktalarından biridir. 500 yıllık bir geçmişe sahip olan çarşıda, şehrin geleneksel el sanatı bakırcılığın en güzel örneklerini yapım aşamaları ile birlikte görmeniz mümkündür.
Zeugma Mozaik Müzesi dünyanın en önemli müzeleri arasında yer almaktadır. Meşhur Çingene Kızı Mozaiği burada sergilenmektedir.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi hem ülkemizin hem de Avrupa’nın en önemle hayvanat bahçeleri arasında yer almaktadır. 90 farklı türden 950’nin üzerinde hayvana ev sahipliği yapmaktadır.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi Ali İhsan Göğüş tarafından 2005 yılında bağışlanan konakta hizmet vermektedir. Antep sofra ve yemek kültürünü incelemek isteyen konuklar için benzersiz bir duraktır.
Zeugma Antik Kenti şehir merkezine 50 km mesafede yer almaktadır. 800 metrekare alana sahip olan antik kent, sahip olduğu mozaiklerle dikkat çekmektedir.
Bey Mahallesi, şehrin en tarihi noktalarından biridir. Dar sokaklarının her iki yanında yer alan tarihi evleri ile yerli ve yabancı turistler için ilginç bir gezi durağıdır.
Zincirli Bedesten 17.yy’da inşa edilmiştir. Günümüzde içerisinde 80 dükkan hizmet vermektedir.
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi dünyadan ve ülkemizden pek çok oyuncağa ev sahipliği yapmaktadır.
Rumkale bir yarımada üzerine konumlanmıştır. Birecik Barajı’nda çıkacağınız tekne turu ile görmeniz mümkündür.
Şahinbey Savaş Müzesi Kurtuluş Savaşı’na dair pek çok detayı gözler önüne sermektedir. Savaş zamanına dair sahneler, cansız mankenler eşliğinde gösterilmektedir.
Almacı Pazarı şehrin otantik alışveriş durakları arasında yer almaktadır. Antep fıstığı başta olmak üzere şehre has yöresel lezzetler burada satılmaktadır.
Dülük Antik Kenti şehir merkezine 10 km mesafede yer almaktadır. Önemli ticaret yollarının kesişim noktasında yer almasından dolayı Anadolu’nun önemli merkezlerinden biridir.
Yesemek Açıkhava Müzesi Hitit Medeniyeti döneminden günümüze mirastır. Döneminin en önemli heykel atölyelerinden biridir. İslahiye’ye 23 km mesafede yer alan müzede 300 heykel bulunmaktadır.
Tahmis Kahvesi bir işletme olmasına rağmen gezilecek tarihi yerler arasında da gösterilmektedir. Geçmişi 1600’lü yıllara dayanan bu mekanda tarihi doku ile iç içe Menengiç kahvesi tadabilirsiniz.
İki Kapılı Hamam Eyyübiler tarafından 17. Yüzyılda inşa edilmiştir. Isı kaybının önlenmesi amacı ile kullanılan teknikler günümüzde hala hayranlık uyandırmaktadır.
Botanik Bahçesi şehrin doğa ile iç içe zaman geçirmek için en uygun noktalarından biridir. 2009 yılından bu yana hizmet vermektedir.
Kurtuluş Camii 1892 yılında kilise olarak inşa edilmiştir. Günümüzde şehrin en önemli camilerinden biri olarak hizmet vermektedir.
Medusa Cam Eserleri Müzesi ülkemizin ilk cam eserleri müzesi olma özelliğine sahiptir. Roma döneminden günümüze cam eserler burada sergilenmektedir. 3000’in üzerinde esere ev sahipliği yapmaktadır.
Hasan Süzer Etnografya Müzesi Gaziantep halkının geçmişten günümüze yaşamını yansıtan en önemi yerlerden biridir.
Gezegenevi ve Bilim Merkezi uzay alanında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi Türkiye’nin ilk bakır eserler müzesidir. Osmanlı döneminden günümüze bakır eserler burada sergilenmektedir.
Dünya El Sanatları Kültür Müzesi Osmanlı ve Türk kültürüne ait antika eşyalara ev sahipliği yapmaktadır. Müze içerisinde alışveriş yapabileceğiniz bir mağaza da yer almaktadır.
Pişirici Kasteli 12. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Suyun halka paylaştırıldığı en önemli noktalardan biridir.
Gaziantep Hamam Müzesi, şehrin en genç müzeleri arasında yer almaktadır. 1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yapılan külliye 2015 yılında restore edilerek müze olarak hizmete açılmıştır.
Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi şehrin kültürünün tanıtımı amacı ile 2009 yılında kurulmuştur. El sanatları ve arkeoloji bölümü yer almaktadır.
İslam Bilim Tarihi Müzesi tarihte İslam alimlerinin yaptığı çalışmalara ev sahipliği yapmaktadır. Astronomi, tıp ve fizik konularındaki icatların kopyaları burada sergilenmektedir.
Antep’te Ne Yenir?
Metanet Lokantası, şehrin en popüler lokantalarından biridir. Antep’in meşhur BeyranÇorbası’nı denemek için en doğru adrestir.
Katmerci Zekeriya Usta, şehir merkezinde hizmet vermektedir. Katmer tatmak için burayı tercih edebilirsiniz.
Akşam Simit Fırını, simit şekline getirilmiş katmeri ile meşhurdur.
Gaziantep Halil Usta, Gaziantep’te küşleme yiyebileceğiniz en iyi mekanlar arasında yer almaktadır.
Koçak Baklava, şehrin en meşhur baklavacısıdır.
Aşina Restoran, birbirinden güzel Antep lezzetlerini tadabileceğiniz seçkin restoranlar arasındadır. Antep çorbası yuvalama en popüler lezzetidir.
Orkide Pastanesi, yöresel Antep Kahvaltısı için en uygun mekanlar arasında yer almaktadır.
Dürümcü Recep Usta, Antep’in nohut dürümünü tadabileceğiniz işletmedir.
Gaziantep İmam Çağdaş Kebap ve Baklava Salonu, şehrin en bilinen işletmelerinden biridir. Pek çok lezzetli ön plana çıksa da en meşhur yemeği Ali Nazik Kebabı’dır.
Çulcuoğlu Et Lokantası, dışarıdan salaş görünse de içi oldukça şık bir restorandır. Antep çorbası, içli köfte, fındık lahmacun ve mezeleri ile doyurucu bir öğün geçireceğiniz restoranda karışık kebap denemeniz önerilmektedir.
Erçelebi Kömürde Kadayıf, kömür ateşinde pişen tatlıları ile şehrin en popülerlerinin arasına adını yazdırmaktadır. Tatlının yanında süt ve Antep fıstığı ikram edilmektedir.
Tahmis Kahvesi, şehrin gezilecek yerlerinde de değinildiği gibi tarihi ile büyüleyici bir atmosferde, menengiç kahvesi ile meşhurdur. Çerez olarak ikram edilen menengiç çekirdekleri de oldukça değişik bir lezzettir.
Antep Gece Hayatı
Papirüs Kafe, şehrin tarihi dokusu ile iç içe eğlenceli bir akşam geçirmek isteyenlerin ilk durağıdır. Büyük bir avlu içerisinde yer alan işletme, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir.
Bayazhan SPR Pub, Türk mimarisi ile İngiliz kültürünü ustaca harmanlamaktadır. Gaziantep Kent Müzesi’nin hemen yanında hizmet veren işletmede canlı müzik hizmeti verilmektedir.
Hayal Kahvesi Gaziantep, hizmet verdiği diğer illerde olduğu gibi Antep’te de en çok tercih edilen eğlence mekanları arasında yer almaktadır. Ünlü sanatçıların sahneleri burada gerçekleşmektedir.
Sess, şehrin bir başka canlı müzik adresidir. Günün ilk ışıklarına kadar eğlence devam etmektedir.
The North Shield Antep’in en seçkin mekanlarından biridir. Odalara ayrılmış konsept bölümleri ve zengin içecek menüsü ile dikkat çekmektedir.
