Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, 31 Ağustos’ta eğitim ve öğretime başlanacak olmasından dolayı basın açıklaması gerçekleştirdi. Pandemi döneminde vaka sayılarında yaşanan ciddi artışlara dikkat çeken Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, okul bu yıl yazılacak olan çocuklarda 1 aylık sürecin izlenmesini ve buna göre karar alınması gerektiğini dile getirdi. Bayrak, “Sayılarda çok ciddi artışlar olursa okulların açılması yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.
KENT KONSEYİ ÖNEMLİ BİR NOKTAYA DİKKAT ÇEKTİ
Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, “Okulların açılmasının kesin kriterlere bağlanması gerekir. (ABD örneği) Türkiye de hiç değilse okulları daha güvenli ortamda açabilmek için günde 100.000 test yapılması, kesin bilgiler ve tarih vermek durumundayız. Okulları açalım, hangi durumda kapatırız bakarız, şeklinde bir yaklaşım güven vermeyecektir. Binden 900’e inmek ne kadar önemli değilse 900’den 1000’ e çıkmanın da bir önemi yok” dedi. Bayrak açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“Görünen bir olay var, son zamanlarda Türkiye’de vakalar artış eğiliminde. Sürekli bin civarında vaka görülmektedir. Ne sağlık personeli bu yükü uzun süre taşıyabilir, ne ekonomi taşıyabilir ne de halk taşıyabilir. Başka tedbirler almadığımız için ki almamız gerekirdi, vakaların azalmaması ve arada bin 500lere çıkan dönemde ek tedbirler gerekirdi almadık. Bu virüsün ek tedbirler almadan kendi kendine azalma şansı yok. Bizim çok kısa süre içinde bu vaka sayılarını sıfıra yakın değerlere indirmemiz gerekir. Yoksa ne ekonomi istediğimiz gibi yürür ne sosyal yaşam ne de sağlık sistemi yürütülebilir. Kalıcı olması için sokağa çıkma yasağı olmaksızın, iş yeri kapatmaksızın uygulanabilecek bazı önlemler var. Yoksa biz bu tabloyu ciddi bir şekilde değiştiremeyeceğiz. ( Kaynak Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı 06.08.2020 tarihli demeci).”
KENT KONSEYİ TOPLUMDA Kİ KAYGIYI DİLE GETİRDİ
“Tüm dünyada ve ülkemizde corona virüsü vaka artışı yaşanırken; bu durum herkes kadar yaklaşan okul dönemi nedeni ile anne babaları kaygılandırıyor. Son zamanlarda başta ABD ve İngiltere olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinden bildirilen yüzlerce çocukta “çok sistemli inflamutuar sendrom (MIS-C)” vakalarını görmemize rağmen çocukların büyük çoğunluğu hiçbir semptom olmadan hafif hastalık geçiriyor gibi görünüyor. Bununla birlikte birçok çocuk yeni toksik şok benzeri durum nedeni ile hayatlarını kaybediyor. Ayrıca sahip oldukları mevcut hastalıklar nedeni ile bağışıklık sistemleri çok zayıf olan çocuk ve gençlerde de öldürücü sonuçlar doğabiliyor. Çocukların virüsün sessiz yayıcıları olabileceği, virüsü eve getirmenin yanı sıra öğretmenleri ve diğer okul çalışanlarını enfekte edebilecekleri endişeleri arttırmıştır” şeklinde konuşan Bayrak sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Chicago’daki Ann&Robert H.Lurie Çocuk Hastanesi’ndeki araştırmacılar, semptomların başlamasının ilk haftasında yaşları 1 aydan 65 yaşına kadar değişen hafif ve orta derece 145 Covid-19 hastasının burunlarındaki viral RNA düzeyini ölçtü ( 5 yaş altı 46 çocuk, 5-17 yaş 51 yetişkin çocuk ve 18-65 yaş yetişkin) Tespit ettikleri en önemli bulgu, 5 yaşın altındaki çocukların burunlarında daha büyük çocuklara ve yetişkinlere göre genellikle 10-100 kat daha SARS-Cov-2 viral RNAya sahip olduklarıydı. Bu çalışma çocukların daha önce olduğundan daha iyi yayıcılar olabileceğini düşündürmektedir. 31 Temmuz da “Amerikan hastalık kontrol merkezinin (CDC) hastalık ve ölüm oranı hastalık raporunda; haziran ayında Georgia Eyaleti’nde gerçekleşen bir çocuk eğitim kampında ki covid-19 bulaş rakamları bu bilimsel çalışmayı destekler nitelikte: kampa katılan 597 öğrencide 260’ı covid-19 a yakalanmış (yüzde 44). Bunların 231’i ( yüzde 88.8) 18 yaş altındaki çocuklar. Çocukların yarısından fazlası 6-10 yaş grubunda. Bu önemli çalışma, sonbahar başlangıcında açılması düşünülen kreş ve okulların, açılma tarihlerinin yeniden belirlenmesi için dikkate alınması gereken bir ciddi bir bilimsel tespittir. Çünkü çocukların okuldaki diğer çocuklarla oynamak, ortak tuvalet kullanmak gibi bulaşma riskini artırabilecek davranışsal alışkanlıkları vardır. Kaynak: Prof. Dr. Barboros Çetin , 9 Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi 05.08.2020. İsrail’de salgının başladığı 11 Mart 2020 de vakaların artması üzerine 30 nisanda eğitime ara vermiş haziran sonunda tekrar eğitime başlamasıyla 19 temmuz da salgın yayılma hızı artmış ve pik yapmıştır.”