GTO Haziran ayı genişletilmiş meclis toplantısıMeclis Başkanı Ali Yener başkanlığında gerçekleştirildi.
Başkan Eyüp Bartık, mecliste yaptığı konuşmada, ülke adına güzel haberler almaya başlarken Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen hain saldırının moral bozduğunu belirtti. Bu saldırının amacının ülkenin huzurunu bozmak olduğunu ifade eden Bartık, şöyle devam etti:
“Bu eylem hiçbir dine uymaz. Masum insanlara yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Ülkemizi huzursuz etmek isteyenlere kenetlenerek cevap verilmesi gerektiğine inanıyorum. Acımız çok büyük, terör nerede olursa olsun lanetliyorum. Dünya artık terör belasından kurtulmalıdır. Kimse bir başka ülkeyi yok etmek için bu eyleme girmemelidir. Bu eylemler Almanya’da da ABD’de de Belçika’da da kendini gösteriyor. İnşallah bir daha bu acıları yaşamayız. Bu ülkenin gündemi terör olmamalıdır. Hükümet bu konuyu bir an önce bitirmelidir. Ya bitecek ya bitecek söyleminin bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz. Ülkenin doğusundan batısına huzur gelmesi için bunun bir an önce gerçekleşmesi gerekmektedir.”
İngiltere’nin AB’den çıkışı
İngiltere'de seçmenin “AB'den ayrılma” kararı almasının Avrupa Birliği'nin yapısına ve genişlemesine dair tartışmaları da beraberinde getirdiğini hatırlatan Bartık, İngiltere’nin AB’den çıkmasının bir süreç alacağını, bunun da en az 2 yıl süreceğini ifade etti. İngiltere’nin 2015 yılında Türkiye’nin en fazla ihracatyaptığı ikinci ülke olduğunu anımsatan Bartık, Gaziantep’in de en fazla ihracat yaptığı 7’nci ülke olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
“TİM’in “10 il 10 ülke” projesi kapsamında Gaziantep İngiltere ile eşleştirildi. Gaziantep için önemli bir hedef pazar olan İngiltere'nin AB'den resmi olarak ayrılması belli bir süre alacak. Brexit'in ihracatımıza etkisi kısa vadede sınırlı olacaktır. Ancak İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla birlikte İngiltere'nin Gümrük Birliği'nden çıkarılması halinde Türkiye ile İngiltere arasındaki gümrük duvarları yeniden yükselişe geçebilir. Bu da şüphesiz ikili ticaretimizi olumsuz etkileyecektir. ”
Rusya ve İsrail’le ilişkilerin normale dönmesi
Türkiye ve Rusya arasında uçak düşürülmesiyle başlayan diplomatik krizin son bulacağını vurgulayan Bartık, şunları kaydetti:
“Rusya ile ilişkilerin normalleşmeye dönmesi olumlu bir gelişme. Rusya ile geleceğimizin iyi olacağını söyledik, söylemeye de devam ediyoruz. Rusya bizim için önemli bir pazar, bu ülkeyle normalleşme sürecine girilmesi için emek verenleri tebrik ediyorum. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi hem ticaret hem de turizm için önemli bir gelişmedir. Şimdi Rusya ve İran pazarına yeniden adapte olmamız gerekiyor. Irak’ı da göz ardı etmememiz lazım. Biliyorsunuz bir süredir Irak’ın Türkiye’de büyükelçisi yoktu, geçtiğimiz günlerde büyükelçi atandı ve ilk ziyaretini de Gaziantep’e yaptı. Şehrimizin önemini gayet iyi biliyor. Irak’la da ilişkilerin daha da iyileşeceğini görüyorum. Irak’la ticari ilişkilerin gelişmesi için organizasyonlar yapacağız.”
Mavi Marmara ile başlayan ve 6 yıl süren İsrail-Türkiye gerginliğinin de normale dönmeye başladığını anlatan Bartık, bunun da ülke ticareti açısından önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekerek, “Bölge ve çevre ülkelerle başlayan olumlu gelişmelerin her yönüyle ülkemize fayda sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Tahran ticaret ofisi yılsonunda hizmete girecek
Bartık, bugüne kadar Erbil’i, Tahran’ı ve Moskova’yı konuştuklarını, bugünden itibaren Londra’yı da gündeme alacaklarını vurgulayarak, “Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) ülke eşleştirmesinde Gaziantep ile İngiltere eşleşti. Bu ülkeye ihracatımızın daha artması için çalışmalar yapıyoruz. İngiltere pazarı büyütmek için programlar yapacağız. Gelecekte bu ülkeyle iyi yerlerde olacağız. İngiltere pazarına daha çok odaklanmamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
GTO’nun ilk yurt dışı ticaret ofisini Erbil’e açtığını anımsatan Bartık, “İlk projelerimizden biri ticaret ofisleri açmaktı. Erbil’de açtık, çok da aktif çalışıyor. Bu ofisin benzerini Tahran’a da kuracağız. 2016 sonunda Tahran ticaret ofisimiz hizmet vermeye başlamış olacak. İran pazarını önemsiyoruz, bu ülkeyle yakınlığımızı avantaja çevirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Hedefimiz ilk dört
Gaziantep’in artık ülkenin 6’ncı değil, 4’ncü büyük ekonomisi olması gerektiğine işaret eden Bartık, “Gaziantep’i Türkiye’den daha hızlı büyüyen il yapmak zorundayız. Şehrimiz yüzde 2.35 toplam ticaret payıyla 6’ncı sırada bulunuyor. Önümüzde Bursa ve Kocaeli var. Bu iller sanayi anlamında da rekabetçiler. 2.35’i, 2020 sonunda umarım 4.40 gibi rakama çıkarırız ve Gaziantep’i 4’ncü büyük ekonomisi yaparız. Bu konu üzerinde çalıştık ve yapılması gerekenleri öne çıkardık” diye konuştu.
GTO Meclis Başkanı Ali Yener de terör olaylarının ülkeye her anlamda zarar verdiğini söyledi. İstanbul’da gerçekleştirilen menfur saldırıyı lanetlediğini vurgulayan Yener, bu eylemlerin bir an önce bitirilmesi gerektiğini kaydetti.
İngiltere’nin AB’den çıkma kararının da Türkiye için önemli olduğunu belirten Yener, kararın kısa vadede ülkeyi etkileyeceğini söyleyerek, “Bu ülkeye ihracatımız çok iyi, bu sürecin olumlu noktalanmasını istiyoruz” dedi.
Meclis toplantısının ardından meclis ve komite üyeleri birlikte iftar yaptı.