Özel Haber

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ARAŞTIRILACAK

Çocuk işçiliğinin başlıca nedenleri Gaziantep’te 3 aylık bir çalışma ile rapor haline getirilecek

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ARAŞTIRILACAK
20-02-2018 11:53
Gaziantep

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ile ILO işbirliğiyle “çocuk işçiliği” konusunda saha çalışması başlatıldı. Pilot il Gaziantep’in belirlendiği proje kapsamında bakanlık bünyesinde 4 kişiden oluşan ekip Gaziantep’te çocuk işçiliği konusunda saha gözlemi yapacak. Bakanlık Müfettişi Kamil Çalıkuşu, çocuk işçiliğinde başlıca sorun ve nedenlerin detaylı şekilde araştırılacağını dile getirdi.

PROJE SONUNDA HAZIRLANACAK RAPOR DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMA BAŞLATILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişi Kamil Çalıkuşu, proje kapsamında pilot il olarak Gaziantep’in belirlendiğini ve kentte çalışmaların başlatıldığını dile getirdi. Saha çalışmalarına ilk olarak gözlem yaparak başladıklarını anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişi Kamil Çalıkuşu, “Bizim saha çalışmalarımızda ceza yapmak gibi bir durumumuz yok. Bizler sadece çocuk işçiliğinin hangi boyutlarda olduğunu gözleyerek rapor haline getireceğiz. Dünyadaki ekonomik ve teknolojik gelişmelerin dengesiz dağılımı sonucu her yıl daha fazla sayıda çocuğun çalışma yaşamına girdiği görülerek, Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 1991 yılında cuk  İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Programı (IPEC) uygulanmaya başlanmıştır. IPEC Programı çocuk çalıştırılmasını önlemeleri doğrultusunda ülkelere yardımcı olmak ve bu konuda dünya çapında bir bilinç oluşumunu teşvik etmek suretiyle, çocuk çalıştırılmasının aşamalı olarak geçilir” şeklinde konuştu.

PROJE 3 AŞAMLI OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişi Kamil Çalıkuşu sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Projelerin uygulanmasında iş müfettişleri tarafından, çocuk işçiliği gibi çok boyutlu ve tüm tarafların katılımı ile çözümlenebilecek bir konuda sadece yasal düzenlemelerin uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesinin sorunun çözümü için yeterli olmayacağından hareketle, sorunun öncelikle tüm boyutları ile tanımlamasını, tarafların katılımıyla çözüm önerileri geliştirilmesini, ilgili tüm tarafların harekete geçmesini ve kalıcı değişim sağlayacak farklı bir denetim yöntemi uygulanmıştır. Projede uygulanan yöntem, üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama “gözlemek ve dinlemek”, ikinci aşama “değerlendirmek ve anlamak” , üçüncü aşama ise “politika ve strateji” oluşturmaktır. İlk aşamada “gözleme ve dinleme” yöntemiyle, sorunun tanımlanması için durum saptaması yapılmıştır. Durum saptamasında, sorunun öznesi olan çocukların çalıştırılmalarının ekonomik, sosyal ve kültürel nedenlerini ortaya konulmuştur.  İkinci aşamada “değerlendirmek ve anlamak” yöntemiyle sorunun taraflarının (çocuk, işveren, kıdemli işçi) katılımı ile sorunlar önceliklerine ve acilliklerine göre belirlenmiştir. Üçüncü aşamada ise sorunlara yönelik öncelikli önlemler ve stratejiler belirlenmiş, çocuk işçiliğiyle mücadelede iş müfettişlerinin “politika ve stratejileri” hazırlanmıştır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER