24. GAPSHOES Fuarı’nda Türkiye ve Gaziantep ekonomisine ilişkin konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Şimdi seferberlik zamanı doğru ancak ihracatta seferberlik zamanı” diye konuştu.
!#**v563&pl=true**#!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep’e geldi. Bakan Özlü, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ziyaretlerinin ardından OFM’de düzenlenen 24.GAPSHOES Fuarı’na katıldı.
Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen ‘’24. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’na Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ve protokol üyeleri katıldı.
Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Şimdi seferberlik zamanı ama ihracatta seferberlik zamanı. Gaziantep’te görüştüğüm ihracatçılar, üretiminin yarısının ihracat odaklı olduğunu söylediler. Bu dönem İhracat Seferberliği için kritik bir dönemdir. Değerli bakanımız katma değer konusuna vurguda bulundu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde ‘Girişimci Bilgi Sistemi’nin sonuçlarını topluyorlar. Gaziantep ile ilgili burada ilginç bilgiler var. Gaziantep’te imalat sanayinde çok önemli bir üretim üssüdür. Fakat bunu arttırmak mümkün, bunun için katma değer zincirini yukarı çıkarmak gerekiyor. İmalat Sanayi üretiminin yüzde 79,9’u maalesef düşük teknoloji dediğimiz bir alanda çalışma yapıyor. Bu sektörde şuanda 91 bin 162 kardeşimiz çalışıyoruz. Orta uzun vadede bu kısmı yukarı çekmemiz gerekiyor. Eğer bunu başaramazsak yoğun küresel rekabette zorlanacağız” diye konuştu.
“GAZİANTEP SANAYİSİ’NİN DÖNÜŞÜMÜNÜ ÇALIŞACAĞIZ”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’yü takdir ettiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Sayın Bakanımız göreve gelir gelmez, Ar-Ge Reformuna ilişkin ikinci reformları harekete geçirdiler. Bunun yanında TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılması kritik bir öneme sahip. Çünkü bu ekosistemin tüm unsurlarını tamamlanması gerekiyor. Böylece katma değerinde daha güçlü şekilde yukarı çıkmak mümkün olacak. Ancak Gaziantep bu üretim yapısıyla sanayi, işadamları ve siyaseti bir ekip olarak, bir çalışma başlattık. Bu konuda şehir ekonomileri üzerine en fazla çalışma yapan danışmanlık firmalarından bir tanesi ile iletişime geçtik. Uluslar arası danışmanlık firmasıyla Gaziantep Sanayisi’nin dönüşümünü çalışacağız. Gaziantep üretim üssüdür. Fakat bu üretim yapısıyla sürdürülebilirlik konusunda bir soru işareti var. O zaman yapılacak şey üretim yapısının dönüştürülmesidir. İhracatta niye ilk 3’te olmayalım. Eğer bu dönüşümü sağlarsak çok rahatlarız. Aslında şimdi ikinci Kurtuluş Savaşıdır. O anlamda bir seferberlik zamanı. Bunun iki temel bileşeni olacak; sanayide dönüşüm yani katma değer zincirinde yukarı çıkış ve ihracat seferberliği. İnşallah daha güçlü destekler vereceğiz” dedi.
“REKABET GÜCÜ ARTIRILMALI”
Ayakkabı ve terlik sektöründe rekabet gücünü artırması gerektiğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye’de geçen yıl ayakkabı ve terlik sektörü 655 milyon dolarlık ihracat, buna karşılık 772 milyon dolarlık ithalat yaptı. Ancak ihracat ve ithalat arasındaki bu farktan daha önemli bir sorun var; ihracat ettiğimiz ayakkabı ve terliklerin ortalama kilogram değeri 8,8 dolarken, ithal ettiklerimizin ortalama fiyatı 23,2 dolardır. İtalya ile Türkiye’nin ürettiği ayakkabı arasındaki fiyat farkın büyük kısmı marka ve tasarımdan kaynaklanıyor. Bakanlığımızın neden Ar-Ge, marka ve tasarımlara yoğunlaştığının cevabını burada aramak gerekiyor” şeklinde konuştu.
Gaziantep’te ayakkabı sektöründe 300’den fazla firmanın çalıştığını belirten GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Gaziantep Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi İhtisas OSB’’ kuruluşuna ilişkin bürokratik işlemleri hızla bitirerek, en kısa zamanda sektörün hizmetine sunmak istiyoruz. Biz bu şehir içinde çalışıyoruz. Gaziantep’i özel bir konuma alaraktan, sizlerden yolumuzu açmanızı, bize destek vermenizi istiyoruz. Tünelimizi açın ki, o tünelden 30 milyar dolar ihracat hedefimizi var gücümüzle gerçekleştirelim” diye konuştu.
Gaziantep’e Sanayi Master Planı
Bakan Özlü’nün ilk durağı Gaziantep Valiliği oldu. Gaziantep Valiliğinde Vali Ali Yerlikaya’yı ziyaret eden Bakan Özlü, ziyaretin ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret eden Bakan Özlü, basın mensupları ile bir araya geldi. Gaziantep ile ilgili Sanayi Master Planı oluşturulacağını ifade eden Bakan Özlü, “Gaziantep ile ilgili oluşturulması planlanan Sanayi Master Planı’nda Gaziantep Sanayisi’ni tüm yönleri ile inceleyeceğiz. konuları ele alacağız. Gaziantep bölgenin en gelişmiş şehridir. Dünyada artık şehirlerin yarıştığı bir konsept var. Gaziantep hem bir sanayi şehri hem de 400 bin Suriyeliyi misafir eden bir kent. Gaziantep’in sanayi potansiyeli ve misafir ettiği Suriyeli potansiyelini dikkate alarak, Gaziantep için özel bir model üzerinde çalışacağız. Sanayinin Gaziantep’te gelişmesi, sıçrama yapması için özel model bir oluşturacağız. Bakanlık verilerine göre Gaziantep’in fotoğrafını Valiliğimizde konuştuk. O çerçevede Gaziantep’teki mevcut Organize Sanayi Bölgelerinin geliştirilmesi, Kilis’te bir Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını hep birlikte çalışacağız. İnşallah bugünkü çalışmalarla birlikte Gaziantep ile ilgili çok güzel bir çalışma ortaya çıkar” diye konuştu.
“GAZİANTEP TEKSTİLDE MARKALAŞACAK”
Gaziantep’te katma değeri yüksek ürün üretilmesinin önünü açacak politikalar takip edeceklerini ifade eden Bakan Özlü, “Markalaşma konusu çok önemli bir konu. Gaziantep tekstilde çok ileri boyutta olmasına rağmen tekstildeki alt yapı ve potansiyelin markalaşmaya yansımadığını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte Gaziantep için Markalaşma Süreçleri’ni fonlamak olacak. Gaziantep’e gelen Suriyeli Mültecilerin istihdam edilmesi konusunda organize sanayi bölgesinde çalışma yapacağız ” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP’E BİLİM VE TEKNOLOJİ MERKEZİ KURULACAK”
Gaziantep’e Bilim ve Teknoloji Merkezi kurulması konusunda çalışmalar yapıldığını ifade eden Bakan Özlü, “Bakanlık olarak Gaziantep’e Bilim ve Teknoloji Merkezi kuracağız. Bunu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kuracağız. Bu projede de son aşamaya geldik. Önümüzdeki günlerde Gaziantep’te TÜBİTAK’ın içini donatacağı, Büyükşehir Belediyemizin işleteceği ve binasını hazırlayacağı bir bilim merkezi kurulacak. Bölgenin ‘Bilim Merkezi’ olacak” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP SANAYİSİ İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ”
Ziyarette konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep insanlık tarihi kadar eski bir sanayi bölgesidir. Dülük Antik Kenti’nde Türkiye’nin ve dünyanın ilk atölyeleri kurulmuş. Bizim sanayi alt yapımız insanlık tarihi kadar eskidir. Gaziantep Savunması sırasında atalarımız, sanayi alt yapımız ile yerli silahlar üretmiştir. Kendi ürettiği silahlarla dünyanın en güçlü ordularından birine karşı savaşmışlardır. Güçlü bir sanayi alt yapımız var ve bizde Büyükşehir Belediyesi olarak, ‘Kalkınma Yerelde başlar’ diyoruz. Kalkınma yarışından sanayi bizim gözbebeğimiz” diye konuştu.