Mobil

Esnaf temsilcileri süreçten memnun

Esnaf temsilcileri süreçten memnun
03-03-2021 11:33
Gaziantep

Gaziantep Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Küsbeoğlu, meslek odalarının başkanları ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. GESOB’a bağlı oda temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, pandemi süreci masaya yatırıldı. Küsbeoğlu toplantıda gazetecilerin kendilerine yönettiği soruları cevapladı.

“PANDEMİ SÜRECİ DEVAM EDİYOR”

“Koronavirüs Salgını ile mücadele bir yıldan bu yana devam ediyor. Pandemi süresince yalnızca ülkemiz değil, dünya genelinde sıkıntılar yaşandı. Bu mücadeleden ülkemiz başarılı bir şekilde sürdürüyoruz. Pandemi sürecinin başında, vakaların yayılımının artmaması için sosyal hareketliliği fazla olduğu işletmeler kapatıldı. Kahvehane, kıraathane, kafe, internet kafe, restoran, düğün salonları, halı saha işletmeleri, yüzme havuzları, hamamlar gibi işletmelerimizin faaliyetleri kısıtlanmıştı. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında bu işletmeler Normalleşme Süreci ile açıldı ancak vaka artışları nedeniyle Kasım 2020 tarihinde yeniden kısıtlandı” şeklinde sözlerine başlayan GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Tedbirler kapsamında kapanan ve faaliyetleri kısıtlanan esnaf, bu dönemde büyük zarar gördü. Burada konu iş kollarının kapanması ya da kısıtlanması değildi. Gaziantep’te esnaf kollarının tamamı birbirine bağlı halde bulunuyor. Bir işletmenin kapanması zincirleme olarak tüm esnafı olumsuz etkiliyor.  Kapanan iş yerleri bir tarafa faaliyetleri kısıtlanan iş yerlerinde esnaf, bırakın kira ve giderlerini karşılamayı, çalışanların ücretlerini dahi ödeyemez hale gelmişti. Sözün kısası, pandemi döneminde en fazla mağdur olan kesim esnaf oldu. Esnafımızın mağduriyetlerinin giderilmesi ve durumlarını anlatmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunduk.”

“CAN SUYU KREDİSİ ESNAFIMIZA VERİLDİ”

“Cumhurbaşkanımız tarafından esnafa yönelik bir destek paketi açıklandı.  Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatiflerinden 25 bin TL ve Halk Bankasından 25 bin TL olmak üzere 50 bin TL can suyu kredisi geldi. Esnaf ve Kefalet Kredi ödemeleri 3 ay süre ile ertelendi. Biz bu karardan başlangıçta memnun olduk, sonrasına belediyelerimiz devreye girerek esnafa destekler sunuldu. Kentte bulunan tüm kurumlar ve STK’lar el birliği ile bu pandeminden çıkış için çözüm aramaya başladılar” şeklinde konuşan Küsbeoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Bu süreçte bizim de esnafımız için isteklerimiz oldu. Esnafın vergilerini ödeyemeyecek durumda olduğunu, o güne ödenmeyen Bağ-Kur ve SGK primlerinin yapılandırılması isteğinde bulunduk. Yapılandırma talebimiz geçtiğimiz yıl gerçekleşti ancak bu yapılandırma ödemelerinin ileri tarihe ertelenmesini talep ettik. İlk taksitler esnaf tarafından ödendi, umuyoruz ikinci taksitlerin ödemeleri ileri bir tarihe ertelenir. Salgına karşı alınan tedbirlerden en fazla etkilenen esnaf grubu kahve, kafe, internet kafeler oldu. Lokantalarımızda uygulanan paket servis uygulamaları esnafın giderlerini karşılamaya yetmedi. Devletimizin başlattığı kira yardımlardan bir kısım faydalanırken, belirli bir kısımdaki esnaf faydalanamadı. Esnaf için bu destekte can suyu oldu.”

“NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI”

Küsbeoğlu, “Cumhurbaşkanımızın açıklamalarının ardından Orta Riskli bölgede yer alan ilimizde faaliyetleri kısıtlanan ya da kapanan işletmelerimiz birer birer açıldı. Daha önce sabah saat 10.00’da faaliyetlerine başlayan işletmelerimizin sorun yaşadığını ifade ettik. Bu konuda giderildi. Bir diğer talebimiz Cumartesi günleri, esnafın açılması ile ilgili olmuştu. Orta Riskli bölgede bulunmamız dolayısıyla Cumartesi günleri, iş yerlerimiz açık olacak. Hafta içi ve hafta sonu 21.00-05.00 kısıtlaması sürecek. İlimiz her ne kadar orta riskli bölgede bulunsa da, önümüzdeki günlerde vakaların artmaması için tüm esnafımızdan salgına karşı alınan tedbirlere uymalarını istiyoruz. Umarız ki en yakın zaman düşük riskli iller arasına gireriz” dedi.

“ESNAF ZOR DURUMDA”

Esnafın Bağ-Kur, SGK ve vergi ödemelerini yapamayacak durumda olduğunu dile getiren Küsbeoğlu, “Esnafımızın ayakta durabilmesi için bu ödemelerin acilen dondurulması gerekiyor. Ayrıca esnafa bir yıl geri ödemesiz, faizsiz kredi desteği de sağlanmalı. Yasakların kalkması ile birlikte esnafımızda toparlanma süreci başladı. Ancak bu noktada rehavete kapılmamalıyız. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına esnafımızın ve vatandaşlarımızın uymasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

2020 YILINDA 6 BİN İŞYERİ AÇILDI

Pandemi sürecinde kısıtlamalar nedeniyle çok sayıda işletmenin kapanmasını beklediklerini söyleyen Küsbeoğlu, “Beklendiğimizden daha az sayıda iş yeri kapandı. 2020 yılında 6 bin 424 iş yeri açıldı, 500 iş yeri ise kapandı. 2019 yılında 3 bin 900 işyeri açıldı, 2020 yılında 6 bin 424 iş yeri açıldı. Kapatmaları çok beklerken, çok sayıda yeni iş yeri kaydı oldu. Bu arkadaşlarımız, devletten destek alabilmek için çalışmadıkları halde pasif durumda esnaf, vergilerini ödemeye devam etti. Bu sayıların düşmemesi için esnafa bir yıl geri ödemezsiz, uzun vadeli faizsiz kredi verilmeli. Aksi durumda esnafımız, yapılandırma, Bağ-Kur, SGK, vergi ödemelerinin hiçbirini yapamaz” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER