Gaziantep’in eski yerleşim yerlerinden olan Çakmak Mahallesi’nin deri ve dokuma atölyelerinin kaldırılmasıyla yeni bir görünüme kavuştuğunu belirten muhtar Zeki Elbeyli, “Mahallemiz yenilenerek güzel bir görünüme ve cazibeye sahip oldu” dedi.
Gaziantep Hakimiyet okurları ve Çakmak Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Zeki Elbeyli’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ
Mahallenin adı: ÇAKMAK
Mahallenin İlçesi: Şehitkamil/Gaziantep
Posta Kodu: 27080
Mahallenin nüfusu: 10 bin
Mahallenin seçmeni: 2 bin 600
Mahalle ve cadde sayısı: 32 Sokak ve 4 Sadde
Mahallenin muhtarı: Zeki Elbeyli
2002 yılından bu yana Çakmak Mahallesi Muhtarlığı görevini yerine getirdiğini belirten muhtar Zeki Elbeyli, “Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden olan Çakmak Mahallesi, daha önce derici ve dokumacıların bulunduğu bir mahalleydi. Sonradan bölgenin turistik bir bölge haline getirmek amacıyla dericiler ve dokumacıları bölgeden kaldırıldı. Böylelikle mahallemiz daha düzgün bir görünüme sahip oldu” dedi.
PARK ALANI VE SOSYAL TESİS YAPACAK ALAN BULAMIYORUZ
Mahalle sınırlarının dar olmasından dolayı imar alanı olmadığını belirten Elbeyli, “Doğu tarafında sanayi olması diğer tarafta yerleşim yerlerinin bulunmasından dolayı park alanı ve sosyal tesis yapacak alanlar bulunmuyor. Yer olmamasından dolayı yaptıramıyoruz. Bu sorunlarımızı gerek Büyükşehir Belediyesi ile gerekse Şehitkamil Belediyesi ile görüşüyoruz. Mahallemizle ilgili tasarrufların olacağı yönünde duyumlar alıyoruz” şeklinde konuştu.
PARK İHTİYACINI İSTASYON ALANI KARŞILAYACAK
Çakmak Mahallesi’ne ilişkin bilgiler veren Elbeyli, “10 bin nüfuslu mahallemizde 2 bin 600 seçmenimiz bulunuyor. 4 büyük caddemiz, 32 tane sokağımız yer alıyor. Çıkmazların yoğun bulunduğu sokaklarda vatandaşlarımız ikamet ediyorlar. Caddelerimizi ise Zafer, Nizip, 2 nolu ve Çıksorut Caddesi mahallemiz sınırları içerisinde yer alıyorlar. Komşu mahallelerimizi ise Karaoğlan, Bostancı, Çıksorut, Cabi ve Yaprak oluşturuyor. Park alanımız bulunmadığı için mahalle sakinlerimizin vakit geçirebilecekleri alan yoktur. İstasyon bölgesinin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesiyle birlikte yapılacak olan Botanik Park, mahalle sakinlerinin ihtiyacı olan park alanlarını karşılamış olacak” diye konuştu.
MAHALLELİ PAZAR ALANI İSTİYOR
Kale Bölgesi’nin eskiden Pazar alanı olarak kullanıldığını belirten Elbeyli, “Kale civarına köylerden gelen vatandaşlar, mahallelinin ihtiyaçlarını karşıladıkları bir pazar olarak önem taşıyordu. Pazarın kaldırılarak Kale bölgesinin tamamen turistlere yönelik alan haline gelmesiyle birlikte önemli bir pazarımızı kaybettik. Mahalle sakinleri bakkal ve marketlerden ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldılar. Mahalle sakinleri pazarın eksikliğinden dolayı bir mahallede bir pazar alanı bulunmasını istiyorlar. Bu yöndeki taleplerimizi dile getirerek bölgenin pazar ihtiyacının giderilmesi isteğinde bulunduk” şeklinde konuştu.
EN BÜYÜK SORUNUMUZ TEDAŞ
Mahallede aydınlatma sisteminden kaynaklanan sorunların bulunduğunu ifade eden Elbeyli, “13 sokağımızın aydınlatma sisteminde sorunlar var. Konuyla ilgili yazılı ve sözlü olarak şikayetimizi dile getirdik. Henüz bu şikayetlerimize ilişkin bir dönüş yapılmadı. Ne sözlü ne de yazılı olarak yaptığımız şikayetlere cevap alamıyoruz. Arıza ekipleri gelip mahalledeki sorunları çözme konusunda çok geç kalıyorlar. Muhtarların bir araya geldikleri toplantılarda gündemimiz Tedaş oluyor. Aydınlatma ile ilgili sorun çözümlenmeyince mahalleli gelip bize soruyorlar. Mahalle sakinleri Tedaş’a arayıp sormak yerine bize gelip şikayetlerinin neden giderilmediğini haklı olarak soruyorlar. Tedaş ekiplerinden bu sorunun bir an önce çözümlenmesi için çalışmalar yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.
