Tıp bayramı dolayısıyla toplantı düzenleyen Gaziantep Tabip Odası bileşenleri sağlıkta yaşanan sorunları dile getirdiler. Gaziantep Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, sağlıkta yaşanan şiddet olayları karşısında cezalarda artırıma gidilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“ŞİDDETİ OLAYLARININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ÇALIŞILMALI”
Sağlık sektöründe son yıllarda artan şiddet olayları karşısında şiddet uygulayan kişilere yönelik cezai işlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Ağca, bununla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Meslekte belli yılları doldurmuş hekimlere plaket sunumunun yapıldığı toplantıda Gaziantep Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, “Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. Maddesi uyarınca, tutuklama tedbiri hâkimin takdirinde olup, kasten yaralama suçları dışında bırakılsa da, üst sınırı iki yılı geçmeyen yaralama suçlarında tutuklamaya karar verilememektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıran unsurlardan birisi de, şiddeti uygulayan kişilerin cezalandırılmayacakları ya da önemsenecek bir yaptırımla karşılaşmayacakları düşüncesidir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleştirilmesi ve kamu sağlığını bozduğu için de ayrıca cezalandırılacağı düşüncesinin oluşturulması, önleyicilik açısından önemli bir adım olacaktır” diye konuştu.
“60 YILDIR KUTLAMALAR ARALIKSIZ BİR ŞEKİLDE SÜRÜYOR”
Ağca açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Tıp Bayramı’nı her sene olduğu gibi bu sene de hep birlikte coşkuyla kutluyoruz. Bizim için çok anlamlı ve önemli bir gün. 1919 yılında İngiliz kuşatması altındaki İstanbul’da o zamanki hekimlerin ve tıp öğrencilerinin başlatmış olduğu bir milli etkinliğimiz. Bugünlere kadar da getirdik. Bu etkinliklerin ev sahibi her zaman tabip odalarıdır. Böyle kalmaya da devam edecektir. Biz de Gaziantep Tabip Odası olarak bu etkinlikleri 60 yıla yakın bir zamandır yapmaktayız, yapmayı da sürdüreceğiz. Etkinliklerimizin amacı; hep bir arada durmak, birlikte olmak, beraberliğimizi gücümüzü kendimize ve başkalarına göstermek. Çünkü birlikte olmak her zaman, hepimiz açısından huzuru, barışı, mutluluğu getirir. Farklı alternatif arayışları, kutuplaşmayı, ötekileştirmeyi getirse de bu kimsenin rahat etmeyeceği, huzurunu bozacağı bir durum. O nedenle de burada bir arada birlikte olmak çok anlamlı ve önemli. Bu hafta içerisinde çeşitli etkinliklerimiz oldu. Felsefe etkinliğimiz, piknik, sunumlar, tıp öğrencilerimize özel etkinlikler, törenler oldu ve olacak. Bunların içerisinden en önemlisi de Tabip Odaları’nın gücü, Tıp Fakültesi 1.sınıf öğrencisinden ordinaryüs profesörüne kadar bütün herkesin bir arada olmasını sağlayacak zemini oluşturmasındandır.”
EMEKLİ TABİPLERİN MAAŞLARI ARTIRILMALI
Gaziantep Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, “Mesleki bağımsızlık, insanca yaşayacak çalışma şartları, nitelikli çalışma ihtiyaçlarının dışında düşünülemez. Performansa dayalı ek ödeme sisteminden vazgeçilmelidir. Emekliliğe yansıyacak, güvenceli, görev tanımına, liyakat ve kariyere uygun bir ücretlendirme politikası izlenmelidir” şeklinde konuşarak sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Kamudan emekli hekimlerin ücretleri açlık sınırının biraz üzerinde yoksulluk sınırının ise oldukça altındadır. SSK ve Bağkur'dan emekli hekim maaşlarının ortalaması ise daha da düşüktür. Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı ve hükümet yetkilileri tarafından özellikle de 14 Mart dönemlerinde verilen sözler tutulmamıştır. En düşük emekli hekim / uzman hekim ücretleri, yoksulluk sınırının üzerinde olmalıdır. En düşük hekim / uzman hekim ücretleri, yoksulluk sınırının iki mislinden fazla olmalıdır. Türk-İş'in araştırmasına göre, 2018 Ocak ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı bin 615, yoksulluk sınırı 5 bin 262 lira olarak hesaplandı. Gece, gündüz, hafta sonu, tatil demeden tüm yurttaşlarımıza kesintisiz bir hizmet sunuyoruz. Çalıştığımız sağlık kuruluşları tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri sınıfında yer almaktadır. 2014 yılından bu yana yıpranma payımızı istiyoruz. Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı ve hükümet yetkilileri tarafından özellikle de 14 Mart dönemlerinde verilen sözler tutulmamıştır. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Fiili hizmet Süresi Zammı” başlıklı 40. Maddesinde Değişiklik Yapılmasını İçeren Yasa Değişikliği Önerisi. TTB ve sağlık emek ve meslek örgütleri, fiili hizmet zammına ilişkin 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun “Fiili hizmet Süresi Zammı” başlıklı 40. Maddesi’nde değişiklik yapılmasını içeren bir yasa değişikliği önerisi hazırlamıştır. Yasa değişikliği önerisinde, başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanı ve sağlık işyerlerinde çalışanlar için getireceği değişiklikler yer almaktadır.”