Gündem

Gaziantep entegrasyon konusunda dünyaya örnek oluyor

Kalyoncu Ortadoğu Araştırma-Uygulama Merkezi (KALMEC) tarafından yürütülen “Suriyeli Mültecilerin Sosyo-Ekonomik Durumları ve Gelecek Öngörüleri” araştırma projesi kapsamında, Gaziantep’te yaşayan Suriyeli misafirler ile ilgili önemli bulgulara ulaşıldı.

Gaziantep entegrasyon konusunda dünyaya örnek oluyor
01-03-2017 03:54
Gaziantep

Kalyoncu Ortadoğu Araştırma-Uygulama Merkezi (KALMEC) tarafından yürütülen “Suriyeli Mültecilerin Sosyo-Ekonomik Durumları ve Gelecek Öngörüleri” araştırma projesi kapsamında, Gaziantep’te yaşayan Suriyeli misafirler ile ilgili önemli bulgulara ulaşıldı.

Koordinatörlüğünü HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Çıplak’ın yaptığı, proje ekibinde ise HKÜ Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Serdar Erdurmaz ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Keser’in yer aldığı çalışma sonuçlarının analizinde araştırma bulguları basın ile paylaşıldı.

Proje 12 Ay Sürdü

Proje Koordinatörü HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Çıplak: “KALMEC araştırmacılarının yaptığı araştırmaya göre Gaziantep’te yaşayan Suriyeli göçmenlerin yaklaşık %70'i Avrupa’ya gitmek yerine Türkiye’de kalmayı tercih ediyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin Suriyeli misafirlere sunmuş olduğu sosyal ve ekonomik fırsatların, güvenlik hizmetlerindeki başarının ve misafirperverliğinin bir göstergesidir. 1.6 milyon nüfuslu Gaziantep'e 350 bin civarında Suriyeli göç etmiştir. Bu kadar büyük bir grubun beraberinde getirdiği sorunlar göz önünde bulundurulduğunda %70 oranının büyük bir başarı olduğu anlaşılacaktır” dedi.

1100 Tane Suriyeli Göçmen Görüşü Alındı

Alanında yapılan sayılı araştırmalardan biri olan bu proje kapsamında, Gaziantep’te yaşayan Suriyeli Göçmenlerin sosyo-ekonomik durumları analiz edildi. Yürütülen çalışmalarda Gaziantep sosyo-ekonomik özelliklere göre 10 bölgeye ayrıldı. Temsil düzeyi yüksek olan proje için anketörler hem Arapça hem de Türkçeyi çok iyi konuşan öğrenci ve profesyonellerden oluşturuldu. Bir haftalık eğitimden sonra sahaya gönderilen anketörler Gaziantep’te yaşayan 1100 tane Suriyeli Göçmenle görüşmeler yaparak “Geleceğe yönelik beklenti ve planları” ile ilgili görüşler aldı.

Projenin Bazı Önemli Bulguları

  • Göçmenler daha çok akraba ve arkadaşların bulunduğu yerlere taşınmayı tercih ediyor. Ankete katılanların %90’ı Halep’ten geldiklerini belirtiyor.
  • Suriyeli göçmenlerin %67.48'i Gaziantep’te yaşamaktan memnun olduklarını söylüyor. Erkekler arasındaki memnuniyet kadınlar arasındaki memnuniyetten daha yüksek.
  • Ankete katılanların % 84,6’sı Suriye’ye geri dönmek istediklerini belirtiyor. Ancak dönme isteği ile dönme eylemi bir birinden farklı çıkıyor. Dönme isteği daha çok ev ve memleket özleminden kaynaklanıyor. Önceki araştırmalar, yüksek dönme isteği oranına rağmen, geri dönme eylemini gerçekleştirenlerin, tüm göçmen nüfusunun en iyi ihtimalle %30 civarında olduğunu gösteriyor.
  • Suriye’ye hangi şartlar oluştuğunda dönebilecekleri sorulduğunda, katılımcıların % 42‘sinin dönüşlerini rejimin değişmesine bağladığı görülüyor. % 15,4’ü ise dönüş için savaşın bitmesini beklemeyeceğini, ilk fırsatta dönmeyi planladığını bildiriyor. % 19,3 ile dönüşünü güvenliğin sağlanmasına bağlayanlar ve Suriye’de sosyal-ekonomik şartların sağlanmasına bağlayanların oranının birbirine eşit olduğu görülüyor.
  • Herhangi bir Avrupa ülkesine gitmek isteyip istemediğine yönelik soruya ise, örneklemin % 74,63’ü “gitmeyi düşünmüyorum” şeklinde cevap veriyor.
  • Avrupa’da bir ülkeye gitmeyi düşünenlerin hangi ülkeyi tercih ettikleri sorulduğunda %26,79 ile ilk sırayı Almanya alıyor. % 15,09’u İsveç, % 15,47’si İngiltere, % 10,19’ü Fransa, % 4,15’i İtalya, % 3,02’si Belçika, % 3,40’ı Norveç, % 2,26’sı Yunanistan ve yine % 2,26’sı İspanya’yı tercih edeceğini bildiriyor.

Proje ile ulaşılan bulgular, TC İçişleri Bakanlığı Göç İşleri Genel Müdürlüğü resmî genel ağ sitesinde bulunan verilerle karşılaştırıldığında; 2015 yılında Suriyelilerin açık ara başı çektiği ve koruma başvurusu yapan göçmenlerin ülkelere göre dağılımı hakkında ortaya konulan veriler ile birbirini teyit eder nitelikte olduğu görülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER