Mobil

Gaziantep Büyükşehir ile HKÜ arasında eğitim protokolü imzalandı

Gaziantep Büyükşehir ile HKÜ arasında eğitim protokolü imzalandı
29-07-2016 12:25
Gaziantep

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Otizm Vakfı arasında, özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar/bireyler için çalışmaların ortak olarak yapılacağı, Gaziantep Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulmasını kapsayacak eğitim protokolü imzalandı.

İmza protokolü Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleşirken, protokolü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ve Gaziantep Otizm Vakfı Kurucusu Gülçin İkizceli imzaladı. Ayrıca Eğitim çalışmalarına destek vermek için HKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şener Büyüköztürk, HKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Latife Özaydın ve HKÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Yaşar Büyüköztürk imza protokolüne katıldı.

Eğitim çalışmalarını yürütecek olan Latife Özaydın, özel eğitime ihtiyacı olan çocukları/bireyleri; çeşitli nedenlerle bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından beklenilen düzeyden anlamlı farklılık gösteren kişiler olarak açıkladı. Ayrıca Özaydın: “Özel gereksinimleri olan çocukların sosyal etkileşim, dil ve konuşma, bilişsel, duygusal ve davranışsal gelişim alanları gibi akademik ve toplumsal becerilerinde de özel eğitim desteğine ihtiyaçları olduğu biliniyor. Özel gereksinimler içinde yer alan otizm, günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluktur ve “Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi” (Centers for Disease Control Prevention)'nin verilerine göre 2006 yılında her 150 çocuktan 1’inde otizm görülürken, 2012 yılında her 88 çocuktan 1’inde otizm görülmeye başladı. 2014 yılında verilen son bilgiye göre de, her 68 çocuktan 1’inde otizm görülüyor. Otizm ile mücadelenin bugün için en etkili yolu, erken tanı ile birlikte eğitim olduğu unutulmamalıdır” dedi.

İmzalanan protokolün amacını açıklayan ve yapılacak olan eğitim çalışmalarını anlatan Özaydın, şu ifadeleri belirtti: “Gelişimsel gerilikleri, yetersizlikleri olan çocuklara ve ailelerine eğitsel değerlendirilmeler doğrultusunda gelişimsel, eğitimsel (akademik), toplumsal ve bağımsız yaşam becerilerini kazandırmak ilk amacımızdır. Eğitim ortamları ile yaşadıkları topluma tam katılımlarına destek sunmayı amaçlayan disiplinler arası araştırmalara ve etkinliklere ortam sağlayarak elde edilen çıktıların paydaşlar tarafından etkin biçimde kullanılmasını sağlamak ise bir diğer amacımızdır. Erken tanısı konulan çocukların, özel eğitim ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve Gaziantep’te yaygınlaştırılması amacıyla otizm ve gelişimsel gerilikler konusunda farkındalık yaratmak, ailelerin artan ihtiyaçlarını ve çeşitlenen taleplerini karşılamak üzere çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

İmzalan protokol; Gaziantep Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmasını ve yürütülmesini kapsayacak. Merkezde, gelişimsel gerilik veya gelişimsel yetersizlik tanısı konan çocukların gelişimsel olarak mümkün olduğunca akranları düzeyine ulaşmalarını sağlamak amacıyla özel eğitim uzmanları tarafından bireysel veya küçük grup eğitimleri ile gelişimsel ve davranışsal erken eğitim desteği sağlanacak.

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER