Mobil

Değişikliğe kendisi bile inanamıyor

Gaziantep’in Düğmeci Mahallesi’nde dünyaya gelen ve halen bu mahallede yaşamını sürdüren...

Değişikliğe kendisi bile inanamıyor
14-03-2017 11:46
Gaziantep

Gaziantep’in Düğmeci Mahallesi’nde dünyaya gelen ve halen bu mahallede yaşamını sürdüren 78 yaşında ki Fatma Elçin, hava almak için her gün Kültür Yolu’nda geziye çıktığında eski günleri aklına geliyor. 78 yıllık yaşamı boyunca mahallesinde ayrılmayan Elçin, değişen yüzüyle Kültür Yoluna olan hayranlığını gizleyemiyor.

BU MAHALLEDE DÜNYAYA GELDİ VE BURADA EVLENDİ

Çocukluk yıllarında Gaziantep Kalesi çevresinde sağlam çok az sayıda yapının olduğunu anlatan Fatma Elçin, harabe evlerin arasında sokağa çok nadir çıktıklarını anlattı. Kentin eski yüzünde bölgenin Yahudi Mahallesi olarak bilindiğini anlatan Fatma Elçin, “Şu an dinlendiğim yerden Gaziantep Kalesini izliyorum. 78 yıllık yaşamım boyunca başka bir mahallede yaşamadım. Doğumumdan bugüne kadar Düğmeci Mahallesi’nde yani eski adıyla Yahudi Mahallesi’nde yaşadım, yaşamaya devam ediyorum. Eskiden buralarda sağlam bir yapı bulabilmek oldukça güçtü. Harabe evlerin arasında bozuk sokaklarda evlerimizden çıkabilmek oldukça zordu. Ailelerimiz bizleri sokağa çıkartmazdı. Yahudiler sokaklarda gezerken camlarda onları izler ve bazen imrenirdik. Gençlik yıllarımda yine bu mahallede evlendim ve babamın evinin 4 kapı ilerisine gelin gittim. O gündür bugündür burada yaşıyor ve bu mahalleyi seviyorum” şeklinde konuştu.

KÜLTÜR YOLU GAZİANTEP İÇİN BÜYÜK BİR ZENGİNLİK

Gaziantep şivesini unutmamış ve halen o şiveyle konuşmasını sürdüren Fatma Elçin, Gaziantep’te son 20 yılda çok şeyin değiştiğine dikkat çekti. “Gaziantep Kalesi çevresinde eskiden bırakın dolaşmayı işiniz için bir yere gidemezdiniz” diye konuşan Fatma Elçin, “Benim yaşamım burada başladı ve burada sona erecek. Mahallemi ve bu bölgede geçmişten bugüne yaşayan insanları çok ama çok seviyorum. Son dönemde yapılan restore çalışmaları sayesinde oluşturulan ve adına Kültür Yolu Projesi denilen Gaziantep Kalesinin çevresi çok güzel oldu. Bu bölge harabe evlerden kurtuldu ve bugünlere geldi. Şu an dinlediğim alanın hemen arkasında yıkı dökük harabe şekilde duran bir berber vardı. Nereden baksanız bu berber benim çocukluğumdan bu yana burada hizmet verdi. Diğer yandan ara sokaklarda yer alan harabe evlerin tamamının dışı restore edildi ve çürümekten kurtarıldı” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER