Mobil

Gaziantep 1. Yenidoğan Günleri

Gaziantep 1. Yenidoğan Günleri
08-06-2016 10:03
Gaziantep

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü ve Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği işbirliği ile Gaziantep 1. Yenidoğan Günleri düzenlendi.


Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Gaziantep 1. Yenidoğan Günlerine, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hayati Deniz, HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanifi Aslan, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Sivaslı, HKÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Ayla Yava, HKÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Tülay Ortabağ ile çok sayıda akademisyen, hemşire ve sağlık çalışanları katıldı. Törenin açılış konuşmaları, Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Prof. Dr. Ercan Sivaslı, Doç. Dr. Tülay Ortabağ ve Doç. Dr. Hayati Deniz tarafından yapıldı. Ortabağ konuşmasında, “Ülkemizde bebek ölümlerinin büyük bir kısmı, yaşamın ilk 28 gününde yeni doğan döneminde olmaktadır. Yeni doğanların yaşatılmasında yoğun bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının ve bu alanda personelin yetiştirilmesinin büyük önemi bulunmakta. Yenidoğan yoğun bakımlarının vazgeçilmezi hemşirelerin, eğitimlerinin daha da iyileşmesini sağlamak mortaliteye (ölüm oranı) ve morbiditeye (hastalık oranı), olumlu katkıda bulunacaktır. Yenidoğan yoğun bakım ortamı bebeğin sadece hayatta kalmasını değil; bununla beraber bebeğin en iyi şekilde gelişimini de sağlamalıdır” dedi. Programın birinci gününde, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Gelişimsel Bakım konusu üç oturumda konuşuldu. İlk olarak Prof. Dr. Nurullah Okumuş ve Prof. Dr. Ercan Sivaslı’nın başkanlığını yaptığı panelde, Yeni doğan Kronik Akciğer Hastalığı, Yeni doğanda Non-İnvaziv Ventilasyon, Preterm Retinopatisinin Klinik Yönetimi isimli konular anlatıldı. İkinci oturumda, yeni doğan değerlendirilmesi, yeni doğan ünitelerinde iyileştirici çevre, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde kaliteli uyku konuları akademisyenler tarafından anlatıldı. Doç. Dr. Tülay Ortabağ ve Yrd. Doç. Dr. Feride Yiğit’in başkanlık yaptığı son oturumunda ise yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde pozisyon yönetimi, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde ağrı yönetimi, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde kanguru yönetimi isimli konular işlendi.

Programın ikinci gününde, yeni doğan canlandırılmasında yenilikler ve yeni doğan taramaları konuları konuşuldu. Preterm (normal zamanından önce doğan) bebek beslenmesi adlı panelde, enteral beslenme (işlev¬sel sindirim sistemine sahip olduğu halde günlük alması gereken besin miktarını ağız yoluyla alamayan hastalarda, besinlerin bir tüp aracılığıyla mideye veya ince bağırsağa verilmesi) ve parenteral beslenme (ilaç veya serumların ağız yolu ile değil damar yolu, adele içi gibi yollarla verilmesi gibi konular hakkında detaylı bilgiler verildi.


Bilimsel programın ardından sosyal etkinlikle devam eden programın sonunda katılımcılara katılım belgeleri; organizasyonu düzenleyen komiteye teşekkür plaketleri Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hayati Deniz ve diğer davetliler tarafından verildi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. Yoğun ilgi gören programın her yıl düzenleneceği yetkililer tarafından bildirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER