Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, kredi kartını gününde ödemek şartıyla kartla da kurbanlık alınabileceğini söyledi. Çelik, maddi durumu iyi olan herkesin kurban ibadetini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
“KURBAN BAYRAMINDA EN BÜYÜK İBADET KURBAN KESMEKTİR”
İyi kötü evinin ihtiyacını karşılayan ve 80 gram altın kadar parası olan herkesin kurban kesmesi gerektiğini söyleyen Çelik şöyle devam etti: “Pazartesi Allah nasip ederse Kurban Bayramının 1. Gününü idrak edeceğiz. Kurban Bayramının adı üstünde en büyük ibadeti kurban kesmektir. Mali bakımdan imkanı olan herkesin kurban kesmesi gerekir. İyi kötü evinin ihtiyacını karşıladıktan sonra 80 gram altın değerindeki bir birikime sahip olan herkesin kurban kesmesi lazım. Kurban dediğimiz küçük ve büyükbaş hayvandan olur. Küçükbaş hayvanları her bir kişi için kesilir. Büyükbaşlardan da kestiğimiz büyükbaşın durumuna göre 7’ye kadar ibadet niyetiyle ortak olunabilir. Kurban Bayramında kurban kesecek herkes kestiği kurbanı kurban niyetiyle kesmeli. Kurbanın ne eti nede kanı Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşan kulluk samimiyeti ve takvasıdır. Kesilen kurbanın 3 ayırmak lazım. 1. payını ihtiyaç sahibi olan komşu ve akrabalarımıza dağıtmalıyız. 2. payını evimize gelen misafirlere ikram etmek. 3. payını da ev halkına ayırmak gerekir. Kesilen kurbanın derisini ve bağırsaklarını değerlendirmeliyiz. Camilerimiz var hayır kurumlarımız var oralara verilmeli. Çünkü bunlar milli servettir aynı zamanda bunları da değerlendirmeliyiz. Onlar evde kullanılmaz. Mutlaka hayır kurumlarına verilmelidir. Çünkü kurbanın bir parçasıdır, ibadetin bir parçasıdır” şeklinde konuştu.
“DİYANET OLARAK HEDEFİMİZ 200 BİN KURBAN BAĞIŞI ALMAK”
Kurban Bayramında yapılan kurban bağışlarını fakir ülkelerde keserek et dağıtımı yaptıklarını belirten Çelik şunları söyledi: “Tabi isteyen vekaletle kurbanda kestirebiliyor. Somali’ye, Filistin’e, Afganistan gibi fakir ülkelere gönderilerek orada da et dağıtımı yapılıyor. Sağolsun halkımız genelde Diyanet İşleri Başkanlığını tercih ediyor kurban bağışı konusunda. Geçen yıl Diyanet olarak 180 bin kurban bağışı yapıldı. Bu yılki hedefimiz inşallah 200 bin. Bağışlanan kurbanlar yaklaşık 200 ülkede 500 bölgede dağıtacağız. Halkımızı bu anlamda teşvik ediyoruz kurban bağışı yapmaları için. Kurban bağışı yapmak isteyenler için Diyanet İşleri Başkanlığımız yurt dışını 500 TL, yurt içini de 690 TL olarak belirledi. Kurban bağışı yapanların ve kesenlerin hayrını Allah kabul etsin şimdiden. Bayram bağış ve barış günüdür” ifadelerini kullandı.
“KREDİ KARTIYLADA KURBANLIK ALINABİLİR”
Herkesin en çok birbirine sorduğu kredi kartıyla kurbanlık almak caizmi sorusuna Müftü Çelik son noktayı koyarak şöyle devam etti: “Halkımız kurbanın kredi kartıyla ala bilir sıkıntı yok. Dikkat etmeleri gereken nokta kredi kartıyla kurban aldıktan sonra kartın borcunu gününde ödemeli. Eğer faiz gelirse caiz olmaz ama faiz gelmezse kredi kartıyla kurban almak caizdir. Hepimiz kredi kartı kullanıyoruz. Söylediğim gibi vaktinde ödemek şartıyla kredi kartı ibadet alış-verişinde kullanılabilir. Taksit yapan kardeşlerimizde peşin fiyata taksit yapılıyorsa alabilirler. Kısacası kurbanın değerinin üzerinde değer eklenmemeli” ifadelerini kullandı.