Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk defa düzenlenen “Temassız Oyun Şenliği” Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un telekonferansla katılımıyla gerçekleşti. Yeni tip Koronavirüs (COVİD-19) Salgını’na karşı geliştirilen yeni oyun tekniği ile okullarda çocuklar güvenle oyun oynayabilecek.
Dünya’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan Koronavirüs Salgını’na karşı verilen mücadelede başlayan yeni normallerle birlikte okullarda eğitim sistemi de değişime uğradı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilirken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un bizzat tanıttığı “Temassız Oyunlar” projesi için harekete geçti. Büyükşehir, Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle, Prof. Dr. Tolga Erdoğan tarafından 4 gün boyunca yaklaşık 630 okul öncesi, sınıf ve beden eğitimi öğretmenine Temassız Oyunlar Eğitimi verdi, uygulamalı olarak anlatıldı. Eğitimler sonunda Masal Parkı’nda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla “Temassız Oyunlar Şenliği” gerçekleşti. Şenliğe telekonferans ile bağlanan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimlerle birlikte güveni bir şekilde oyun vasıtasıyla hijyen kuralları, uzaktan eğitimle ilgili bazı hususları paylaşıyor olmasının rahatlatıcı olduğunu belirtti.
Eğitimlerin çocuklar için, "tanışma, iletişim, dikkat, hareket ve iş birliği" gibi çeşitli edinimlerin gelişmesine yardımcı olabilmesi hedefleniyor. Hiçbir fiziksel temas içermeyen oyunların eğitmenlerle paylaşıldığı şenlikte ise oyunun gücünden yararlanarak çocukların yeni normale uyum süreçlerini keyifli hâle getirip kolaylaştırmak ve çocukların her türlü kaygı ve endişeden sıyrılarak okul yaşamına, arkadaşlarına, öğretmenine uyum sağlamaları amaçlanıyor.
SELÇUK: BÖYLE ZORLU BİR DÖNEMDE GÜNEŞ GİBİ AÇACAK PROJELERİ HAYATA GEÇİRMENİZ ÇOK DEĞERLİ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimler ve şenliğine çok kıymet verdiklerini ifade ederek, “Böylesi zorlu, sağlık açısında sıkıntılı günlerde, Dünya’nın bütün ülkelerinde COVİD-19 dolayısıyla yaşanana problemli dönemde sizlerin bir güneş gibi açacak projelerle uğraşıyor olmanız bunları hayata geçiriyor olmanız gerçekten çok değerli. Biz böyle bir süreci nasıl yönetelim konusunda ekip arkadaşlarımızla konuşurken onların tavsiyeleri sonucu temassız oyun konusunu öne çıkardık. Oyun bizim en önemli aracımız, eğitimde kullandığımız en güzel metot. Oyun vasıtasıyla hijyen kuralları, uzaktan eğitimle ilgili bazı hususları paylaşıyor olmak bizi rahatlatıyor. Böyle bir etkinliğe sahip çıkmanız her zaman olduğu gibi bizi çok mutlu etti. Çocuklarımızın mutluluğu, öğretmenlerimizin sevinci ve buluşmanın tadı hepimize büyük bir mutluluk veriyor” diye konuştu.
ŞAHİN: BU CEVHERLERDEN BÜYÜK BİR GELECEK BİZİ BEKLİYOR
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise tekrardan sevgiyle kucaklaşmak için maske, mesafe, temizlik kurallarına uyulması gerektiğini hatırlatarak, “Hep birlikte Türkiye’de ilk kez temassız oyun dediğimiz özel bir çalışmadayız. Çok özel bir dönemden geçiyoruz. Virüsle mücadele ederken bir taraftan da hayat devam ediyor, okullar açıldı. Oyun yalnızca oyun değil. Çocuklarımızı geleceğe hazırlıyoruz. Zihinsel gelişim sadece kitaplarla olmuyor oyunda bu gelişimi geliştiriyor. Size öğretmemiz gerekenleri oyun tekniği ile verebiliyoruz. Aynı zamanda sosyalleştiriyor hepimiz bir aradayız. Bu eğitici öğretimle hem duygusal, hem fiziki olarak bizi geleceğe hazırlıyor. Temassız olması bu dönemin yaşadığı en büyük soruna karşı bir fırsat veriyor. Valimiz ile çok güzel bir çalışma yapıyoruz. ‘Yükselen Gaziantep’ dedik. Eğitimi ile çocuklarıyla ‘Yükselen Gaziantep’ diyoruz. Bu çalışmalarda çocukların okuması şart. ‘Ben okuyorum, Gaziantep okuyor’ sloganıyla hareket ederek çocuk kütüphaneleri, millet kıraathanelerini açtık ve ‘Gaziantep Okuyor’ uygulamasıyla 20 bin kitaba ulaşabiliyorsunuz. Her çocuk grubu için kitap mevcut. Bu uygulamayı indirdiğinizde bu fırsatları veriyoruz. Çocuklar evde kaldığında da kendini geliştirsin diyoruz. Her çocuğun bir yeteneği var. Doğuştan gelen bu yetenekleri iyi tarar, bu çocukları yönlendirebilirsek bizi kimse tutamaz. Gençlik Spor Bakanlığı ile ortak çalışarak 33 spor salonu tamamladık. Ulaşılabilirlik içinde mahalle tipi olarak tasarladık. Anneler ve babalarla gideceğimiz çok yol var. Öğretmenler olarak sizler başımızın tacısınız. Bu minikler size emanet. Bu cevherlerden büyük bir gelecek bizi bekliyor. Bu zorlu dönemi el birliği ile atlatacağız. Ne yapılması gerekiyorsa bugün iş birliği yapacağız. Gaziantep Modeli’ni Türkiye’ye örnek bir model olarak sunacağız. Bu modelle ‘Güvenli Okulu’ çalıştıran tek şehir olduk. O okulda ne yapılması gerekiyorsa bütün tedbiri aldık. Sağlıklı, güvenli, çocuklarımız geleceği için ne gerekiyorsa yapacağız” diye ifade etti.
Mobil