Gündem

Diş Protez Teknisyenlerinde Görülen Meslek Hastalıkları anlatıldı

Gaziantep Sağlık Müdürlüğü tarafından “Diş Protez Teknisyenlerinde Görülen Meslek Hastalıkları” konulu sempozyum düzenlendi.

Diş Protez Teknisyenlerinde Görülen Meslek Hastalıkları anlatıldı
09-11-2015 05:27
Gaziantep

Gaziantep Sağlık Müdürlüğü tarafından “Diş Protez Teknisyenlerinde Görülen Meslek Hastalıkları” konulu sempozyum düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi, Şahinbey Belediyesi, Diş Protez Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu işbirliği ile Sağlık Müdürlüğü eğitim salonunda düzenlenen sempozyuma Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Aslı Seçilmiş, GAÜN Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Prof.Dr. Ayten Filiz, Diş Protez Teknisyenleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Şahin Kösegil, A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İbrahim Karatop, Avukat Gürbüz Arslan, ve Psikolog Erol Kurt katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı; Diş Protez Teknisyenliğinin ağız ve diş sağlığının korunmasında çok önemli bir yere sahip olan yorucu ve yetenek isteyen bir meslek olduğunu dile getirdi. Çalışma koşullarının sağlık risklerinin hastalığa dönüşmesinde önemli olduğunu dile getiren Yazı sözlerine şöyle devam etti;

“Diş protezi üretimi sırasında tehlikeli kimyasal maddeler, ağır metaller içeren alaşımlar kullanılmaktadır ve bu nedenle diş protez laboratuvarlarında çalışma ortamı, başta solunum sistemi olmak üzere birçok sistemi etkileyen sağlık risklerini barındırmaktadır. Bu sağlık risklerinin hastalığa dönüşümünde çalışma koşullarının önemi büyüktür. Teknisyenlerimizin laboratuvarlarda çalışma ortamlarında maruz kaldığı kimyasal maddeler, toz ve gazlardan kaynaklanan önlenmesi mümkün olan fakat tedavi edilmesi çok zor olan meslek hastalıkları Türkiye’de ilk defa Gaziantep’te düzenlediğimiz bu sempozyumda ele alınacaktır. Bu kapsamda verilecek olan bilgilerin teknisyenlerimizin çalışma alanlarında uygulanması meslek hastalıklarına yakalanma riskini azaltacak ve daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlayacaktır.”

Konuşma sonrasında katılımcılara, Doç.Dr. Aslı Seçilmiş tarafından Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Önemi, Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yöntemi ve Diş Protez Laboratuvarlarında Uyulması Gereken Hususlar, Prof. Dr. Ayten Filiz tarafından Diş Protez Teknisyeni Pnömokonyozu, İş Güvenliği Uzmanı İbrahim Karatop tarafından Diş Protez Laboratuvarlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları ve Alınabilecek Tedbirler, Avukat Gürbüz Arslan tarafından Meslek Hastalığı Görülmesi Durumunda Emeklilik ve Tazminat Hususu, Şahin Kösegil tarafından Dünden Bugüne Diş Protez Teknisyenliği, Psikolog Erol Kurt tarafında ise Meslek İletişimi konuları detaylı bir şekilde anlatıldı.

Sempozyum sonunda eğitime katılan 200 Diş Protez Teknisyenine katılım sertifikaları verildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER