Gaziantep’in özellikle son yıllarda zeytin yetiştiriciliği konusunda önemli bir atlım gerçekleştirdiğini ve bu sene tüm bu çalışmaların ilk meyvelerini vermeye başladığını kaydeden Tiryakioğlu, kentin antepfıstığından sonra zeytinde de bir marka değeri olabilmesi için tüm üretici ve işletmecilere büyük görevler düştüğünü söyledi. Zeytinde yüksek rekolte beklentisinin sevindirici olduğunu fakat ürünün dalından koparılıp işlenmesine ve pazarlanmasına kadar geçen sürecinde en verimli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tiryakioğlu, ” Yüksek kaliteli ürünlerle iç ve dış pazarlarda daha etkin yer almak olmak istiyorsak, teknolojik gereksinimleri tam olarak yerine getirmemiz gerekiyor ”dedi.
Tiryakioğlu, “Şehrimizde zeytin üreticiliği ve işletmeciliği geleneksel anlayıştan çıkıp modern zeytinciliğe doğru yönelmekte. Bu durum zeytin ve zeytinyağı pazarının gelişmesine destek verecektir. Bu nedenle üretimdeki artışı daha da fazlalaştıracak çalışmalara ağırlık verip, her şeyden önce yüksek kaliteli üretim hedeflememiz gerekiyor. Tüm bunların yanında üretimde pazarın taleplerini göz önünde bulundurarak AR-Ge çalışmalarına da hız vermemiz sektörün geleceğine yön verecektir. Gaziantep Ticaret Borsası olarak zeytin üreticisi ve işletmecilerimize yönelik eğitim toplantıları, tadım panelleri düzenleyerek üretimi teşvik etmek için gayret gösteriyoruz. Ayrıca zeytin sektörüne büyük katkı sağlayacak olan lisanlı depoculuk çalışmalarımızı da kararlılıkla sürdürmekteyiz” dedi.
UZZK ZEYTİN TAHMİNLERİ
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinatörlüğünde oluşturulan, Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin 2015/2016 sezonu tahmin raporunu da değerlendiren GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “ Hazırlanan rapora göre, yeni sezonda ülkemizde toplam zeytin üretiminin 1 milyon 108 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Zeytinyağı üretiminin ise 143 bin 115 ton seviyelerinde olması hesaplanıyor. Geçen yıla oranla ülke genelinde zeytin rekoltesinde belli bir düşüş görünse de, Gaziantep için yapılan tahminler üretimde artışı işaret ediyor” dedi. Gaziantep’le ilgili zeytin üretimi tahmin raporunun Oğuzeli, Nizip ve Şahinbey ilçelerinde sofralık zeytin ve zeytinyağı işletmecileri, prina sanayicileri ve üreticilerle yapılan görüşmelere ve zeytin bahçelerindeki gözlemlere dayandırılarak açıklandığını kaydeden Tiryakioğlu, şunları söyledi.
“Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti’nin tahminlere göre, şehrimizde toplam 7 milyon 966 bin 888 adet meyve veren, 454 bin 290 adet meyve vermeyen ağaç mevcut olduğu, ağaç başına ise ortalama 9,7 kilogram zeytin verimi ile 77 bin 500 ton zeytin tanesi elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca bu seneki rekoltenin yaklaşık 10 bin tonunun sofralığa, 67 bin 500 tonunun ise yağlığa ayrılarak, bundan da ortalama 1/ 4,5 randıman ile 15 bin ton zeytinyağı elde edilmesi hesaplanıyor. Ülke üretiminin aksine üretimde artışın tahmin edildiği Gaziantep’te bu rakamın ürün vermeye başlayan yeni bahçelerle birlikte 100 bin tonlar seviyesine kadar çıkabileceğini öngörüyoruz.”