Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Özel Sektör işbirliği ile Kuzeyşehir’de 10 bin 400, Güneyşehir 2 bin 850 ve Kızılhisar bölgesinde 750 adet olmak üzere toplam 14 bin yeni konut yapıma kararı aldı.
14 Bin Konut Projesi Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konut yapmak için tahsis edilen arazilerin tüm izin ve ruhsat işlemlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını, arsaların uygun maliyetle verileceğini kaydetti. Şahin, “Arsayı alıp buradan rant elde etmek isteyenlere burada arsa yok. Ruhsatlı, bürokratik işlemleri Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı, 2 yılda da konut yapma şartının olduğu bir sistemi hayata geçiriyoruz. İki yıl içerisinde konut inşa etmek zorunda, yapmayan sisteme giremez” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi “14 Bin Konut Projesi Tanıtım Toplantısı” Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak ve Nejat Koçer, meclis üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Proje kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve Özel Sektör işbirliği ile Kuzeyşehir’de 10 bin 400, Güneyşehir 2 bin 850 ve Kızılhisar bölgesinde 750 adet olmak üzere toplam 14 bin yeni konut yapılacak.
“GAZİANTEP İÇİN GELECEĞİ PLANLADIK”
Tanıtım toplantısının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte konut ve konut kira fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu kaydetti. Şahin, “Konut meselesi ile ilgili kısımda, hem ülkemizde hem de şehrimizde neler yapacağımızı anlatmak için buradayız. Sayın Cumhur başkanımızın liderliğinde 2002 yılında yola çıktığımızda, ‘hiçbir şey eski gibi olmayacak’ dedik. 90’lı yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ortaya koyduğu bakış, bizim en büyük gücümüz oldu. Rahmeti Turgut Özal’ın başlatmış olduğu Toplu Konut çalışmaları, bir sosyal konut projesine dönüştü. Orta ve alt gelir grubunda bulunan insanları ev sahibi yapmak konusunda önemli fırsatlar var. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmemizin ardından buraya geldiğimiz zaman İmar, Ulaşım ve İklim Master Planlarını hazırladık. Çünkü ben yaptım oldu anlayışıyla bir yere varamayız. Onun için, ‘bu şehrin 50 yıl sonra sosyolojisi, yaşam kalitesi, vatandaş memnuniyeti nasıl artırılacak?” dediğimiz Master planlarını hazırladık. “
ON BİNLERCE KİŞİ İÇİN YAŞAM ALANI
“Tüm Büyükşehirlerde 1950’lili yıllarda başlayan göçten kaynaklı, gecekondulaşma dediğimiz hızlı kentleşme temel sorunu ile karşı karşıya kaldık. Şehri biliyoruz, tanıyoruz. Şehrin mevcut yapısının korunması için bunların ilerlemesini önlememiz gerekiyor. İmar Master Planı’ndan çıkan sonucun gereğini yapmaktır. Kişi başına düşen yoğunlukta, Gaziantep olağanüstü yoğun bir şehir. Bunun için şehrin çağını genişletmek için yaptığımız iki önemli çalışma var. Bunlardan bir tanesi Kuzeyşehir. 5,5 milyon metrekare üzerine 50 bin kişinin yaşayacağı yaşam alanında, TOKİ’nin yaptığı konutlarla ilgili kimlik tartışması vardı. Bu noktada kentsel tasarım hazırladık. ‘5,5 milyon metrekarelik alanda nasıl bir şehir istiyoruz?’sorusunu şehre sorduk. Kuzeyşehir’deki bakış açımız budur. İkinci nokta ise Güneyşehir’de çalışmalara başlanıldı.”
GAZİRAY KISA SÜRE İÇERİSİNDE HİZMETE GİRECEK
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde günlük 200 bin insanın taşındığını söyleyen Şahin, “GAZİRAY sonunda hayata geçiyor. Günlük 100 bin kişi taşınacak. Bunun yanında derhal yer altına girmemiz gerekiyor. Günde 200 bin kişiyi şehrin bir başından bir başına taşıyan sistem sürdürülemez. İklim ve Ulaşım Master Planlarını da etkiliyor. Nerede yaşam alanı, üretim alanı varsa oraya yaşam alanı kuracağımız bir sistemi hayata geçiriyoruz. Bu sorunun çözümü için hem ulaşım hem de konut sorununun çözüleceği yeni bir çalışmayı hayata geçiriyoruz.”
3 MİLYAR LİRALIK DEV PROJE
Konut sorunun çözümü için harekete geçtiklerini söyleyen Şahin, “Kira fiyatlarının yükseldiği, arzın talebi karşılayamadığı, TOKİ’nin bu kadar sosyal konut yapmasına rağmen Geneyik Bölgesi’ne yapılacak konutlara 1’e 20 talep geliyorsa, elimizdeki tüm argümanları karşılayacak yeni bir şey söylememiz gerekiyor. Valimiz ve tüm ekibimizin katıldığı önemli bir alt yapı toplantısı yaptık. Bir taraftan imar alanları açıyor bir taraftan ise yeni alt yapımızı oluşturuyoruz. Altyapı belediyeciliği için harcadığımız para 3 milyar TL. İmar ile birlikte alt yapı kuruluşlarının yatırımlarını artırmak büyük bir yatırım istiyor.”
KONUT ANLAYIŞINDA YENİ MODEL
Gaziantep’te 14 bin yeni konut yapılacağını duyuran Şahin, “ 2 yıl içerisinde BUSEM Modeli ile 14 bin yeni konut yapacağız. Bu noktada Büyükşehir Belediyesi olarak imar, ruhsat, iskan gibi tüm işlemleri üstleniyoruz ve konut yapmak isteyen firmalara ruhsatlı bir şekilde vereceğiz. Kim konut yapmak istiyorsa ona fırsatlar vereceğiz. Bir taraftan da biz yapacağız. Yaklaşık 15 gün önce İller Bankası’nda bir toplantıya katıldık ve 600 milyon TL’lik hibeye imza attık. O yüzden Bakanlıklarımızdan ciddi destek alıyoruz, hibe destekleri elimizi güçlendiriyor. Bu çalışmaların sonunda mutlu aile, huzurlu toplum istiyoruz. Bundan sonraki süreçte konut meselesi bizim en önemli meselemiz ve bu sorunu çözmek için huzurlarınızdayız. Sağlıklı şekilde büyümek zorundayız, 2 milyon bize emanet. Bu emanetin gereğini yapmak için çalışıyoruz. Sorun çözmek için gövdemizi taşın altına koyuyoruz.”
“İKİ YILDA KONUT YAPMA ŞARTI VAR”
Arsa maliyetlerini aşağıya çekecek bir modeli hayata geçireceklerini söyleyen Şahin, “Bir konut maliyetinin 4’te 1’i arsa maliyeti oluşturuyor. Biz arsa maliyetini aşağıya çekecek, bir yıllık zaman kaybını öne çekecek ve 2 yılda bitirme şartıyla arsa tahsis ediyoruz. Arsayı alıp buradan rant elde etmek isteyenlere burada arsa yok. Ruhsatlı, bürokratik işlemleri Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı, 2 yılda da konut yapma şartının olduğu bir sistemi hayata geçiriyoruz. İki yıl içerisinde konut inşa etmek zorunda, yapmayan sisteme giremez. Kira ve konut fiyatlarını aşağıya çekmek için arsa maliyetlerinin hepsini biz üstleniyoruz. Hem uygun şekilde binaların inşa edilmesini hem de iki yıl sonra tamamlanacak şekilde hayata geçmesini öngörüyoruz” diye konuştu.
“İLK ETAPTA BİN KONUT YAPILACAK”
Şahin’in konuşmalarının ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, 14 bin konut ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cihan, “Çalışmasına başlanılacak konutları etap etap hayata geçireceğiz. İlk etapta bine yakın konutun ihalesine çıkıyoruz. 300’ünü Kuzeyşehir’de, Güneyşehir’de yine 300 ve Kızılhisar bölgesinde de 340 adet konutun yapımına başlanacak. 14 bin konutun kentsel tasarımıyla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Projenin mimari, statik her türlü projesini hazırlıyoruz. Bina cephelerinin nasıl olacağı gibi en ince ayrıntılarını istişare ederek projelendiriyoruz. Ruhsatlarını hazırlıyoruz. Sosyal konut üretmek için süre koyuyoruz. 24 ay içerisinde konutların tamamlanma şartı var. Kendi yaptığımız alanlarda ihtiyacı ortaya çıkan sosyal donatı alanlarından okullara kadar bütün ihtiyaçları belirleyip yapımını gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“KONUT AÇIĞINI DÜŞÜRECEĞİZ”
Kent dair açıklamalarda bulunan AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, “Üretilen her projenin yardımcısı ve destekçisiyiz. Şehrimizin en önemli konularından birisi konut açığı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin attığı bu adımı çok değerli ve anlamlı bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. 14 bin rakamı önemli. Tabii bu şu an ki proje. Çalışmalar devam ediyor. İleride daha büyük projelerin beraber temellerini atacağız. Biz projelerin hazırlanma aşamasında büyükşehrin her zaman yanındayız. Gaziantep için üreten, çalışan, bir çivi çakan herkese teşekkür ediyoruz. El birliğiyle ve projelerle birlikte konut açığını askeri anlamda düşüreceğiz. Tabii Gaziantep hızlı büyüyen bir şehir. Kendi karakteristik özelliği olan, büyüme stratejisi ve başarıları olan bir şehir. Dolayısıyla bu şehri anlatıp yorumlarken, şehrin bu özelliklerini de çok iyi dile getirmek ve okumak gerekiyor. Hala şehrin kendi nüfus artışı devam ediyor. Konut sıkıntısının çözümündeki bu süreci bütün belediyeler ve TOKİ ile beraber edeceğiz” diye konuştu.
“SORUNLARIN ALTINDAN BİRLİKTE KALKACAĞIZ”
Toplantıda konuşan AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, “Biz hepimiz aynı sahada aynı doğrultuda çalışıyoruz. Hepimiz Gaziantep için emek veriyoruz. Gaziantep ile ilgili ihtiyaçlar neler, yapılması gereken neler, siz basın mensuplarına gelen talepler neler bunlara bakıyoruz. Genellikle aynı sorunlar ön plana çıkıyor. Meclisin kapanmasından sonra hepimiz sahaya inip ihtiyaçları gördük. Gaziantep ile ilgili talepleri bakanlara iletiyoruz. Gaziantep’in nüfusu hızla artıyor ve geçmişe dönüp baktığımızda da çok güçlü bir konut temellerimiz var. Ama bir taraftan da yaşam standartları düşük gecekondularımız mevcut. Kentsel dönüşüm çalışmalarına baktığımızda yıkılan yapılar incelendiğinde birçok teknik olumsuzlukları gözlemliyoruz. Gaziantep artık bir sanayi şehri. Kimlikli yapılarımızla yapı standartlarını uygulayan, bir insanın yaşam standartlarını uygun, sosyal donatılarını gerçekleştiriyoruz artık. Gaziantep büyük bir şehir, konuttaki bu sorunların altından kalkacağız” dedi.
15 EYLÜL’E KADAR ÖN TALEP TOPLANACAK
Şehir genelinde çalışan işçi, memur ya da emekli vatandaşlar uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olacak. Gelir-gider tablosuna göre ödeme planının hazırlanacağı projede, en geç 15 Eylül’de kadar ön talepler toplanmaya başlanacak. Ayrıca arsadan rant elde edilmesinin önüne geçmek için iki yıl içinde inşaatlarda bitirme şartı aranacak. Yapılan konutlarda kira ve satışlarda fiyatların aşağı çekilmesini sağlamak için de arsa maliyetlerini Büyükşehir Belediyesi üstlenecek.