Gaziantep’in önemli geçim kaynaklarından biri olan ve yeme içme sektöründe oldukça sık kullanılan Antep fıstığının içi yenilirken kabukları ise yeni bir sanatın doğmasını sağladı. Fıstık kabukları süs eşyalarının yanı sıra, binaların ısı yalıtım sistemlerinde kullanılacak.
!#**v422&pl=true**#!
Sanatın üreticisinin adını alan ve aklınıza gelebilecek her sektörün ürünlerini sanat haline getiren fıstık kabukları Nilayen sanatının temelini oluşturuyor. Ayrıca Nilayen sanatı bütün mimarı çalışmalara da yeni bir yüz kazandıracak. Sanatın ustası olan Nilay Gündüz Emek, projesiyle alakalı: projemiz ses ve ısı yalıtımlı ve mimarlarında en önem verdiği şekilde, binaya yük bindirmeyecek olması gerekir. Dolayısıyla biz bunu olabildiğince ve yükte hafif ama görüntüde ağır, kaliteli bir şekilde oluşturduk. Ses ve ısı yalıtımı duvar kaplama malzemesinde gelecek projemiz olarak Nilayen markası adı altında piyasaya süreceğiz ve bunun üzerinde ciddi bir istihdam sağlayacağız’’ dedi.
YAPIM AŞAMASI NASIL?
Büyük emek ve uğraşla hazırlanan Nilayen sanatında malzemenin yapımı anlatan Nilay Gündüz Emek ‘’ Yapım aşaması tasarımlarla başlıyor. Sonrasında altta bulunan izolasyon malzemesi bize özel üretiliyor. Üretilen söve dediğimiz malzemenin şekil ve modellerini biz belirliyoruz, fıstık ve sövenin arasında fıstıklar için ürettiğimiz özel kimyasallarla ikisi arasında tutuculuğu sağlıyor’’ dedi.
Yapılan projenin yanı sıra Nilayen sanatında Tablodan, süs eşyasına, otomobilden, aksesuarlara kadar her şey fıstık kabuklarından yapılıyor.