Güncel

“GASTRONOMİNİN BAŞKENTİ GAZİANTEP OLACAK”

GastroAntep Festivalinin tanıtım toplantısı geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

“GASTRONOMİNİN BAŞKENTİ GAZİANTEP OLACAK”
02-08-2019 11:02
Gaziantep

Gaziantep Valiliğinin koordinasyonunda Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde 12-15 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 2'nci GastroAantep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivalinin tanıtım toplantısı yapıldı. Geniş bir katılım ile gerçekleştirilen toplantıda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Festivale 40 ülke katılıyor ve bu proje Türkiye projesi” dedi.

“BU BİR TÜRKİYE PROJESİ”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Venezuela kakaosuyla, Japonya suşisiyle, İtalya pizzasıyla, Hindistan köri baharatıyla ün oluşturuyor. Bunu paraya çevirmemiz lazım. İspanya, İtalya, Amerika ve İngiltere'nin turizm gelirlerinde yiyecek içecek harcamalarına bakın... Yeme içme sektörü beraberinde istihdam, ihracat, ekonomi üretiyor. Ticaretin olduğu yerde gastronomi alanı oluşuyor. Mesela İpek Yolu, soframızın zenginleşmesini sağlamış. Londra, New York, Paris, Milan, Dubai'nin yanına Gaziantep'i de koydurursak bu işi başarmış olacağız. Büyük düşünerek hedefe kilitlenmeliyiz. Gastronomi turizminin yeni oyuncusu olmalıyız” dedi. Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Festivalimiz ile yurtdışındaki mağazalarda Gaziantep ürününü sattırdığımızda biz zinciri tamamlamış olacağız. Gıda ürünleri firmaları ile birlikte bu işin altyapısını oluşturuyoruz. Bakanken Davos’a ekonomi zirvesine katıldığımızda çadırların önü sıraydı ve insanlar şeflerin sunumlarını izlemek istiyorlardı. Eğer bu işi iyi bir şekilde başarabilirsek bu işin Davos’u Gaziantep olabilir. Gastronominin Davos’u Gaziantep olabilir. Ünlü şeflerimiz festivalimizde sunumlar yapacak, sunumlarını yaparken de ellerindeki ürünü sanata dönüştürüyorlar. Festivale 40 ülke katılıyor ve bu proje Türkiye projesi. Bu yıl festivalimizin an teması: şifa. Çünkü Gaziantep’in mutfağında şifa var. şiveydizin, pirpirim aşının verdiği şifayı hiçbir ürün vermiyor. Çocukluğumuzdaki, özümüzdeki mutfağa döndüğümüz zaman koruyucu, önleyici tedbir ve şifa getiriyor. Pasta büyüdükçe hepimiz büyüyeceğiz.”

“GASTRONOMİ İLE ŞEHRİN İMAJI GÜÇLENECEK”

Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Bir şehrin Türkiye’de ve dünyada öne çıkması söz konusu. Gastronomi ile şehrin imajı güçlenecek. Şehrin imajının güçlenmesi ayakkabıcıya, makarnacıya yarayacak. Gıda ile ilgili bir işi Gaziantep’te yapmak bir prestij vesilesi olacak. Dolayısıyla bu festivalin ekonomik bir yönü de var. Türkiye’nin diğer şehirleri gıptayla bakıyor. Başkalarının yapmak isteyip yapamadığı bir şeyi gerçekleştiriyoruz” dedi.

“HERKES GAZİANTEP’İN TABLOSUNA, GÜCÜNE
ORTAK DÜŞÜNCE RUHUNA GIPTA EDİYOR”

“Şehir dışına çıktığınız zaman Gaziantep’in gücünü, kudretini ve kapasitesini çok daha iyi görüyorsunuz. Herkes Gaziantep’in tablosuna, gücüne, ortak düşünce ruhuna gıpta ediyor” şeklinde konuşan Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer konuşmasını şu şekilde sürdürdü;
“Biz pozitif düşünmeliyiz li var olan problemlerimizi çözme kapasitesine erişelim. Hepimiz bu şehre hizmet etmek amacıyla çalışıyoruz. Bazı şeyler var ki anlatılmıyor, şehir ancak neticeleri gördükçe anlıyor. İki gün boyunca İstanbul’da yoğun bir trafik yaşadık. Fakat şunu yaptık diyemiyoruz, bunların neticesi ortaya çıktığında herkes görecek. Gaziantepimizin problemlerini çözme, projelerine destek çıkma noktasında ekip olarak 2 gün boyunca çalıştık. Bu memlekette projelerin gerçekleşmesinde belediyelerimizin, valiliğimizin ve devletimizin imkanlarının dışında Türkiye’de vizyona gelmiş hemşerilerimizin de görüşlerini, düşüncelerini, ekonomik güçlerini ortak etme noktasında çalışıyoruz. Gaziantep’in geleceğiyle ilgili çok iyimserim. Gaziantep’i hak ettiği yerin de üstüne getireceğimizi düşünüyorum.”

“GAZİANTEP’İN 2003’TEN BU YANA DEVAM EDEN MARKALAŞMA
YOLCULUĞU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAPSAMINDA İLERLİYOR”

Toplantıya katılan Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise, “Büyük fotoğrafa baktığımız zaman gastronomi, bu fotoğrafta önemli bir yerde. Gaziantep’in 2003’ten bu yana devam eden markalaşma yolculuğu sürdürülebilirlik kapsamında ilerliyor. Başlamak kadar sürdürülebilir olması da önemli. 2008’de Avrupa birliğinin baklava tescilinin alınması, 2008’de coğrafi işaretin Avrupa birliğine taşınması, sonraki süreçte sanayide markalaşma yolculuğundaki çalışmalar şimdi de gastronomi alanındakiler çalışmaların tamamı büyük fotoğrafın parçaları. Bu konuda Gaziantep kendini aşmaya ve daha ileriye doğru gitmeye çalışıyor. Tohum bankası ve baharat kütüphanesi, festivalde bu yılın en önemli başlıkları arasında. Bize özgü çok önemli tohumlar ve baharatlar var. Bunların bir kütüphanesinin ve arşivinin olması, dünyaya buradan sunulmasını önemsiyorum.  Bu büyük pastadan şehrin tamamının hatta bölgenin ekonomik olarak etkilenmesi çok önemli. Sanayide, turizmde, gastronomide, şehrin tüm değerlerini içine alan bir markalaşma sürecini yaşıyoruz” dedi.

“GAZİANTEP 20’DEN FAZLA MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ BİR ŞEHİR”

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Gaziantep 20’den fazla medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu süreç içerisinde de ilk insanın yaşamaya başladığı merkeze yakın bir noktada kültürel varlığını sürdürmüş bir şehirde yaşıyoruz. Şehrimle gurur duyuyorum. Gastronomi, kültürel değerlerimiz içerisinde sadece biri. Değerlerimizin her birini tek tek yukarıya taşımamız gerek. 250 bin ile başlayan ziyaretçilerin milyonları Gaziantep’e getireceğine inanıyorum. Otellerine, dükkanlarına, satış noktalarına, baklavasına büyük talep gösteren geniş kitleleri Gaziantep’te ağırlayacağız. Kapasitemiz ve gücümüz var. Gastronominin hayatımızın her alanına yansıdığı bir kültürü yaşıyoruz.”

“GASTROANTEP ORGANİZASYONU, GAZİANTEP MUTFAĞININ
TANITILMASI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise, “Son dönemde yapılan çalışmalarla, dünya kültür miraslarının tanıtılması noktasında şehir olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Gastroantep organizasyonu, Gaziantep mutfağının tanıtılması açısından çok önemli. Çünkü buradaki oluşan mutfak, geceden sabaha oluşan bir kültür değil. Buradan gelip geçen kültürlerin yüzyıllar boyunca bıraktığı değerlerin, katman katman eklenmesi neticesinde bu noktaya geldi. Bize düşen de bundan sonraki safhada bu dünya kültür mirasını bütün dünya ile paylaşıp, hem ülke hem Gaziantep ekonomisine katkı sağlamaktır” diye konuştu.

“GTO OLARAK BU PROJEYİ DESTEKLİYORUZ”

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Teymur ise, “GTO olarak Gaziantep Gastronomi ve Mutfak Sanatları Akademisi, büyükşehir belediyemizin iştirakleriyle kuracağımızı müjdeliyorum. 18 ayda bitirmeyi planladığımız projemizde profesyonel aşçılık, ekmekçilik, pastacılık eğitimleri, gıda güvenliği, hazırlama ve sunum eğitimleri verilecek. Gastronomiye büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

“GAZİANTEP’İN BİRLİK VE BERABERLİĞİYLE İFTİHAR EDİYORUZ”

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu ise, “Biz Gaziantepliler üretkeniz. Becerilerimiz atadan geliyor. Gaziantep’in birlik ve beraberliğiyle iftihar ediyoruz. Gaziantep’te bu ruh olduğu müddetçe her şeyin üstesinden geleceğiz. Dikkat etmemiz gereken bir husus var; bir yerde baklava 25 lirayken başka bir yerde 110 lira.  Bunu önlememiz lazım” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER