Özel Haber

Doktorlar uyardı

Doktorlar uyardı
11-05-2020 12:58
Gaziantep

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ramazan Sürücü, “Kentimiz özelinde sahadan edindiğimiz bilgilere göre; ülkemiz genelinde açıklanan rakamlardaki düşüşün aksine, geçen hafta yeni vaka sayılarında öncesine göre neredeyse iki katı bir artış olduğunu üzülerek ifade etmek isteriz. Bu nedenle Kilis valiliğinin artan yeni vaka sayıları nedeniyle bu hafta sonu itibariyle kentimizle olan giriş çıkışını kapatmak zorunda kaldığını basından öğrendik” dedi.

Sürücü açıklamasında, “Gaziantep Valiliğimiz ve Kamu sağlık idarecilerimizden ilimizin durumuyla ilgili açıklama bekliyoruz. İl Pandemi Kurulumuza, ilimiz özelinde alınacak tedbirler ve yeni normale geçiş süreciyle ilgili kentimizin salgın dinamiklerini göz önünde bulundurmaları konusunda tarihsel sorumluluklarını hatırlatıyoruz. “Yeni normalleşme” sürecini değerlendiren Sürücü, süreci ekonomik ve siyasi kaygılardan ziyade, DSÖ’nün son olarak Avrupa’da yayınladığı rehber, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve TTB Covid-19 İzleme Grubu tarafından yapılan bilimsel öneriler doğrultusunda planlaması ve gözden geçirilmesi gerektiği önerisinde bulundu. Salgın sonrasına geçiş döneminde hareket kısıtlılığı uygulamalarını azaltıp, toplumları kalıcı bir biçimde yeniden açarken sürekliliği ve bütünlüğü olan bir koordinasyonla, dikkatli, kararlı ve istikrarlı bir çıkış stratejisi izlenmesi gerekmektedir. Bu süreçte toplumun demokratik katılımının ve güven verici bir şeffaflık ortamının sağlanmış olması çok değerlidir” dedi.

Sürücü açıklamasını şu şekilde sürdürdü, “Yurttaşların Covid 19 tehlikesinin devam ettiğini, sokağa çıkma yasakları sonrasında, hafta içi günlerde  üzülerek gördüğümüz yoğun nüfus hareketliliğinden kaçınmalarını, sosyal izolasyon, fiziksel mesafe, hijyen ve temin edebilirlerse uygun maske kullanımı başta olmak üzere bulaştırıcılığı engelleyecek tedbirleri uygulamakla yükümlü olduklarını bir kez daha hatırlatarak biraz daha sabır etmelerini  istiyoruz. Normalleşmenin ülke ve kent için çok erken bir tarih olduğunu söyledi. Sürücü, “Sağlık Bakanlığımız Bilim Kurulu üyesi birkaç meslektaşımız ve birçok bilim insanı, önümüzdeki bayram sürecinde, yakın temaslı, çok yoğun nüfus hareketliliğinin salgın açısından büyük riskler oluşturabileceğini, ikinci dalgayı tetikleyebileceğini ve Mayıs ayının sonunu beklemenin gerektiğini ifade etmektedirler. Bizim gözlemlerimiz de bu yöndedir ve 11 Mayıs tarihi mevcut durumumuzda sorguya muhtaçtır. Huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri, cezaevleri gibi hassas nüfusun toplu olarak bulunduğu yerlerdeki ve mülteciler gibi dezavantajlı topluluklardaki salgın riski en düşük düzeye indirilmelidir.  Hali hazırda açık bulunan fabrikalar, iş yerleri ve açılması planlanan işletmelerde, AVM’lerde  ve okullarda fiziksel mesafe, el yıkama olanakları, solunum hijyeni ve beden ısısı izlemleri vb. gerekli korunma önlemleri gözden geçirilmeli ve sıkılaştırılıp, denetlenmelidir. İlk günden bugüne söylediğimiz gibi salgınla mücadelede hekimlere ve sağlık çalışanlarına önemli görevler düşse de tek tek yurttaşların uyması gereken bazı ödevler olsa da salgınlarla mücadelede asıl sorumluluk verilerin tamamına sahip Sağlık Bakanlığı’nda ve her türlü kamu idaresi kararı alabilme yetkisi ve gücüne sahip olan hükümettedir.Hekimler ve sağlık çalışanları olarak daha uzun bir süre, özellikle yaşam ve çalışma alanlarında filyasyon ve sürveyans başta olmak üzere epidemiyolojik çalışmalar yapma, salgını durdurma ve COVID-19 hastalarını tedavi etme görevimizin devam edeceğini biliyor ve görüyoruz. Bu süreçte tüm sağlık çalışanlarına tarama testlerinin yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER