Özel Haber

“DEPREMİN SAATİ OLMAZ”

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Teyfik Uygur, olası bir depreme karşı uyardı;

“DEPREMİN SAATİ OLMAZ”
13-11-2017 10:06
Gaziantep

Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Bitlis, Van, Gaziantep, Mardin, Şırnak ve çevre illerinde hissedilen depremin merkez üssü Irak’ın Süleymaniye kenti olarak belirlendi. Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Teyfik Uygur, “800 kilometre uzakta olan bir depremden etkilenebiliyoruz. Hemen 60 kilometre mesafede bulunan ve fay hattı üzerinde yer alan Nurdağı ilçemizde Allah korusun bir deprem olsa ne olur?” diye konuştu.

“DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ IRAK AMA GAZİANTEP SALLANDI”

Depremin richter ölçeğine göre 7.3 büyüklüğünde olduğu açıklandı. Türkiye’nin güneydoğu şehirlerinde de hissedilen depremin Irak’ın büyük bölümünde hissedildiği vurgulandı. USGC tarafından yapılan ilk açıklamalarda depremin büyüklüğünün 7.2 olduğu açıklansa da daha sonra kuruluş bunu revize ederek 7.3'e çıkardı. Depremin merkez üssünün Süleymaniye'nin 103 kilometre uzağında olduğu kaydedildi. Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Teyfik Uygur, 800 kilometre uzaklıkta ki bir deprem karşısında bile Gaziantep’in sallanabildiğini dile getirdi. Uygur açıklamasında, “Hemen yanı başımızda fay hattının geçtiği Nurdağı ve İslahiye ilçelerimiz var. Allah korusun bu ilçelerimizin birinde deprem olsa Gaziantep ne duruma gelir siz düşünün” diye konuştu.

“SON DÖNEMDE DEPREME KARŞI BİLİNLENME VAR”

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Teyfik Uygur, depreme hazırlıklı olunmamasına rağmen son dönemde depreme karşı toplumda bir bilinçlenmenin gözlendiğine dikkat çekti. Uygur açıklamasında, “Depreme çok hazırlıklı olduğumuz söylenemez ama son dönemde bir bilinçlenme var. Büyükşehir Belediyesi bir deprem master planı üzerinde çalışıyor. Binaların sağlamlığı konusunda bir şey diyemeyiz ama mağaraların üzerlerine kurulan mahalle ve binaların olduğunu görüyoruz. 32 afet ilan mahallemiz var bu mahallelerde kentsel çalışmaları doğru. AFAD başkanlığınca Türkiye'nin diri fay haritası ilk olarak 1992 yılında yapıldı, 3 yıl önce güncellendi. Ama bir türlü deprem bölgeleri haritamız diri fay haritasına göre güncellenmedi. 4 yıldır devam ediyor. Bilindiği üzere Gaziantep 4.ncü derece deprem bölgesindeydi. 1996 yılında yapılan deprem bölgeleri haritasıyla 3’ncü dereceye yükseltildi. Yeni yapılacak olan deprem bölgeleri haritasına göre ise 3 olan bazı kısımlar 2, 2 olan bazı kısımlar 1 olma ihtimali var.  Daha doğru ve daha iyi deprem analizleri yapılması için bu deprem bölgeleri haritasının güncellenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Teyfik Uygur, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Asıl tehlike Doğu Anadolu hattında meydana gelmesi beklenen deprem. Karada ve daha sığ bir ortamda olacaktır. Son deprem denizin açığında 6.5 büyüklüğünde olduğu halde büyük bir panik meydana geldi. Bu hat Gaziantep'e kuş uçuşu 35 km. Bu fay hattı 500 yıldır büyük bir deprem üretmiyor. 500 yıldır büyük bir enerji potansiyeli var. Burada bir deprem olması halinde Gaziantep'i düşünemiyoruz. Gölbaşı-Türkoğlu kesiminde bir facia olur. Buraya en yakın Organize sanayi bölgesi. Büyük oranda etkileyecektir. Büyük bir yansıması olacaktır. Maalesef biz depremi günübirlik düşünüyoruz. Uzun vadeli deprem politikamız yok.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER