HAKİMİYET GAZETESİ olarak siz değerli okurlarımızı bilgilendirmek adına,Diyet Yemekleri ve Sağlıklı Yaşam Merkezi DİYETPARK’ın sahibi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eyüp Turan’la, pandemi döneminde alınan fazla kilolar, beslenme adına doğru bildiğimiz yanlışlar,sağlıklı beslenme ve kişiye teslim özel beslenme yemekleri hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.”
Eyüp Turan diyor ki;
“Diyet Kelimesi Hemen Aklınıza Yasakları Getirmesin.
Diyette Her Şey Yenir .Sadece Bir Şartla;
O Şartım Porsiyonu Kontrol Edebilmek
Sağlıklı Yaşam Tarzı İle Kilo Kontrolü DİYETPARK’ta
Sıkılmadan, Sürdürülebilir Bir Diyet ve %100 Sonuç Almak İçin;
-Diyet Yemeklerinden Fazlası İçin,
-Andülasyon Hizmeti İçin DİYETPARK’a Davetlisiniz “
Sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Eyüp Turan.Nizip doğumluyum.Kastamonu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2017 mezunuyum. Mezun olduktan sonra ilk olarak Nizip’te bir spor salonunda diyetisyen olarak çalışmaya başladım.Sonrasın da daha fazla tecrübe kazanmak adına bir süre Gaziantep’te bir kurumsal firmada çalıştım.Amacım kişisel olarak kendimi donanımlandırma ve birikim kazanmak idi.Bu süreçte hem insanları tanımak,hem beklentilerini anlamak,hem sağlıklı ilişkiler kurmak hem de özellikle Gazianteplilerin fizyolojisini araştırarak yapmayı hedeflediğim çalışmaların alt yapılarını oluşturmaya çalıştım.
Araştırmalarınız sadece beslenme üzerine mi oldu?
Toplumsal olarak kişilerin sadece beslenme alışkanlıkları üzerine değil ,psikolojik açıdan da nasıl rahatlatabilirim? üzerine araştırmalar, değerlendirmeler yaptım.Beslenme alışkanlıklarımız sadece yemek kültürümüzle olmuyor.Bunun birde psikolojisi ve onu tetikleyen etkenleri var.
Gazianteplilerin beslenme alışkanlıklarını nasıl değerlendirirsiniz?
Gaziantepli ve beslenme diye değerlendirme yaptığımızda gerçektende çok zor bir şehirde yaşıyoruz.Çok ağır,yağlı ve et yoğunluğunda bir beslenme alışkanlığı olan şehir.Danışanlarım geldiklerinde genellikle dışarıda yiyebilecek bir şey bulamamaktan şikayet ediyorlar.Ya kebap ya dürüm ya da beyran gibi yiyecekler mevcutta var.Ne yazık ki diyet adına sağlıklı beslenme adına alternatifler yok.İnternetten istenilen ürünlerinde sağlıklı olmaları açısından çok güvenilirliği yok.
Kebap sağlıksız mı?
Yeri geldiğinde kontrollü tüketildiğinde tabi ki de değil. Ama her gün ve bol porsiyonlarda tüketildiğinde tehlikeli ve sağlıksız oluyor.Onun dışında her yiyeceğin kararında ve kontrollü tüketiminin doğru ayarlanması gerekmektedir.Bunu da uzmana danışarak ayarlamak mümkündür.
Sıkça sorulan bir soru; beslenme uzmanı ile diyetisyenlik aynı mı?
Bölümün tam açılımı şöyledir;Beslenme ve diyetetik bölümü diye geçer.Yani hem beslenmenin uzmanı hem de beslenmeyi diyet haline eski dilde perhizde dediğimiz şekline getirmek için yönlendiren kişi demektir.Diyetisyenler aynı zamanda bir beslenme uzmanıdır.Yani ikisi de aynı kategoridedir
“Diyet değil sağlıklı beslenme programı”
İnsanlar ne zaman beslenme uzmanına gitmeliler?
