Antepfıstığı üreticisinin uzun süredir beklediği ‘Antepfıstığı Lisanlı Depo Tebliği’ Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Antepfıstığının lisanslı depoculuk sisteminin içerisine girmesine olanak sağlayan tebliğin sektör için bir devrim niteliği taşıdığını kaydeden Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Antepfıstığında depolama sorunu lisanslı depolar aracılığıyla tamamen ortadan kalkacak. Lisanslı depolar sektörde ürüne kalite ve standart kazandıracağı gibi stok konusunda daha net rakamların ifade edilerek, iç piyasada istikrarsız fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesine katkı sunacak” dedi.
Yaklaşık iki yıldır tebliğin yayınlanması yönünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TSE nezdinde yoğun faaliyetler yürüttüklerine dikkat çeken GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, tebliğin oluşturulabilmesi için ilk olarak Kırmızı Kabuklu Antepfıstığının TSE standardına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
TSE, Fıstık Araştırma Müdürlüğü ve antepfıstığı üreticileri ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde bu yılın Nisan ayı içerisinde ilk olarak “TS 13693” kodu ile Kırmızı Kabuklu Antepfıstığının TSE standardının belirlendiğini kaydeden Tiryakioğlu, bugün itibariyle de tebliğin resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti.
SEKTÖRE KATKI SAĞLAYACAK
Antepfıstığı Lisanslı Depo Tebliğinin temel amacının standartları belirlenen antepfıstığının emniyetli ve sağlıklı koşullarda depolanmasını ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılması olduğunu açıklayan Tiryakioğlu, sektör için tarihi bir ilk oluşturan bu uygulamanın üretici ve alıcı için birçok avantajı da beraberinde getirdiğini ifade etti.
Tiryakioğlu, “Daha önce bakanlık tarafından Pamuk, Fındık, Hububat, Kayısı, Zeytin ve Zeytinyağı gibi birçok tarımsal ürüne yönelik Lisanslı Depo Tebliği yayınlanmış ve bunlar uygulamaya konulmuştu. Yeşil altın antepfıstığımız için bu karar bir ilk mahiyeti taşımakta. Borsa olarak öncülük ettiğimiz Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk sisteminin en kısa sürede faaliyete geçmesi için ilk etapta şehrimizde 10 bin ton kapasiteye sahip bir lisanslı depoyu hizmete kazandırmak istiyoruz. Bu konuda İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ile ortak yürüttüğümüz 13 milyon 900 bin lira tutarında bir projemiz mevcut. Bu projenin yüzde 75’i İKA, yüzde 25’i ise borsamız tarafından karşılanarak devreye girmesi sağlanacak” diye konuştu.
SAĞLIKLI DEPOLAMA
Antepfıstığının sağlıklı depolanması konusunda bir takım sorunların yaşandığına işaret eden Tiryakioğlu, lisanslı depoların üretimin yapıldığı illerde tam olarak işlevsellik kazanmasıyla birlikte sektörde sağlıklı bir depolama sistemine geçilmiş olunacağını vurguladı.
Tiryakioğlu, “Sağlıklı ve kontrollü bir depolamanın yanında her şeyden önce antepfıstığı yapılacak analiz ve tetkiklerle istenilen standartları yakalayacak. Lisanslı depolar sektörün gelişmesi açısından da birçok kolaylık ve yenilik sağlayacak. Bu sistem sayesinde ihracatçı kaliteli ürünle ihracatta artış sağlayarak, yeni hedef pazarlara daha rahat yönelebilecek. Özellikle gıda sanayini fiyat yönünden yakından ilgilendiren iç piyasadaki Antepfıstığı stoku konusunda artık daha net rakamlar telaffuz edilebilecek. Lisanslı depolarda kayıt altına alınan antepfıstığı tonajının bilinmesi nedeniyle stokçuluğun ve istikrarsız fiyat artışının önüne geçilmesinde pozitif etken oluşturacak ”dedi.