GENÇLERİMİZİN EĞİTİMİNE ÖNEM VERİLİYOR
Gençlerin artık eğitimin önemini kavradıklarını belirten Elbeyli, “Eğitim konusunda gerçekten gençlerimize büyük görevler düşüyor. Eğitimin önemini kavrayan gençlerimiz okullarına devam ederek kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar. Mahallemizde yer olmamasından dolayı çocuklarımız, Yaprak Mahallesi’nde bulunan okullara gidiyorlar. Mahallemiz sınırlarında yer alan Mehmet Akif Ersoy Endüstri Meslek Lisesi yer alıyor. Bu lisemizin bahçesi istimlak edilerek farklı bir projeler üzerinde çalışılıyor. Ya başka bir okul yapılacak ya da farklı bir kompleks inşa edilecek” dedi.
ÇAKMAK MAHALLESİ, ÇEKİM MERKEZİ OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Çakmak Mahallesi’nde eski sakinlerinin ağırlıklı olarak yaşadığını ifade eden Elbeyli, “Gaziantep’in yerlisi vatandaşlar mahallemizde ikamet ediyorlar. Bunda Çakmak Mahallesi’nin Gaziantep’in eski yerleşim yeri olmasından kaynaklanan bir çekim merkezi olma özelliği bulunuyor. Çevre köy ve kentlerden Gaziantep’e göç eden vatandaşlar da mahallemizde ikamet ediyorlar. Suriye’deki iç savaştan kaçarak kentimize gelen Suriyeli Mülteciler de mahallemize yerleşerek yaşamlarını sürdürmeye gayret ediyorlar. Zor koşullarda yaşamanın yanı sıra yakınlarının kaybetmenin acısını da yüreklerinde taşıyorlar” diye konuştu.
MAHALLEDE SAĞLIK OCAĞI BULUNMUYOR
Mahallede Sağlık Ocağı bulunmadığını ifade eden Elbeyli, “ Mahalle sakinlerimiz, Sağlık Ocağı olmadığı için Şehitkamil Belediyesi’nin yakınındaki sağlık ocağına gidiyorlar. Sağlık Ocağımızın doktorları, gelen vatandaşların sağlık sorunları ile yakından ilgileniyorlar. Sıkıntılı durumları yetkili kimselere bildiriyorlar” dedi. Mahallemizin küçük sorunları olduğunu belirten Elbeyli, “Mahallede genel olarak yol ve asfalt sorunları yaşanıyordu. Bu sorunlarımızda bildirerek çözümlenmelerini sağlıyoruz. Yollarımızda Şehitkamil Belediyesi tarafından yenileniyor, sıfır asfalt yapılıyor” dedi.
KOMŞULUK İLİŞKİLERİ ESKİDEN OLDUĞU KADAR İYİ DEĞİL
Komşuluk ilişkilerinin eskisi gibi olmadığına vurguda bulunan Elbeyli, “Komşuluk ilişkileri giderek azalıyor. Sıcak komşuluk ilişkilerini Suriyeli Mültecilerin kendi aralarındaki tutkunluklardan görüyoruz. Suriyeliler bizden daha misafirperver, insanlarımız kendi hayatlarına geçim derdine düştüğü için komşuluk ilişkileri oldukça azaldı. Gurbette olmanın etkisiyle birbirlerine sıkı sıkıya sarılan aileler, güzel komşuluk ilişkilerini yaşatmaya devam ediyorlar. Mahallelerdeki özlenen tabloyu Suriyeli Mültecilerin aralarındaki komşuluk ilişkilerinden görüyoruz” şeklinde konuştu.
ASAYİŞ OLAYLARI YÖNÜNDEN ŞUANDA BİR SIKINTIMIZ YOK
Zaman zaman mahallede asayiş olayları yaşandığını belirten Elbeyli, “ Bazı dönemlerde hırsızlık olayları yaşanıyor. Çok olmasa da hırsızlık olaylarının yaşanması vatandaşların daha tedbirli davranmaya itiyor. Bir dönem mahalledeki bir işletmede zaman geçiren gençler arasında kavgalar çıkıyordu. İşletmenin de kapanmasıyla bu sorunlarımız ortadan kalktı. Emniyet güçlerinin sıkı çalışmalarıyla nedeniyle mahalleliler, yaşamlarını emniyetli bir şekilde sürdürüyorlar” diye konuştu. AYHAN DUMAN