Poliçenizi bir gün bile geciktirseniz %5 oranında ceza uygulanır. Bu nedenle size özel hazırlanan trafik sigortası teklifini almalı ve poliçe yenilemeyi son güne bırakmamalısınız. Trafik sigortası teklif alırken firma ve araçlara göre tekliflerin değiştiğini görebilirsiniz. Peki bu araç sigortası fiyatlarını belirleyen faktörler nelerdir gelin beraber bakalım.
Trafik Sigortası Teklif Fiyatını Belirleyen Faktörler
Araç sigortası fiyatları acenteler tarafından belirli kriterlere göre belirleniyordu ve bu kriterler acenteden acenteye değişkenlik gösteriyordu. Ancak acenteler arasında bu kriterlere bağlı olarak çok fazla fiyat farkı oluşunca 2017 yılının Nisan ayı itibariyle poliçelerde tavan fiyat uygulamasına geçildi. Böylelikle araç sigortası fiyatlarını belirleyen unsurlar sınırlandırıldı. Trafik sigortası fiyatları 3 kritere göre belirlenir. Öncelikle araç plakasının ili önemlidir. Taşınan riskler nedeniyle iller arasında teklif farklılıkları olabilir. Ayrıca araç türü ve sürücünün hasar geçmişi de ne belirleyici kriterlerdir.
Trafik Yoğunluğu ile Araç Sigortası Fiyatları Doğru Orantılı
Trafik yoğunluğu olan illerde kayıtlı olan aracın poliçe fiyatı trafik yoğunluğu olmayana illere göre daha yüksek prim olur. Bunun sebebi de trafiğin yoğun yaşandığı yerlerde aracın kazaya karışma riskinin daha çok olması gösterilir. Bu durumda en yüksek prim ödeyenlerin başında gerek nüfusuyla gerek araç sayısı ile İstanbul plaka sahibi olanlar gelir. Araç sigortası fiyatlarında kaza riski gözetilerek Türkiye'nin illeri 8 farklı bölgeye ayrılarak artırım veya indirim oranları uygulanır.
Araç Türüne Göre Araç Sigortası Ücreti Değişir
Araç türü de zorunlu trafik sigortası fiyat konusunda belirleyicidir. Motosiklet, otomobil, kamyon, otobüs (koltuk sayısına göre), taksi ve traktör gibi araçlar için hazırlanan poliçelerin fiyatları aynı hasar basamağı ve aynı plaka iline sahip olsa bile farklılık gösterir. Bu nedenle fiyat konusunda araç türü oldukça önemli bir belirleyicidir.
Araç Sigortası Fiyatlarında Sürücünün Hasar Geçmişi Etkisi
Sürücünün hasar kaydı fiyatı en büyük etkileyen faktör kabul edilir. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Poliçesinde yeni yönetmeliğe göre hasar basamak sayısı 7'den 9'a çıkarıldı. Böylelikle en üst hasarsızlık basamağında %50 prim indirimi uygulanırken en alt hasarsızlık basamağında %200 prim artırımı uygulanır. Trafiğe ilk defa kendi üzerine kayıtlı araçla çıkmak isteyen kişi 4. hasar basamağından başlar. Bir yılın sonunda kazaya karışmazsa bir üst basamak olan 5'e geçer ve %5 oranında prim indirimi uygulanır. 1. yılını hasarla kapatan kişi ise 3. basamağa geriler ve %10 prim artırımı uygulanır. Diyelim ki kişi 5. hasar basamağındayken aracını sattı ve yeni bir araç satın aldı. Bu durumda araçlar aynı sınıf grubunda ise kaldığı 5. hasar basamağından devam eder ve bir yılı tamamladıktan sonra bir üst 6. hasar basamağına geçer. Ancak araç sınıfları farklı ise yani otomobilini satıp otobüs satın aldığında hasar basamağı trafiğe ilk defa çıkan ile aynı olacak şekilde 4. hasar basamağında başlar.
Araç Sigortası Teklif Almanın En Kolay ve Güvenli Yolu Sigortayeri
Araç sigortası fiyatları araç türü, araç plakasının ili ve sürücünün hasar geçmişine göre değişkenlik gösterir. Her yıl zamanında yenilenmesi gereken bu zorunlu poliçeyi teklif alarak yaptırabilirsiniz. Bunun için online trafik sigortası tekliflerinden seçim yapmanız yeterli olur. Kendiniz ve aracınız için en doğru poliçeyi seçmek için Sigortayeri ile iletişime geçebilirsiniz. Bu şekilde farklı firmaların araç sigortası fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Karşılaştırma sonrası bütçenize ve aracınıza göre bir poliçeyi güvenle seçerek aracınızı trafiğe çıkarabilirsiniz.