Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Altınımız, madenimiz, petrolümüz yok belki ama büyük bir geçmişimiz, hazinemiz var ve bu altından, petrolden daha kıymetli" dedi.
!#**v892&pl=true**#!
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescili için başvurusu yapılan Antep Beyranı ve Antep Yuvalamasına coğrafi işaret başvurusu tescili onaylandı.
Türk Patent ve Marka Kurumu ev sahipliğinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne tescil belgeleri takdim töreni gerçekleştirildi. Törene Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik de katıldı.
"Antepli kadınların emeği var"
Coğrafi işaret almanın ülke ekonomisine katkısı olduğunu ve bu tür çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Şahin "Bugün yerel mutfağımızın, medeniyetimizin, tarihimizin ve kültürümüzün sonunda çıkan iki önemli yemeğimiz var. Biz yaklaşık 1,5 yıl önce coğrafi işaret için başvurmuştuk, bugün ikisinin de tescilini alıyoruz. İkisinin de hikayesi var, Yuvalama bizim düğün yemeğimiz, pirinç unu, et suyu ve yoğurtla saatlerce yuvarlanarak yapılan Gaziantep'teki kadınların emeği olan bir yemek. Bu lezzeti dünyaya tanıtmak istiyoruz, bu coğrafi işaretleri alarak daha güzel bir şekilde tanıtım olacak. Şehir ve ülke ekonomisinde hedeflerimize ulaşmamızda da çok yardımcı olacak. Altınımız, madenimiz, petrolümüz yok belki ama büyük bir geçmişimiz, hazinemiz var ve bu altından petrolden daha kıymetli. Şimdi yuvalama ve beyranımıza tescil aldık ama sırada menengiç kahvemiz, Gaziantep lahmacunumuz ve yaklaşık 200 çeşit yemeğimizin tek tek tescilini alacağız" diye konuştu.
"Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı kurduk"
İki yeni coğrafi işaret belgesi verildiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Çelik ise, "Gaziantep coğrafi işaretler konusunda farkındalığı yüksek olan şehirlerimizin başında geliyor. Nitekim Avrupa Birliği nezdinde tescil edilen ilk coğrafi işaretimiz de Antep baklavasıdır. Gazianteplileri bu başarıdan dolayı tebrik ediyorum. Patentler, markalar veya tasarımlar genellikle bir kişiye, bir ekibe, bir üniversiteye veya bir firmaya ait oluyor. Coğrafi işaretler ise bütün bir bölgeye, bütün şehre ve hatta ülkeye ait olabiliyor. Coğrafi işaretlerin yerel ekonomiler ve kırsal kalkınma için nasıl bir fark oluşturabileceğini biliyoruz. Coğrafi işaret o ürünün gerçekten de o coğrafyada ve geleneksel prensiplere uygun bir şekilde üretildiğini teminat altına alıyor. Bu özellikleri nedeniyle bu işarete sahip ürünler pazarlara daha yüksek fiyatlarla girebiliyor. Bizler de bu konuda adım atarak Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı kurduk. Geleneksel ürün adlarının korunabilmesi için de düzenlemeler yaptık. Bu düzenlemelerin hem bugüne kadar tescil edilmiş işaretlere güç katacağına hem de tescil sayısını arttıracağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Tescil belgelerinin takdim töreninin ardından, Gaziantep mutfağından gelen şeflerin yaptığı yuvalama ve beyran ikram edilerek yöresel lezzetin tadına bakıldı.
ANTEP YUVALAMASI
Antep Yuvarlaması (Yuvalaması), Gaziantep’te Ramazan Bayramı’nın ilk gününün geleneksel bayram yemeğidir. İçinde yaklaşık bezelye tanesi büyüklüğünde köfteler bulunur, bu köftelerin yapımında pirinç, et, soğan, karabiber ve tuz kullanılır. Köfteler elde yuvarlanarak hazırlanır, hazırlığı oldukça zahmetlidir ve uzun süre alır. Köfteler hazırlandıktan sonra et ve nohut ile pişirilir, sonrasında üzerine süzme yoğurtla hazırlanan ve ısıtılmış karışım eklenir. Hazırlanan yemeğin üstüne veya servis yapıldığı sırada tabakların üstüne naneli yağ dökülür.
ANTEP BEYRANI
Antep Beyranı etli ve pirinçli yöresel bir yemektir. Kayıtlara göre Gaziantep çarşısı içinde ilk beyran dükkanı 1885 yılında açılmıştır. Yapımı oldukça zahmetli ve ustalık gerektirmektedir. Kullanılan et, Antep beyranının en önemli unsurudur; etin yumuşaklığı ve pişirilmesi lezzete etki eden faktörlerdir. Antep beyranı yapımında kullanılan et, koyunun sadece kolları ve boynundan elde edilir; bolca ilikli kemik de et ile birlikte pişer. Etin hazırlığı ve pişirilmesi yaklaşık 15 saat sürmektedir. Beyranın sunumunda geleneksel bakır sahanlar kullanılmaktadır. Bakır sahanın tabanına isteğe göre et kaynarken üstte biriken yağ koyulur, bunun üzerine haşlanmış pirinçler konur ve üstüne lif halinde et konur; bakır sahan harlı ateşin üstüne oturtulur, üzerine dövülmüş sarımsak ve kırmızı pul biber eklenir ve üstüne et suyu eklenir. Et suyu eklendiği anda yağ alevlenir, bu sırada hazırlıklar aynı zamanda görsel bir sunuma da dönüşmüş olur.