Mobil

“Gaziantep Tekstili kendi markasını oluşturmalı”

Gaziantep tekstilinde yaşanan sıkıntıları gazetemize anlatan Can Trikotajcılar Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Can...

“Gaziantep Tekstili kendi markasını oluşturmalı”
10-02-2016 14:23
Gaziantep

Gaziantep tekstilinde yaşanan sıkıntıları gazetemize anlatan Can Trikotajcılar Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Can, Gaziantep Tekstili’nin kendi markasını oluşturması gerektiğini söyledi.

Gaziantep’in tekstil konusunda dünyada söz sahibi olabilecek bir değer taşıdığını dile getiren Can Trikotajcılar Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Can, tekstilin kalbi olan Gaziantep Tekstili’nde markalaşma problemi yaşandığını kaydetti. Gaziantepli tekstilcilerin ürettikleri ürünleri İstanbul aracılığı ile dünya pazarına sattıklarını kaydeden Can, “Kentte bulunan tekstilcilerimiz ne yazık ki dünyada kendi pazarlarını oluşturamadılar. Gaziantep’te üretilen tekstil ürünleri İstanbul üzerinden dünya pazarına ulaştırılıyor. Ürün esnafın, risk esnafın ama işin kaymağını İstanbul’daki aracılar alıyor. Gaziantep aracılar ile dünya pazarında kendi adını duyuramaz. Kentin önemli bir sanayi ürünü olan tekstil konusunda Gaziantep’in marka değerinin oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Gaziantep dünya pazarına kendi adını ve markasını duyurmalı” diye konuştu.

“RUSYA PAZARI ÖNEMLİ”

Gaziantep tekstilinde meydana gelen sorunları anlatan Can, “Rusya, İran, Suriye ve Irak pazarları Gaziantep tekstili için önemli bir yer tutuyor. Özellikle Rusya’ya yönelik ürünler üreten tekstilcilerimiz bulunuyor. Bu tekstilcilerimiz geçtiğimiz yıl Rusya’da meydana gelen devalüasyondan dolayı alacaklarını tahsil edemediler. Esnaf, Rusya ile son günlerde yaşanan siyasi kriz nedeniyle ürünlerin ellerinde kalacağı endişesi taşıyor. Irak ve Suriye pazarları iç savaş ve şiddet olaylarından dolayı büyük zarar gördü. Rusya pazarının da kapanması esnaflarımızı olumsuz etkiler” diye konuştu.

“ESNAF DOLAR ÜZERİNDEN HAMMADDE SATIN ALIYOR”

Dolar fiyatlarında meydana gelen artışların esnafı olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Can, “Tekstilci esnafı gerekli hammaddeyi dolar üzerinden vadeli olarak satın alıyor. Hammadde dolar ile satın alınmasına karşın esnaf ürünlerini TL bazında satışa sunuyor. Dolar fiyatlarının yükselmesi ile esnafın vadeli olarak satın aldığı hammadde için yüklü ödemeler yapmak durumunda kalıyor. Diğer yandan halen esnaflarımız sözlü anlaşmalar ve çek üzerinden satışlarını gerçekleştiriyor. Esnafın bu satıştan parasını alıp almayacağı kesin olmuyor. Çek üzerinden yapılan satışlarda esnaflar zarara uğrayabiliyor. Bu noktada esnaflarımız en büyük zararı geçtiğimiz yıl Rusya’da meydana gelen devalüasyon nedeniyle aldı. Ruble’nin değer kaybetmesinden dolayı esnaflar alacaklarını tahsil edemedi. Bir diğer faktör ise geçtiğimiz ay Habur Sınır Kapısı’nın kapalı olması da esnaflarımızı olumsuz yönde etkiledi. Esnaflar mallarını Irak Pazarı’na gönderemedi. Sınır kapısının açılmasıyla birlikte esnafımız az da olsa iş yapmaya başladı” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER