Avrupa Miras Günleri kapsamında Gaziantep’te 8-12 yaş grubu çocuklara uygulamalı arkeolojik kazı dersi veriliyor.
Tarihi ve kültürel mirasıyla ünlü olan Gaziantep’te ilköğretim 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerine uygulamalı arkeolojik kazı dersi veriliyor. Proje kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinin bahçesine kurulan kum havuzlarında tarihi eserlerin çıkartılması ve temizlenmesi gibi temel konular öğrencilere anlatılıyor. Yıl boyunca uygulanması planlanan ve Avrupa Miras Günleri etkinlikleri çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği ‘Arkeoloji Havuzu’ projesi kapsamında 500 öğrenciye uygulamalı arkeolojik kazı dersi verilmesi hedefleniyor.
"Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz"
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığında görev yapan Arkeolog Selahattin Köroğlu, ‘Arkeoloji Havuzu’ projesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak düzenlenen bir etkinlik olduğunu söyledi.
Öğrencilere küçük yaştan itibaren tarih bilincinin aşılanmasının önemine dikkat çeken Köroğlu, "Proje kapsamında okullardan getirdiğimiz öğrencilerimize arkeolojik kazının nasıl yapıldığı ve kültürel miras bilinci kavramı gibi teme konuları öğretiyoruz. Gaziantep tarihi değerleriyle yoğun olan bir kent. Biz de başkanımız Fatma Şahin önderliğinde kültürel mirasımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimize tarihi miraslarımıza sahip çıkılmasını öğretiyoruz" dedi.
!#**h10100**#!
Uygulamalı arkeolojik kazı
Köroğlu, 4 farklı kum havuzunda öğrencilere uygulamalı arkeolojik kazı dersi verildiğini söyledi. Kumların içerisinde yerleştirilen eserlerin öğrenciler tarafından büyük bir titizlikle çıkartıldığını aktaran Köroğlu, "Öğrencilerin buldukları eserleri bir sonraki aşama olan atölye çalışmasında boyamasını ve kil çamurdan benzerlerini yapmayı öğretiyoruz. Amacımız çocuklara kültürel miras ve tarihi eserlere sahip çıkılıp korunmasını öğretiyoruz" ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin uygulaması gerçeği aratmıyor
Minik öğrencilerin imitasyon tarihi eserleri kum havuzlarından büyük bir titizlikle çıkarttığı gözlemlendi. Uygulamaya katılan öğrencilerden Yusuf Ethem Karataş, "Tarihi eserler çok önemli, sildikten sonra kırmadan çıkartmalıyız. Tarihi eserlerin hangi döneme ve hangi ülkelere ait olduğunu öğreniyorum. Bunları öğrenmek çok güzel bir duygu" dedi.
İlkokul 3'üncü sınıf öğrencisi İnci Karabulut, "Burada kumları kazıp içerisindeki tarihi eserleri bulmaya çalışıyoruz. Kazdıktan sonra bulduğum eseri fırça ile temizliyorum. Çingene kızı buldum ve temizliyorum" diye konuştu.
Proje kapsamında 7-11 Kasım tarihleri arasında 500 öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor.
.