Yaşam

Baş ağrısı deyip geçmeyin

Baş ağrısı, toplumda en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Hekime başvuruda bulunan baş ağrısı hastaları arasında birinci sırayı...

Baş ağrısı deyip geçmeyin
16-02-2017 07:19
Gaziantep

Baş ağrısı, toplumda en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Hekime başvuruda bulunan baş ağrısı hastaları arasında birinci sırayı migren alır. Migren, çoğunlukla genetik eğilimi olan bireylerde çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Migren baş ağrısı, sanıldığının tersine ender görülen bir durum değildir. Genel olarak bakıldığında, her beş kadından, her on erkekten biri migrenlidir.

Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı ve aşırı gürültüden rahatsız olma gibi belirtilerle kendini gösteren migren, kişinin iş ve sosyal yaşamını ciddi boyutlarda aksatabiliyor.Özel Deva Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Samiye Uslu Kuzudişli, migren ve kronik baş ağrısı ataklarının nedenlerini anlattı.

“Her Yaşta Görülebilir”

Migrenin tüm baş ağrısı nedenleri arasında en sık doktora başvuru nedenlerinden biri olduğunu belirten Uzman Dr. Samiye Uslu Kuzudişli, hastalığın her yaşta görülebileceğini belirtti. Kuzudişli, "2009 yılında ülkemizde yapılmış epidemiyolojik bir çalışmaya göre, migren görülme sıklığının erkeklerde yüzde 6-8, kadınlarda ise yüzde 12-14 olarak tespit edildi. Çocukluk çağında cinsiyet farkı görülmezken, bu oranın adet döneminden itibaren kadınların lehine artar. Migren her yaşta görülebilir ancak en sık 20-40 yaşlarında ortaya çıkar" ifadelerine yer verdi.

Stres migrenin en önemli nedenidir

Migren, ani bir stres olduğunda hemen başın ağrıması ya da ağrı sıklığının artması şeklinde gelişmektedir. Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlık da tetikleyici sebepler arasında yer almaktadır. Adet dönemlerinde hormonal değişiklikten dolayı ağrılarda artış gözlenmektedir. Lodos esen havalar, sigara içmeyen biri için yoğun dumanlı ve yoğun ışıklı ortamda bulunmak, mayalı ve alkollü içecekler, deterjan kokuları, parfüm kokuları da migreni tetikleyen sebepler arasındadır.

Migrenden korunmak için;

  • Uyku düzeninizi ihmal etmeyin
  • Yeterli ve dengeli beslenin, kesinlikle öğün atlamayın
  • Gerilim ve stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın
  • Düzenli spor yapın
  • Lodos esen havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin
  • Parlak ışık, yüksek sesli ortamlar ve keskin kokulardan uzak durun
  • Günde ortalama 2-3 litre su için.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER