Yaşam

GAÜN’de Korkut Ata Ne Söyledi Konulu Söyleşi Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Anadolu Öğrenci Topluluğu tarafından Araştırmacı-Yazar Güven Adıgüzel ve Aykut Ertuğrul'un konuşmacı...

GAÜN’de Korkut Ata Ne Söyledi Konulu Söyleşi Düzenlendi
02-03-2017 05:09
Gaziantep

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Anadolu Öğrenci Topluluğu tarafından Araştırmacı-Yazar Güven Adıgüzel ve Aykut Ertuğrul'un konuşmacı olarak katıldığı “Korkut Ata Ne Söyledi” adlı söyleşi düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşide, HYPERLINK "http://www.dr.com.tr/Sanatci/guray-sungu/s=266730" Güray Süngü ve  HYPERLINK "http://www.dr.com.tr/Sanatci/aykut-ertugrul/s=20604" Aykut Ertuğrul tarafından hazırlanan ve kolektif yazarların öykülerinin yer aldığı “Korkut Ata Ne Söyledi” adlı kitap tanıtılarak, Dede Korkut Hikayelerinin önemine dikkat çekildi.

Kitapta, Dede Korkut Hikayelerinin günümüze uyarlanarak yeniden yazıldığını belirten Araştırmacı-Yazar Güven Adıgüzel, Dede Korkut Hikayelerinin 12 hikayeden oluştuğunu hatırlatarak, 12 öykücüsünün de kitaptaki her öyküyü kendi tarzlarında yeniden yorumladığını söyledi.

Dede Korkut Hikayelerinin İslamiyet öncesi devirden bugüne kadar hiçbir şekilde değişmeyerek günümüze kadar geldiğini söyleyen Araştırmacı-Yazar Adıgüzel, “Metinlerin o dönemden bugüne söylediği bin 700 yıllık meselenin özü  adalet, ahlak, töre, yaşayış ve Türk toplumunun sosyal yaşantısı, aile yapısı, kadının ailedeki rolü. Bin 700 yıldan beri Oğuz’un töresinde hep aynı şekilde süregelip bugüne taşınmış. Biz bu metni unuttuk ama tekrar hatırlarsak, ortak hafızamızı tazelersek, Dede Korkut’un bize söylediği bu duyguları yeniden iştirak edebiliriz” şeklinde konuşu.

Öğrencilere hikâye okumalarını ayrıca roman, öykü, sinemadan da uzak durmamaları tavsiyesinde bulunan Araştırmacı-Yazar Aykut Ertuğrul ise, “Bir Amerikan filmi izlediğimizde veya Dede Korkut hikayelerini okuduğumuzda bize aynı hikaye anlatılmıyor. Çünkü her hikâye yeni bir şey söyler. Bunu hep zihinlerimizde tutmakta fayda var. Hikayeler kültürleri taşır. Bize hangi kültür taşınıyor? Bu sorunun hep zihinlerde tutulması gerekir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER