İstanbul’da yaşanan son depremin ardından bilim insanları ülke genelinde enerjisini toparlayan deprem fay hatları üzerinde araştırmalarını sürdürüyor. Bu hatlardan en tehlikeli olanları arasında ise Gaziantep’in Nurdağı ilçesinden geçen deprem fay hattı olarak gösteriliyor.
Gaziantep'in deprem bölgesine çok uzak olmadığını dile getiren bilim insanları Türkiye'nin en önemli fay hatlarından birisi olan Doğu Anadolu fay hattının Gaziantep'in çok yakınından geçtiğini, özellikle Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin bu fay hattı içerisinde olduğunu ifade ediyorlar. Bilim insanları İstanbul’ da yaşanan son depremin ardından birçok deprem fay hattının enerjisini sonuna kadar aldığını ve enerjisini boşaltmak üzere olduğunu kaydediyorlar.
“DEPREM OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ”
Depremle ilgili tarihi kayıtların Gaziantep bölgesi için oldukça kısıtlı olduğunu belirten bilim insanları, bu nedenle tahmin yapmanın zor olduğunu söylediler. Yıllardır Gaziantep'te deprem olmamasının bundan sonra da deprem olmayacağı anlamına gelmediğine dikkat çeken yetkilileri, insanların depremden korkmalarını değil, depreme karşı bilinçli olmaları gerektiğini ifade ediyorlar.
Bilim insanları açıklamalarında şu ifadelere dikkat çekiyorlar;
“Türkiye'nin en önemli üç deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu fay hattı, Ege Bölgesi ve Doğu Anadolu Fay hattını sistemler olarak değerlendirdiğimizde içerisinde en önemli aktif fay hatlarından birisi Doğu Anadolu fay hattı. Özellikle Gaziantep'e yakın olarak değerlendirdiğimiz Türkoğlu, Andırın, Nurdağı, Kahramanmaraş bölgelerinde uzun yıllar ciddi anlamda deprem olmamış. Deprem olmaması burada enerjinin birikmiş olabileceğini, dolayısıyla bu sessizliğin aslında çok kötü bir seslilikle meydana gelebileceğini gösteriyor.”
“DEPREM BİLİNCİ ARTIRILMALI”
'İnsanların deprem korkusunu değil, deprem bilincini kazanması gerekir' diyen bilim insanları; “Doğu Anadolu fay hattının Gaziantep'e yakın kısmında büyük bir sismik sessizlik söz konusudur. Bu kendini belli bir zaman sonra bozacak ve bir etki olarak meydana getirecektir. Bu etki farklı boyutlarda ve farklı kuvvetlerde olacaktır. Gaziantep açısından en büyük problemlerden birisi de budur. Doğu Anadolu fay hattında hala bir birikme oluşuyor. Depreme karşı önlemimizi alırsak, depreme karşı dayanıklı binalar yaparsak, bataklığın üzerinde bile depreme dayanıklı bir yapı yapıyorsanız burada olacak depremlerden korkmaya gerek yok” şeklinde görüş belirtiyorlar.
“DEPREM HARİTASINDA ÖNEMLİ BİR COĞRAFDAYIZ”
Gaziantep'in Türkiye için önemli bir şehir olduğuna dikkat çeken bilim insanları, “Gaziantep bölgesini özel olarak değerlendirmek gerekirse, Gaziantep özellikle son 20 yılda Türkiye'nin diğer illerine baktığınız zaman sessiz, içten içe ama çok hızlı bir şekilde ivme kaydediyor. Gaziantep'te baktığınız zaman zemini kazdığınızda birçok yerde birkaç metrede sert zemin çıkabiliyor. Gaziantep'te yüzeyden itibaren kötü toprağın, kötü zeminin bayağı bir hacim kapladığı bölgelerde var” diye görüş belirtiyorlar.