Kültür Yayınları 100. Yıl Serisi Kitap Lansmanı ve Basın Toplantısı Şehitkamil Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda Şehitkamil Belediyesi destekleri ile hazırlanan "Gaziantep Savunması", "Ayıntab Amerikan Koleji ve Son Başkanın Hatıraları" ve "Arkeolojik Çalışmalar ile Gaziantep Kronolojisi" isimli kitaplar tanıtıldı.
Şehitkamil Belediyesi, Kültür Yayımları 100. Yıl Serisi Kitap Lansmanı ve Basın Toplantısı Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Kitap Lansmanında konuşan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Şehitkamil Belediyesi olarak, göreve geldiğimi günden itibaren Gaziantep’in kültür ve sanat hayatına yönelik eserleri hayata geçirmek adına bir başlangıçta bulunduk. Son olarak hazırlamış olduğumuz Lohanzade’nin kitabı, görev geldiğimiz günden bu yana hazırladığımız 21’inci kitabımız olmuştu. Bugün 3 eser daha hizmete sunuluyor. Bu üç eser ile birlikte 24 eser hayata geçmiş olacak. Bu makamlar, süreli makamlardır. Allah kısmet etti, vatandaşımızın teveccühü ile 3 dönemdir bu makamda görev yapma imkanımız oldu. Yarın arkamızda güzel şeyler bırakmamız gerekiyor. Özellikle Gaziantep’in kültür ve sanat hayatına yönelik olarak yazılı kaynakların bırakılması gerekiyordu.”
“ESERLERİN, GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINI ÖNEMSİYORUZ”
Yeni eserler sunmaya devam edeceklerini kaydeden Fadıloğlu, “Gaziantep’in 100. Kurtuluş Yılı Etkinlikleri çerçevesinde geçtiğimiz yıl başlatılan ‘İşte Bu 100’den Gaziantep’ etkinlikleri adı altında devam ettiğimiz bu çalışmalarda da inşallah yeni eserleri de hizmete sunmaya çalışacağız. Bu işlerde de yetkin olan isimlerle çalışarak, içerik noktasında gerekli olan eserleri ve uzmanı tarafından hayata geçirilen eserleri sizlere sunmak isteriz. Aksi takdirde ne kadar kısa süre içerisinde çok eser yayınlarız demek bize ters geliyor. Biz niceliği önceliyoruz. Her şeyi bilmemiz mümkün değil, bu noktada konunun uzmanları ile çalışmaya gayret gösteriyoruz. Hocalarımızın hem akademik kariyerlerine katkı sunmak hem de bizden sonraki nesillere eserlerin kalması adına bu faaliyeti önemsiyoruz. Yalnızca 100.Yıl Etkinlikleri değil, bu görevde kaldığımız süre içerisinde bu yönlü çalışması olan tüm hocalarımızla birlikte bilim ve aklın ışığı altında bu faaliyetleri devam ettireceğiz.”
“15 TEMMUZ’DA AYNI SAHNELERİ YAŞADIK”
Eserlere ilişkin olarak konuşan Fadıloğlu, “Lohanzade, Gaziantep Savunması için çok önemli bir kaynak. Bu eserin gelecek nesillere bırakılması önemli idi. Diğer yandan Amerikan Koleji, Türkiye çapında bir deniz. Bu tür faaliyet bundan 100 yıl önce nasıl oynandı ise 15 Temmuz öncesinde bu sahneleri yaşadık. Kentte zeki öğrenciler alınarak, belirli eğitim düzeylerine gelmeleri finanse edilerek kendi menfaatlerine kullanıldığını gördük. Antep Harbi’nde de İngilizler, Fransızlarla mücadele ettik deriz. İşin gerisine baktığımızda yıllar öncesinden Amerikalılar buraya gelerek bu işin dizaynını yapmaya başlamıştı.”
“70 YILDIR SÜREN KAZILAR VAR”
Sözlerini sürdüren Fadıloğlu, “Diğer yandan Gaziantep, İpekyolu üzerinde arkeoloji açısından çok zengin bir bölge. Gönül ister ki bu arkeolojik eserler bir an önce gün yüzüne çıkarılsın. Maalesef çok uzun süreler gerektiren işler. 70-80 yıldır devam eden kazılar var. Bir anda bunların sonuca ulaşması mümkün değil, bunlar da büyük kaynak istiyor. Bu eserimizin arkasında Gaziantep Bölgesine ilişkin harita çalışması yaptık. Kent genelinde ‘nerede, ne var?’ konusunda hepsinin tek tek açıklamaları bulunuyor. İnşallah, ülkemizin imkanlarıyla doğru orantılı olarak bunlar hayata geçirilir, dünya kültür mirası olarak tüm insanlığa sunulur. Bundan sonraki süreçte yeni eserleri sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“ŞEHİT KAMİL İÇİN SEMBOLİK MEZAR OLUŞTURULACAK”
Toplantıda Şehitkamil için bir anıt mezar oluşturulacağını kaydeden Fadıloğlu, “Şehit Kamil’e ilişkin bir mezar çalışması projesi Belediye meclisimizden geçti. Naci Topçuoğlu Bulvarı üzerinde bulunan İbrahimli Mezarlığı’nda bir meydan düzenlemesi yapacağız. Mezara ilişkin mimari düzenleme çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 25 Aralık’a kadar yetiştirmeyi planlıyoruz. Ziyaretgah benzeri bir sembolik mezar oluşturacağız” dedi.
AMERİKAN KOLEJİ’NİN ANTEP SAVUNMASI’NDAKİ ROLÜ ANLATILDI
Lansmanda konuşan Doç. Dr. Murat Dağ, “Ayntab Amerikan Koleji ve Son Başkanın Hatıraları kitabı, Antep savunması ve Gaziantep savunması için Gazianteplilerin bağrına bir hançer gibi saplanmış Amerikan Koleji’ni anlattık. Bir eğitim yuvası için böyle bir ifade kullandım. Lohanizade 1924 yılında basmış olduğu kitapta Amerikan Koleji’nin fotoğrafını koyarak altına Osmanlıca mikrop yuvası notunu düşmüş. Bu kolej Amerikan misyonerleri tarafından Anadolu’da kurulan ilk kolej özelliğini taşımaktaydı. Gaziantepliler için acı günlerin başlangıcı konumunda bir yerdi. Bu kolej misyonerler tarafından kurulması ile Ermeni öğrencileri okuttular. Ermeni öğrenciler mezuniyet sonrasında Anadolu’nun çeşitli yerlerine zengin olarak dağıldı. Antep ve bölgesinde çıkan Ermeni olaylarına bu kolejin desteklerini çok net görüyoruz. Kitabın ikinci b ölümü ise kolejin son başkanı John Merrill’in hatıralarından oluşuyor” dedi.
“GAZİANTEP, ARKEOLOGLAR İÇİN GÜZEL BİR COĞRAFYA”
Arkeolojik Çalışmalar ile Gaziantep Kronolojisi Kitabının Yazarı Timur Demir ise, “Gaziantep, arkeologlar için güzel bir coğrafya. Burada insan öyküsüne yönelik çok sayıda çalışma gerçekleştirdik. Gaziantep’in, kadim coğrafyanın tarihini ve kültürünü ortaya çıkarmada çok sayıda bilimsel çalışmalar gerçekleştirildi. Fakat bu çalışmaların halka kültürel miras bilinciyle aşılanmasında bir sorun vardı. Genellikle masallaşmış hikayeler ön plana çıkıyordu. Bu çalışmamamızda masallaştırmadan, bilimsel verileri, halkın anlayacağı şekilde kültür anlatıcılığı ilkeleri doğrultusunda anlattık” diye konuştu.