Kalkınma Bakanlığı tarafından Gaziantep Valiliği kanalı ile SODES kapsamında hibe olarak desteklenen Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliğinin yürütücüsü olduğu, “Bir iş, bin umut” isimli projenin tanıtım ve açılışı yapıldı.
Kalkınma Bakanlığı tarafından, uygulamaya konulan 'Bir iş, bin umut' isimli projenin açılışı ve tanıtımına Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odalar Biriliği Ömer Küsbeoğlu, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Seçkin’nin yanı sıra birçok esnaf katıldı. İstihdam başlığı altında, mesleki eğitim hedefli projesi, işsiz ve mesleksiz genç erkeklere ve her yaştaki kadınlara, yönelik toplam 60 kişiye uygulanacak. Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan, kursiyerlerden yüzde 30’u ile ilgili sektörlerde istihdam edilecek.
Eğitim programları süresince, proje bütçesinden kursiyerlere günlük 20 TL ücret ödenecek. Bugün yine gururlu bir günde olduklarını belirten Ömer Küsbeoğlu, “Neşeli bir gündeyiz. Allah bu gururumuzu, neşemizi eksik etmesin. Türkiye'miz, Gaziantepimiz, her zaman en güzeline layıktır. Başta siz ülke amirlerimiz olmak üzere, gerçekten bugüne kadar özellikle de, küçük esnafından, sanayicisine kadar, biz sizlerle birlik ve beraberlik içresinde, hep çalıştık çalışmaya da inşallah devam edeceğiz. Gaziantep, ilkleri çok seven bir şehirdir. Çıtasını yükseltmeyi çok sever” şeklinde konuştu.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Seçkin ise “İstihdam ve mesleki eğitim kurumunda aldığımız kararların hayata geçirilmesi ve hayata geçirildikten sonra, gerekli mesleki eğitim alanında, gerek istihdama yerleştirme konusunda, başta valime ve il istihdam kuruluna teşekkür ederim. Bu aldığımız kararlar sonucunda, Türkiye genelinde, genel müdürlüğümüz tarafından, bakanlığımız tarafından her ile 9 ayrı hedefin tamamında, bu 2015 yılı içerindeki çalışmalarımız sonrasında, stratejik eylem planı çerçevesinde, yapmış olduğumuz çalışma sonrasında, en iyi performans ödülünü almış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Fatma Şahin de, 1. Dünya savaşının ardından Güneydoğu Anadolu bölgesinin en hassas dönemini yaşadığını ifade ederek, safları sıklaştırmak gerektiğini ifade etti. Şahin, “Sayın valimizin girişimiyle, 60 gencimizin yalnızca bu projeyle, iş sahibi olmasından dolayı sayın valime şehrim adına çok teşekkür ederim. Gördüğümüz gibi dünya zor bir dönemden geçiyor. 1. Dünya savaşından sonra, bölgemiz en hassas dönemi yaşıyor. Bizim bu zorlu dönemde en az zararla çıkabilmemiz ve şehrin kalkınması Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşabilmesi için safları sıklaştırmamız ve çözüm odaklı şehrimizi kalkındırmamız gerekiyor. Bu gelinen noktayı çok önemli buluyorum. Bir taraftan bizim insanımızın eğitimini sağlamamız ve sağlıklı bir nesil yetiştirmemiz, sosyal devlet olarak en temel görevlerimiz arasındadır” diye konuştu.
Vali Ali Yerlikaya, SODES’in dünden bu yana, çok hayırlı hizmetlere vesile olduğunu belirterek, SODES’in tanımını yaparak konuşmasına başladı. Yerlikaya, “Öncellikle SODES’i çok kısa bir şekilde açıklayacak olursak, sosyal kalkınma programıdır. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde, göç, yoksulluk ve işsizlikten dolayı, pek çok vilayetlerimizde, sosyo-ekonomik açıdan, desteklenmesi gereken konular var. bu proje tam anlamıyla insan odaklı bir projedir. Bakın şehrimizde ilk defa 2008’de uygulanmaya başladı. O günden bu yana 485 projeyi desteklemişiz. 55 milyarla toplam karşılıksız hibe yapılmış. 2015 yılın başlangıcında, 31 projeyi desteklemişiz. Toplam tutarı 5.8 milyon liradır. 10 projede yedek olarak, bakanlığımızın start vermesini bekliyor. Toplam tutarı 1.7 milyon liradır. Biz ilk başta “Bir iş, bin umut” aslında yoktu. Biz aslında valilik olarak değerlendirirken bunu, yazmıştık ama kalkınma bakanlığımızın da değerlendirmesi sonucu, ilk etapta geçmemişti. Ama daha sonra, finansla ilgili sorun olan bazı projeler, imtina ettiği için bizde hemen bir hatayı düzelttik. Aslında arzu edilen rakam, 350 bin TL’idi. 207 bin TL ile kapandı” ifadelerine yer verdi.