İnsanlar hayatlarının her döneminde bir beslenme uzmanına başvurması sağlıklı yaşama adına daha verimli olur.Neden derseniz,diyet deyince akıllara sadece kilo vermek gelir.Ama kilonun dışında da kanser gibi metabolik gibi pek çok hastalığın temeline baktığımızda yanlış beslenme alışkanlıklarının olduğu görülür.Bunun önüne geçebilmek için sağlıklı bir yaşam modeli gerekiyor insanlara. Danışanlarıma geldikleri zaman söylediğim bir cümle vardır; “Biz size sadece bir diyet değil,sağlıklı beslenme programı uygulayacağız.Diyet deyince bazıları psikolojik olarak olumsuz algı oluşur.
Diyet yapan insanların en önemli sorunlarından birisi de listelerindeki yemeklerini yapmaktır.Siz danışanlarına gönderiyorsunuz.Bunu neye göre ayarlıyorsunuz?
Danışanlarımız bize ilk müracaat ettiklerinde öncelikle vücut analizlerini yapıyoruz.Günlük alması gereken karbonhidrat,yağ ve protein miktarlarını belirliyoruz.Yine günlük alması gereken enerjiye göre aynı zamanda sağlıksal beklentileriyle birlikte kişiye özel kaloride hazırlanan yemeklerimizi hazırlayıp gönderimini sağlıyoruz.
Yemekler nasıl hazırlanıyor?
Kendi mutfağımızda,maharetli aşçılarımız tarafından özenle hazırlanıp, ambalajlanıyor.Titizlikle paketlenerek gönderilmek üzere muhafaza ediliyor.
“Diyet yemeklerinden fazlası”
Hiç şikayet aldığınız oluyor mu? Geri dönüşümler nasıl?
Biz diyet yemekleri işine başlarken öncelikle şuna da dikkat ettik.Diyet yemekleri deyince ilk akla gelen tatsız tuzsuz yiyecekler gelir.Oysa diyet yemekleri lezzetsiz olacaktır diye bir dayatma da yok.Biz öncelikle mottomuzu kendi danışanlarımızdan elde ettik.Nasıl bir mottomuz var;Diyet yemeklerinden fazlası diye açıklıyoruz.İnsanları da o şekilde bilgilendiriyoruz.Bizleri yönlendiren de daha çok danışanlarımız talep ve memnuniyetleri olmakta.Danışanlarımızda memnuniyetlerini ve diyet yemeklerinden fazlası ile karşılaştıklarını bizlere olumlu mesajlarla yolluyorlar.
Bizim önce gözümüz doymalı yediklerimiz göze hitap edebilmeli.Sizin menüleri incelediğimizde de bunu görebiliyoruz.
Bizimde öncelikle gayemizde bu.Özenle hazırladığımız yiyeceklerimiz öncelikle danışanlarımızın gözüne hitap edebilmeli.Önce gözümüz onaylarsa sonra da midemiz onaylar.Bizim amacımız insanlara görsellerini sunduğumuz yiyeceklerin birebir aynılarını kendilerine ulaştırmak.
Evde yapılan diyetlerde neden başarılı olamıyoruz?
Çok güzel bir konuya değindiniz gerçekten.Bende bu konu üzerine danışanlarımla da görüşerek üzerinde yoğun araştırmalar yaptım.Onlarında sıkça sordukları sorulardan biriside bu.Nerede hata yapıyoruz? Diye.Sonunda şu tanıya vardım;
1)Porsiyonları ayarlamamakta hata yapıyoruz
2)Kullandığımız malzemelerde,salça, biber ve yağda problem yaşıyoruz.
Dünya sağlık örgütünün bir insan için günlük beş gramlık tuz alım öngörüsü vardır. Biz öncelikle beş gramın üzerinde tuz tüketimi yapıyoruz.Buda zaten zamanla kalp damar,tansiyon gibi hastalıklara da yol açar.Salçalarımızın içerindeki tuzdan,ekmekten,yoğurttan farkında olmadan alıyoruz.Yemekleri yaparken de yağ kullanımında hatalar yapıyoruz.Zeytinyağı sağlıklı sadece onu kullanıyoruz diye zeytinyağı tüketiminde dikkatli olmuyoruz.Oysa fazlası da zararlıdır.İnsanlara soruyoruz bir kilo sebze için kaç kaşık zeytinyağı kullanıyorsunuz diye?Çoğunluğu bir çay bardağı diyorlar.Bu çok fazla.Normal şartlarda bir kilo sebze için iki yemek kaşığı zeytinyağı yeterlidir.
Yağı çok tüketen bir toplum olmamızdan kaynaklanıyor.Ten etken bu mu?
Ayrıca yağın çok fazla ateşte bulunmaması da önemli.Sağlıklı olanı,yağın yemek piştikten sonra eklenmesidir.Ama ne yazık ki halkımız da lezzetsiz olur algısı olduğundan alışkanlıkların dışına çok zor çıkabiliyor.Aslında beslenme uzmanı ve diyetisyenler üniversitede aldıkları derslerde “besin hazırlama ve pişirme teknikleri” diye dersleri vardır.
“El lezzetimize güveniyoruz”
Günümüzde kişilere artık diyet yemekleri gönderiliyor.Siz de Diyet Park olarak bunu gerçekleştiriyorsunuz. Farkınız nedir ve ücretleriniz piyasaya göre nasıl?
Diyetpark farkı olarak, diyet yemeklerimizin ön plana çıkmasının temel sebebinin öncelikle lezzetiyle alakalı olduğunu düşünüyorum.Fiyat ve performans farkımızda insanlar tarafından memnuniyetle karşılanmakta.İlk olarak ta bakılan zaten fiyatlardır.Ben yemeklerin satın alınmasından başlayarak titizlikle elimi taşın altına koyuyorum. Malzemelerin alışverişlerini kendim yapıyorum.Evime nasıl malzeme alıyorsam aynı titizliği burası içinde gösteriyorum.Ayrıca yemekleri yapan kişinin el lezzetinin de olmasına inanıyorum.Çalışan aşçılarıma canı gönülden teşekkür ediyorum.Bir kişi için çıkan yemek içinde aynı titizlik ve özen gösteriliyor.Çok daha fazlası için yapılan yemekler içinde aynı özen gösteriliyor.Bunun temel sebebi işe gösterilen hassasiyet,özen ve de titizlik.
Özellikle çalışan insanlar dahil olmak üzere diyet yapanlar,sağlıklı beslenmek isteyenler için diyet yemekleri yapan mekanlar Gaziantep’te yok.Siz bu talepler içinde böyle bir çalışma düşünüyor musunuz?
Gelen talepler noktasında ileriki dönemler için böyle bir çalışma düşünülebilinir.Sadece öğlen yemeği,ofise talep eden danışanlarımız var.Bir gün öncesinden bizi arayıp talep bildirenlerde oluyor.Ama asıl çalışma sistemimiz bize gelen danışanlarımızın ölçümlerini yaptıktan sonra sağlığına yönelik yiyecekler hazırlamak.Öncesinde de bir haftalık deneme paketimiz var.Amaçta zaten danışanımızın sağlığını elde etmesine yardımcı olmak.Sadece tek öğün mesela öğlen yemeğini aldığında diğer öğünlere müdahale edemediğimizden istenilen verimi alamıyoruz.Benimde tavsiyem eğer kilo ve sağlık problemleri varsa bütün öğünleri (beş öğün) beraber almalarıdır.
Çocukların sağlıklı beslenmesi için çalışmalarınız var mı?
Çocuklar içinde özel diyet yemeklerimiz var.Yedi yaşından itibaren herkese hitap edebilen bir merkeziz.Çocuklara sebze yemeği yedirebilmek daha zordur.Onların tercihleri çok daha farklı.Benim tavsiyem 13-14 yaşından sonra diyet yemekleri yani sağlıklı besinler almaya başlamalılar.Sınavlara hazırlanan çok fazla çocuğumuz var.Ders çalıştıkları içinde sürekli dışarıdan hazır besinler istetmek durumunda kalıyorlar.Bunun önüne geçebilmek için aileleri bizden yemek paketi talep ediyorlar.Öncelikle çocuk ve genç danışanlarımızda,onların gelişme çağında oldukları baz alınarak,metabolizmalarını çalıştıracak,günlük almaları gereken karbonhidrat yağ ve protein ihtiyaçlarını almış oluyorlar.