Güncel

FİYATLAR DOLU DİZGİN

Gerekçesi kah kur, kah kuraklık!

FİYATLAR DOLU DİZGİN
12-09-2018 10:28
Gaziantep

Geçtiğimiz yıllarda kuraklık gerekçesiyle yükselen gıda fiyatlarının bu yılki gerekçesi ise kurlardaki artış. Vatandaşın yaklaşan kış ayları nedeniyle hazırlığını yaptığı zahre, kuruluk ve salçanın yanı sıra sebze ve meyvedeki yükseliş de gözlerden kaçmıyor.

Kış için istiflenen gıdalarda zam şampiyonu ise salça. Diğer gıdalarda ortalama % 50’yi bulan bir artış gerçekleşirken, salçada % 100’ün üzerindeki tırmanış vatandaşı bezdiriyor. Bundan iki ay evvel 10 kilogramlık bir teneke domates salçasının fiyatı 40.-TL iken, bugün en az 100.-TL civarında etiketle satışa sunuluyor.

Her yıl özellikle ramazan ayında çok büyük fiyat artışı gösteren sebze ve meyve, bu yıl her yılın aksine ramazanda değil de Eylül ayının girmesiyle coştu. Ortalama % 50’lik bir artışla tezgahlarda yerini alan sebze ve meyveler vatandaşın cebini yakıyor.

Zahre dediğimiz ve vatandaşın kış günleri için alıp istiflediği bakliyat fiyatlarında da durum farklı değil. Daha iki ay evvel kilogramı 7.-TL’den satılan nohut, barbunya, kuru fasulye ve pilavlık baldo pirinç bugün ortalama 9-10.-TL’den tüketiciye sunuluyor.

Ülkemizde her hangi bir üründe fiyat artışı için gerekçe bulma sıkıntısı yaşamıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda sadece kuru bir “bu yıl kuraklık olacak” söylentisinin çıkmasıyla anında tırmanışa geçen tarımsal ürünler, bu yıl ise kur fiyatları gerekçesiyle nirvana yaptı.

Sebebi ne olursa olsun fiyat artışlarından en çok etkilenen kesim ise dar gelirli değimiz asgari ücretle çalışanlar. Ortalama 1.700.-TL ücretle çalışan bir kişi bundan daha iki ay evvel yuvarlak bir hesapla maaşıyla yaklaşık 40 teneke 10 kilogramlık domates salçası alabiliyorken bugün ancak 17-18 teneke alabiliyor.

Vatandaş, belirgin bir şekilde alım gücünün düşmesi ve kış aylarına girildikçe fiyatların daha da yükseleceği kaygısını yaşıyor. Kendi ücretinde bir artış olmaksızın sabit bir gelirle devam etmek zorunda olduğunun bilincindeki vatandaş, cebindeki paranın daha da erimesini önlemek için çareler aramakta.

Bundan yaklaşık iki-üç ay evvel normal seyrinde giden fiyatların aniden bazı ürünlerde en az % 50’yi bulan, bazılarında ise % 100’ün üzerinde artış göstermesi ise vatandaşın bu tedirginliğini haklı çıkarıyor.

Ülkemizde kış aylarının ağır yaşandığı şehirler sıralamasında üstlerde yer alan Gaziantep’imizde diğer yoğun yaşanan şehirler gibi vatandaş, zahreliğini yani kışlık bakliyatını yazdan alıp eve istifleme geleneğini bozmuyor. Fiyatların yükseldiğini görmek ise şaşkınlığını ve kaygısını gizletmiyor.

Şehrimizde en çok tüketilen tahıl ürünlerinin başında gelen pilavlık ve köftelik bulgur ile pirinç almak için reyona giren vatandaş, bir hayli yüksek rakamla karşılaşıyor. Gaziantep’te yaşayan bir aile bu gıdalardan 25’er kilogramlık çuvallar halinde alıyor. Başlıca tükettiği gıdalar ise toplamda bütçesini sarsıyor.

Buna göre 25 kg bulgur, 25 kg simit ve 25 kg pirinç alan bir vatandaşın cebinden yaklaşık 75.-TL + 75.-TL + 225.-TL çıkıyor, o da 375.-TL’ye tekabül ediyor. Bunun yanında 10’ar kilo da fasulye, nohut ve mercimek istifleyince 270.-TL daha biniyor ve rakam 650.-TL’ye ulaşıyor.
Gaziantepli’nin kışlık ihtiyaçları bununla da bitmiyor. Salçası, kuruluğu derken rakamlar daha da şişiyor ve dar gelirlinin altından kalkamayacağı boyutlara ulaşıyor. Bu rakamlara göre Gaziantep’te yaşayan 4 kişilik bir ailenin kışlık gıda hazırlığı ortalama 2.000.-TL’nin altına düşmüyor.

Son artışlarla etiketlere yansıyan fiyatlar ise şöyle:
Pilavlık bulgur         3.-TL
Köftelik Bulgur        3.-TL
Nohut            9.-TL
Pilavlık Baldo Pirinç    9.-TL
Şehriye         3.-TL
Döğme             3.-TL
Maş             10.-TL
Barbunya         10.-TL
Loğlaz (Börülce)    10.-TL
Firik            10.-TL
Kuru Fasulye         10.-TL

İki ay evvelki fiyatlar ise şöyleydi:
Pilavlık bulgur         2.-TL
Köftelik Bulgur        2.-TL
Nohut            6.-TL
Pilavlık Baldo Pirinç    6.-TL
Şehriye         2.-TL
Döğme             2.-TL
Maş             7.-TL
Barbunya         7.-TL
Loğlaz (Börülce)    7.-TL
Firik            7.-TL
Kuru Fasulye         10.-TL

Ayrıca bundan iki ay evvel 40.-TL’den müşteri bekleyen 10 kilogramlık domates salçası ortalama 100.TL’den satılırken, ramazan ayında bile aşırı derecede yükseliş göstermeyen sebze ve meyve fiyatlarındaki artış ise gözden kaçmıyor. Ortalama % 50 civarında artış gösteren fiyatların şampiyonu ise üzüm. Geçtiğimiz ay piyasada en fazla 3.TL civarında satılan üzüm, bugün bazı tezgahlarda 5.-TL’yi bulan fiyatlarla satışa arz ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER