Şahinbey Emlakçılar Derneği Başkanı Faraç Toptaş, Gaziantep’te emlak sektöründe denetimin olmadığını söyledi.
Gaziantep’te emlak sektörünün sorunlarını dile getiren Şahinbey Emlakçılar Derneği Başkanı Faraç Toktaş, “Emlak sektöründe denetim olmadığın için herkes emlak işi ile uğraşıyor. Sektörün denetimsiz olması nedeniyle bir büro tutan vatandaş, emlakçılık yapıyor. Sektöre ilişkin kanunlarda boşluk bulunması ve denetim eksikliğinin cezasını emlak işiyle bilinçli bir şekilde ilgilenen vatandaş çekiyor. Şahinbey Emlakçılar Derneği olarak emlak sektöründe bilinçli emlakçıların faaliyet göstermesi gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa Birliğinde olduğu gibi emlakçıların alım satım işlerini bankalar aracılığıyla yürütmesi gerekiyor. Ancak Türkiye’de böyle bir sistem maalesef bulunmuyor” şeklinde konuştu.
SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU KAYIT DIŞI ÇALIŞAN EMLAKÇILAR
Gaziantep’te 2 binden fazla emlakçının faaliyet gösterdiğini belirten Toktaş, “Gaziantep’te 2 binden fazla emlakçı bulunmasına rağmen resmi ve kayıtlı olarak çalışanların sayısı 500 kişiyi bulmuyor. Resmi olarak çalışmayan emlakçılar, sektörde büyük sorunlara neden oluyor. Bahsettiğim gibi sektörün denetimsiz olması kayıtsız olarak çalışan emlakçı sayısının artmasına neden oluyor” diye konuştu.
“5 YILDA BİR EMLAK SEKÖTÜRÜNDE DURGUNLUK YAŞANIR”
Emlak sektöründe yaşanan sıkıntıları anlatan Toktaş, “Emlakçılar son dönemlerde para kazanamıyorlar. Bu durum 5 yılda bir olan olağan bir durumdur. Her 5 yılda bir Gaziantep’te emlak piyasasında fiyatlar artar, daha sonra ise işler bir anda durgunlaşır. Uzun yıllardır emlak sektöründe bulunan emlakçılar, durumu olağan karşılıyor. Emlakçıların en büyük sorunu arazi sahiplerinin ve ticaret için arazi alım satımı yapan kişilerin gayrimenkullerinin değerini bilmemesi oluyor. Vatandaş 5 liralık yeri için 20 lira istediği için emlakçı satış yapamıyor” diye konuştu.
“YASANIN GERİ ÇEKİLMESİ GEREKİYOR”
Tarım Alanlarını Koruma Yasası’nın emlak piyasasını olumsuz etkilediğini savunan Toktaş, “Çiftçilerimiz paraya ihtiyaç duydukları zaman arazisinin bir bölümünü satarak borçlarını kapatıyordu. Şimdi kanun nedeniyle arazisini satamıyor, miras kalan hissesini elden çıkaramıyor. Bu kanun etiğe uygun değil. Yasanın geri çekilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.