Güncel

BAKBAK: BU COĞRAFYADA BİLİM VE SANATTA DA LİDER ÜLKE OLACAĞIZ…

BAKBAK: BU COĞRAFYADA BİLİM VE SANATTA DA LİDER ÜLKE OLACAĞIZ…
15-12-2019 08:38
Gaziantep

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Dr. Derya Bakbak, “Her medeniyet kendi teknolojisini, her teknoloji kendi kültürünü ve değerini üretir. Güçlü Türkiye’yi bilimin, ilmin, araştırmanın, yeniliğin ve inovasyonun aydınlığında inşa edeceğiz.” dedi.

Dr. Bakbak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına söz aldı, TÜBA’nın çalışmalarını anlattı.

TÜBA’nın kurulduğu 1993’ten bu yana bilimi teşvik edici bir rol üstlendiğini belirten Bakbak, bu rolün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde son 17 yılda daha da güçlendiğinin altını çizdi.

TÜBA’nın 2019-2023 dönemini kapsayan stratejik planı ile bilimsel kalkınmaya hizmet edeceğini ifade eden Bakbak, şöyle konuştu:

“Ülkemizin bilim politikalarına yön veren TÜBA, bilimi ve bilim insanlığını özendirmek, toplumda bilimsel düşünceyi benimsetmek, Türkçenin bilim dili olması için çalışmak, uluslararası alanda ülkemizi temsil ederek uluslararası bilimsel işbirliğini güçlendirmek için faaliyetlerini sürdürmektedir.
 
Bu kapsamda Uluslararası Akademi Ödülleri, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri (GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser Ödül Programları (TESEP) hayata geçirilmiş, bilim alanında atılan adımlar ödüllendirilmiştir.
 
Bugüne kadar 13 bilim insanına Uluslararası Akademi, 480 genç bilim insanına GEBİP, 203 esere de TESEP ödülü verilerek bilimsel çalışmalar desteklenmiştir.
 
Gençlerin enerjisinden faydalanmayı, onların fikirlerinin daha fazla hayat bulmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda genç bilim insanlarını ödüllendiren Ulusal Akademimiz bu gençlerimizin sistemden kopmadan, başarılı çalışmalarını sürdürmelerini destekleyici adımlar atmaktadır.
 
Güçlü Türkiye’yi bilimin, ilmin, araştırmanın, yeniliğin ve inovasyonun aydınlığında inşa edeceğiz. Bu yüzden Milli Teknoloji Hamlesi dedik, bu yüzden Dijital Türkiye Hedefi ile yola koyulduk.
 
Ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızın tesisi ve küresel yarışta önde olmamızın formülü en kıymetli hazinemiz olan çocuklarımıza yapacağımız yatırımdan geçiyor.
 
Topyekün bir seferberlik başlattık. Bu kapsamda başta kız çocukları olmak üzere gençlerin, bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarına yönlendirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında kurduğumuz Alt Komisyonumuzla çocuklarımızı bu alanlara yönlendirme stratejisi üzerinde duruyoruz.
Bu süreçte özellikle kızlarımızın bilim ve teknoloji alanlarında yüreklendirilmesi, çalışmalarının desteklenmesi önem arz ediyor.
 
Yükseköğretim Kurulu’nun doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacı karşılamak üzere başlattığı 100/2000 Doktora Burs Projesi’nden örnek verecek olursak; 2 bin 204 bursiyerin 1324’nü kızlar, 880’ini erkekler oluşturuyor.
Kızlarımız başarılı, kızlarımız donanımlı… Bize düşen onları cesaretlendirerek; bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarına yönlendirmektir.
TÜBA, kızlarımızın akademik olarak desteklenmesi için kadın ödüllü gençlerin sistem içerisinde yer almasını sağlayıcı çalışmalar yürütmektedir.”

 2019 yılının Cumhurbaşkanlığı tarafından “Fuat Sezgin Yılı” ilan edildiğini hatırlatan Milletvekili Bakbak, TÜBA tarafından ihdas edilen Fuat Sezgin Ödülleri’nin önümüzdeki günlerde sahiplerini bulacağını ifade etti.
 
Bakbak, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Türk-İslâm Bilim Kültür Mirası Projesi kapsamında Türk-İslam bilim ve kültür mirasına ait klâsik eserleri kütüphanelerdeki atıl durumdan kurtarıldığını belirtti bu kapsamda 29 eserin tamamlandığını söyledi.


TÜBA, “Türkçe Bilim Terimleri Projesi” kapsamında önümüzdeki aylarda Mühendislik Terimleri Sözlüğünün iki cilt halinde basımını gerçekleştireceğini belirten Bakbak, “TÜBA, 13 uluslararası çatı kuruluş üyeliğiyle Türk bilim camiasının dünya ile etkileşimini ve işbirliğini geliştirme görevini de yerine getirmektedir.” dedi.
 
 Bakbak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Unutmayalım ki her medeniyet kendi teknolojisini, her teknoloji kendi kültürünü ve değerini üretir. Biz İbn-i Sina’yı, El Cezeri’yi, İbni Haldun’u, Biruni’yi, Hayyam’ı, Ali Kuşçu’yu ve daha nicelerini yetiştirmiş bir medeniyetin temsilcileriyiz.
Büyük değerimiz İbn-i Sina der ki “Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder.”
Bu göçün adı beyin göçüdür. AK Parti iktidarıyla bu göçü tersine çevirme üzerine yaptığımız çalışmalar kapsamında pek çok bilim insanı tersine beyin göçü yaparak “Türkiye’nin yazacağı başarı hikayesinde ben de varım” dedi.
 
Biz biliyoruz ki marifet iltifata tabidir; doğru biçimde yapılan ve hedefi olan takdir, insan potansiyelini ortaya çıkarmada en çarpıcı etkendir.
Bu hedef doğrultusunda 11. Kalkınma Planımızda da yer verdiğimiz üzere Nitelikli insan kaynağına yapacağımız yatırımla bu coğrafyada bilim ve sanatta da lider ülke olacağız.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER