Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Acıoğlu, Türkiye’de, BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi temelli hak savunuculuğu yapan ilk ve tek şizofreni derneği olan, Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneğinin 11 Nisan Dünya Şizofreni ile Mücadele Günü dolayısıyla şu açıklamaları yaptı:
“Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği, ruhsal hastalıklarla ilgili toplumsal bilinci geliştirmek, şizofreni hastaları ve yakınlarını devletle ve toplumla bütünleşerek insanlık onuruna yakışır bir şekilde var oluşlarını gerçekleştirmek için kararlılıkla çalışmalarına devam etmektedir. Şizofreni hastaları ve yakınlarının devletle ve toplumla gönül bağını kurma mücadelesinde, toplumsal değer inşasını gerçekleştirmede önemli mesafeler kat eden derneğimizin temel çalışma alanlarından birisi de damgalama ile mücadeledir.
DAMGALAMA İLE MÜCADELE
Damgalama; şizofreni hastaları ve yakınlarına yönelik; yok sayma, dışlama, ayrımcılık, tecrit, hakaret, aşağılama ve kişi mahremiyetinin ihlalini içeren bir sosyal şiddet unsurudur. Ayrımcılık ise; içinde nefret suçunu barındıran bir ötekileştirme aracıdır. Şizofreni hastaları ve yakınlarının; şeref ve haysiyetlerine, kişi hak ve hürriyetlerine, sağlığına, hayatına ve can güvenliğine yönelen bir tehdittir. Bu nedenle damgalama en temel insan hakları ihlali ve toplumsal ahlak meselelerinden biridir. Şizofreni hastalarına yönelik doğrudan, hasta yakınlarına, ilgili sivil toplum örgütlerine ise dolaylı olarak; birey, toplum, devlet ve medya tarafından uygulanır. Şizofreni hastaları ve yakınlarının; toplumun kendilerine yükledikleri değersizlik hissini kabullenmeleri ise; içselleştirilmiş damgalamadır. Bütün bunlar bize damgalamanın aynı zamanda; birey, devlet, toplum ve medya işbirliği ile mücadele edilmesi gereken bir insanlık suçu olduğunun açık kanıtıdır. Tüm duyarlı toplum kesimlerini, toplumsal değer inşası mücadelemizde bizlerle işbirliğine davet ediyoruz.