Ekonomi

Finansal Okur Yazarlik Nedir

Anadolu Aslanları Gaziantep Şubesi (ASKON) Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda Forfinans firmasının Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Sayın Hayri Taşdemir finans üzerine sektörlere bir takım bilgilendirmelerde bulundu

Finansal Okur Yazarlik Nedir
03-08-2023 09:42

Finansal kaynakları doğru ve yararlı bir şekilde yönetebilecek bilgi birikimine ve beceriye sahip olunmasına finansal okuryazarlık denir. Finansal okuryazarlık, para ile ilgili temel kavramları anlamak, doğabilecek ekonomik riskleri önceden görebilmek, ev ekonomisinde, içinde paranın ve ekonominin olduğu pek çok durumda doğru kararlar verebilmek için gerekli bilgi ve becerileri içerir. Özetle, yaşamlarımızda tümüyle "iyi olma" halini oluşturan çok yönlü bir bilgi donanımıdır.

Neden önemli ?

İçinde bulunduğumuz yüzyıl, hayatlarımızı sağlam temellerle sürdürebilmek için pek çok farklı beceri edinmeyi gerektiriyor. İşte finansal okuryazarlık da bu önemli becerilerden sadece biri. 21. yüzyıl, diğer birçok alanda olduğu gibi finansal konularda da bilinçlenmek, tasarruf alışkanlığı kazanmak ve ortak geleceğimizi güvence altına almak için hazırlıklı olmayı gerektiriyor; bunu da sadece ve sadece "finansal okuryazar" olarak başarabiliriz.

 

Para hesabı yapmak, bir faturayı hangi vergilerin nereye gittiğini anlayarak okuyabilmek, ATM’den veya internetten para transferi yapmak, faiz hesaplamak, döviz hesabı yapmak, gelir-gider tablosu oluşturmak, zor günler için bir kenara para ayırmak, kredi kartını doğru kullanmak, aylık bütçe yapmak, temel finans kavramlarına aşina olmak, parayı değerlendirmenin ve biriktirmenin alternatif yollarını bilmek, günümüzde herkes için temel olan yaşam becerileri arasında yer alıyor. Finansal okuryazarlık sadece bugünün şartlarını iyileştirmeyi değil, emeklilik, sağlık ve bakım ihtiyaçları için de doğru planlama yapabilmeyi sağlayan bir kazanımdır.

 

Finansal Sağlık Nedir ? 

Finansal sorumlulukların bilincinde olmaya, varlık ve borçları doğru yönetebilme becerisine finansal sağlık denir.

Finansal Okur Yazarlığın temelini; Finansal sağlık kriterleri belirler, Bunlar Nelerdir ?

  • Aylık gelir gider dengesi / Nakit Akış Tablosu

  • Acil durum fonu / Yedek Akçe ve Sermaye Yedekleri

  • Varlık ve borç oranı / Özkaynak Yabancı Kaynak Dengesi

  • Ev giderlerinin toplam gelire oranı / İşletme Giderlerinin Toplam Gelirie Oranı ve Sabit Maliyetler

  • Ev, araba gibi varlıklar / Taşınmaz ve Taşınır Malların Yani varlıkların güncel değeri

 

Gerek İşlemeler gerekse de Bireyler; Finansal Sağlıklarının yerinde olup olmadığı merak ediyorlarsa yukarıda sıraladığımız kriterlerin hangilerinin yerine getirdiklerine dair kendilerine kontrol edebilirler. 

Finansal Sağlık Analizi Nasıl Yapılır ?

"Finansal sağlığım yerinde mi?" diye merak ediyorsanız eğer, yukarıda sıraladığımız kriterlerin hangilerini yerine getirebildiğinize dair kendinizi test edebilmeniz mümkün.

Birikim potansiyeli: Ay sonundaki gelirlerimizi toplam giderimizden çıkardığımızda artan miktar birikim potansiyelimizi verir. Bu miktar ne kadar fazlaysa mali konularda önümüz o kadar açıktır. Birikim potansiyelimizi artırmak için yeni gelir yöntemleri bulabilir, giderleri düzenli takip ederek gereksiz harcamaları kısabiliriz. 

 

Varlık ve borç oranı: Fazla borçluluk durumu, finansal sağlığımızı kötü etkileyen unsurlardan biri. Toplam varlığımızı toplam borçlarımızdan çıkararak kişisel net değer hesabımızı yapabilir, bu oranı görebiliriz.

 

Finansal Sağlığınız Nasıl İyileştirilir ?

Gideriniz, gelirlerinizi aşıyorsa yani fazla ise giderleri kısmak yerine gelirlerinizi arttırmanız gerekir. Giderlerinizi kısmak sizin sade küçülmenizi hızlandırır. Herkesin yaptığı yanlışı yapmamak için gelirleriniz nasıl arttıracağınız / Nasıl katma değeri yüksek işler yapabileceğiniz konular üzerinde kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. 

- Kontrollü Harcamak, israftan kaçınmak

- Küçük Küçük Biriktirmeye başlamak

- Gerektiği Kadar borçlanmak ve Doğru şekilde borçlanmak

- Gelir artıkça, Yedek akçe ve Sermaye Yedeği tutmak

 

En Sık Yapılan Finansal Hatalardan Bazıları ise: 

- İsraf Noktasında aşırı harcama yapmak

- Tasarruf Planı yapmamak ve Yapılan bu plana uymamak

- Mevcut Borçları bitirmeden bir yenisine borçlanmak

- Zamanı geldiğinde Yatırım yapmamak ve ayağınıza gelen iş fırsatları kaçırmak 

 

Finansal Yönetim Nedir ? ve Nasıl Yapılmalıdır ?

Finansal sağlık analizimizi yaptıktan ve onu nasıl iyileştirebildiğimize dair bilinçlendikten sonra, şimdi sıra finans yönetimine geliyor. Bu farkındalıkla kendimize kısa ve uzun vadeli finansal hedefler belirleyebiliriz. 

- Analiz 

- Planlama

- Takip

 

Tekstilde herkesin bildiği bir anekdot vardır. Tekstilin T,si takiptir. diyerek sözlerine son verdi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER