Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, KAMER Vakfı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) işbirliğiyle hayata geçirilen “Dışarıda Kalan Kadın ve Çocuklar İçin Güvenli Mekanlar Projesinin” final toplantısına katıldı. Şahin toplantıda yaptığı konuşmada, “Ben kadın meselesinin partiler üstü bir mesele olarak görüyorum” dedi.
Şahin, bir otelde düzenlenen toplantıda, sivil toplumun önemine dikkat çekerek, ileri demokrasi noktasında en büyük güç olduğunu söyledi. Sivil toplum kuruluşlarının yaptığı projelerin desteklenmesi gerektiğine dikkati çeken Şahin, “Bizim hem milletvekilliği boyutunda, bölgenin, Güneydoğu’nun kadınlarının hem bakanlık dönemimizde çocuk, kadın, yetim, engelli, bütün dezavantajlı grupların yaşam kalitesini yükseltmek, onların yaşamlarına dokunmak en önemlisi yüreğine dokunmak için çok büyük bir gayret gösterdik. Bunu birlikte yaptık, gücümüzü birleştirdik. Bu bakımdan ben kadın meselesinin partiler üstü bir mesele, bir insani, vicdani mesele olduğunu, bu meseleyi çok daha üst bir bakış açısıyla bakmamız ve daha çok köklü çalışmaları hayata geçirmemiz gerektiğini her makamda söyledim” dedi. Kadınlar için yapılan yasal düzenlemeleri anlatan Şahin, bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir coğrafyada yaşamanın çok önemli sorumluluklar yüklediğini aktardı. Şahin, “Bugün Suriye’de aramızda olan mülteci kadınlar, kız kardeşlerimizin son 5 yılda yaşadığı. Hakikaten bütün dünya, baktığımız zaman büyük bir insanlık sınavından geçiyor. Tarih bu sınavı verenlerle, bu sınavdan kaybedenleri not ediyor. Bu sınavı nasıl vermek gerektiğine baktığımız zaman: Hiçbir şekilde kutuplaştırmadan, ayrıştırmadan, nerede doğarsa doğsun, anası, babası kim olursa olsun, Kürt, Türk, Arap hiç farketmez, eğer Yüce Mevlam eşref’i mahlukat olarak yarattıysa, yaradılanın en üstünüyse bizim hiçbir ayrımcılığa bakmadan, herkesin insanca yaşayacağı çalışmaları mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“SURİYELİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 98’İ OKULLAŞTI”
Türkiye’nin kapılarını açtığı Suriyeli misafirlere yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Şahin, orta ve uzun vadeli projeler üretilmesi gerektiğini belirtti. Suriyelilerin hayata entegrasyonu için yapılması gereken çalışmaları da anlatan Şahin, açıklamasında, “Bu şehirde 98 bin eğitim hayatında olması gereken çocuk, genç var. 1 yılda bunun 60 bini sistemin içine girdi. Ama daha önemlisi ilkokuldan okula başlaması gereken Suriyeli mülteci çocukların yüzde 98’i okullaştı. Okula başladı, geçiçi hükumetin Başbakanı bize diyor ki; Eğer bu çocuk Suriye’de olsaydı, bizim ilkokula gönderme yüzdemiz yüzde 85’idi. Gaziantep olarak okullarımızı açtık. Aileler çocuklarını Suriyeli mülteci çocuklarla kardeş yaptı, öğretmenlerimiz sahiplendi, öğrencilerimiz sahiplendi ve bu yüzde 98’i yakaladık” ifadelerini kullandı. Her çocuğun yaşamına dokunmaya çalıştıklarını, aksi halde yeni neslin yok olacağına dikkati çeken Şahin, insani, kapsayıcı, toparlayıcı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Hiç kimsenin kutuplaştırılmadan, ayrıştırılmadan, herkesin hoşgörüyle kucaklanması gerektiğine vurgu yapan Şahin, “Başka türlü bu coğrafyada oyunları bozamayız, hesapları bozamayız. Zaman çok hızlı geçiyor, yarın bunlar geride kalacak. İnşallah bu coğrafya sizlerin, anaların desteğiyle huzuru ve barışı sağlayacak ” şeklinde konuştu.