Gaziantep Tüketici Derneği Başkanı Bülent Yılmaz, “28 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 7251 Sayılı Kanun tüketicilerin yasal hakkına “Arabuluculuk Darbesi Vurmuştur” dedi.
“Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” olarak tanımlanan Kanun’un 59.maddesinde tüketici hakem heyetlerine başvuru üst sınırı olan 10.390TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar için “Arabuluculuk Sistemi” getirilmiştir.” Şeklinde konuşan Gaziantep Tüketici Derneği Başkanı Bülent Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince her yıl arttırılan ve 2020 yılı için 10.390TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketiciler doğrudan kendi istekleriyle tüketici mahkemesine başvuruda bulunarak haklarını arayabiliyorlardı. Ancak, 7251 Sayılı Kanun yayınlandıktan sonra 10.390TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketiciler doğrudan tüketici mahkemelerine dava açamayacaklar. Kanun’un 59.maddesine göre, 10.390TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketiciler haklarını arayabilmek için öncelikle bir arabulucuya başvuruda bulunmak zorundadır. Arabulucu, firma ile hakkını arayan tüketiciyi anlaşmaya davet eder. Bu anlaşmada, hakkını arayan tüketici, ayıplı malın bedelinin tamamının kendisine iadesini ya da ayıplı malın yenisi ile değiştirilmesini firma temsilcisinden talep etse bile, genellikle firma temsilcileri bu talebi kabul etmeyeceklerdir. Eğer, tüketici ile firma temsilcisi anlaşırlarsa her iki taraf anlaştıkları bedel üzerinden yüzde 3’er olmak üzere arabulucuya yüzde altı “arabuluculuk bedeli” ödeyeceklerdir. Kısaca, ayıplı maldan dolayı mağdur olan tüketici, arabuluculuk sistemi nedeniyle hem hakkını tam olarak alamayacak, hem de arabulucuya ayıplı malın uzlaşılan bedeli üzerinden yüzde üç “ARABULUCULUK ÜCRETİ” verecek. Arabuluculuk Sistemi, arabulucuların çıkarı için, ayıplı mal ve hizmetlerden dolayı tüketicilerin haklarına tam olarak erişmesini engelleyecektir. Bu nedenle, Tüketici Hakları Derneği olarak, zayıf taraf olan tüketicilerin yasal haklarını tam olarak kullanabilmesi için 7251 Sayılı Kanunun arabuluculukla ilgili maddesinin iptal edilmesini istiyor ve savunuyoruz.”
Mobil