Antep Festivalleri ( Etkinlikleri ) Ve Antep’e Ne Zaman Gidilmeli?
İslahiye Üzüm Biber ve Kültür Festivali, her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir. Şehrin meşhur üzümünün ve biberinin tanıtımı amacı ile gerçekleştirilmektedir.
Antep Fıstığı Kültür ve Sanat Festivali, her yıl Eylül ayında düzenlenmektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festivalde, çeşitli konserler, söyleşiler ve kardeş şehir gösterilerine yer verilmektedir.
Oğuzeli Nar ve Kültür Festivali, şehirde yetişen lezzetli narların tanıtımı amacı ile düzenlenmektedir. Çeşitli konserlerin yanı sıra en iyi nar yarışması oldukça renkli anlara ev sahipliği yapmaktadır.
Gaziantep Su Sporları Festivali, her yıl Mart - Mayıs ayları arasında düzenlenmektedir.
Gaziantep Çocuk Oyunları Şenliği her yıl Nisan ayında düzenlenmektedir. Çocuklar için eğitici ve eğlenceli aktivitelere yer verilmektedir.
Gaziantep Gençlik Festivali her yıl Haziran ayında düzenlenmektedir. Gençlere eğlenceli aktivite olanaklarının sunulduğu festival kapsamında, birbirinden güzel konserlere de yer verilmektedir.
Gaziantep Uluslararası Zeugma Film Festivali, her yıl Kasım ayında düzenlenmektedir. Film gösterimlerinin yanı sıra çeşitli söyleşilere ve sanatsal etkinliklere yer verilmektedir.
Hem Akdeniz hem de karasal iklim özelliklerine sahip Antep’te yaz ayları oldukça sıcak ve kurak, kış ayları ise sert geçmektedir. Şehirde ölçülen en yüksek sıcaklık 44, en düşük sıcaklık ise -13’tür. Bu nedenle Antep tatili için en uygun dönemler bahar ayları olmaktadır. Özellikle sonbaharda iklim koşulları şehrin tüm noktalarını keşfetmek için oldukça elverişlidir. İklimsel özelliklerin yanı sıra şehirde birbirinden özel festivaller düzenlenmektedir. İlgi duyduğunuz festivalin tarihini önceden takip ederek, tatil planınızı bu tarihler içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.
Konaklamanız İçin Antep’in Popüler Otelleri
Şirehan Otel Gaziantep Otogarı'na 6 km, Gaziantep Havalimanı’na 18 km uzaklıkta yer almaktadır. 111 odaya sahip tesis konuklarına oda kahvaltı konseptinde hizmet vermektedir. Turistik amaçlı konaklamaların yanı sıra iş seyahatlerinde de tercih edebileceğiniz tesis bünyesinde 5 adet toplantı salonu bulunmaktadır.
Tuğcan Otel Gaziantep Havaalanı'na 20 km ve Gaziantep Otogarı'na ise 7 km mesafede yer almaktadır. Tesis oda kahvaltı konseptinde hizmet vermektedir. 186 odanın mevcut olduğu tesiste, 1 adet kapalı yüzme havuzu, SPA merkezi, a la carte restoranlar ve 11 adet toplantı salonu bulunmaktadır.
İbis Hotel Gaziantep Gaziantep Otogarı’na 6 km, Gaziantep Havaalanı’na 19 km mesafede yer almaktadır. 177 odası bulunan tesis konuklarını oda kahvaltı konseptinde ağırlamaktadır.
Novotel Gaziantep Gaziantep Havalimanı’na 20 km, otogara ise 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Sadece oda konsepti sunan tesiste 92 oda mevcuttur. Tesis bünyesinde 1 adet açık yüzme havuzu ve 10 adet toplantı salonu bulunmaktadır.
Dedeman Park Gaziantep Gaziantep Havalimanı’na 24 km, otogara 8 km uzaklıkta yer almaktadır. 125 odaya sahip tesis oda kahvaltı konseptinde hizmet vermektedir. Tesis bünyesinde 3 adet tam donanımlı toplantı salonu bulunmaktadır.