Mobil

Gaziantep trafiğine 'Metro' şart

Gaziantep trafiğine 'Metro' şart
15-10-2016 05:47
Gaziantep

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gürcan Ülgey, Gaziantep trafiğinde yaşanan sorunların çözümlenmesi için Gaziantep'e metro yapılması gerektiğini söyledi.

Gaziantep Trafiğinde yaşanan sorunlara ilişkin yazılı açıklamada bulunan Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gürcan Ülgey, "Sanayisinin gelişmesi ile çalışan sayısının artması, yeni üniversitelerin açılması, normalin üzerinde yaşanılan göç, kentteki turizm ve sağlık sektörünün gelişmesi, ilimizin bölgede merkez konumunda olması vb. etkenlerden dolayı kentimizin nüfusu hızla artmaktadır. Dolayısı ile kentimizdeki trafik sorunu da gün geçtikçe katlanarak artmaktadır. Radikal kararlar alınmadıkça bu sorun çözülemeyecek bir noktaya doğru gitmektedir.
Gelişmiş birçok kentte olduğu gibi, kentimizde de raylı sistemin gerekliliği tartışılmaz bir ihtiyaçtır. Kentimizde de bu ihtiyacı karşılamak amacı ile güzergâhı, kapasitesi, sistemi, modeli çok tartışılmasına rağmen hafif raylı sistem yapıldı ve yaklaşık 10 yıldır kullanılmaya devam edilmektedir. Ama artık bu sistemin kaldırmadığı ve ihtiyaca cevap veremediği de görülmektedir. Yapım aşamasında tartışılan birçok sorun bugün gün yüzüne çıkmaya başlamıştır.
Bugün bile sıkıntı yaratan, kendi dışında diğer trafik akışını ciddi bir şekilde etkileyen, sıkışıklığa neden olan ve önümüzdeki yıllarda daha büyük sıkıntı yaratacağı kesin olan bu sisteme daha fazla tadilat ve yatırım yapmak, pansuman bir tedavi yöntemidir. Sorun bugün belki kısmen çözülecek fakat önümüzdeki yıllarda büyüyerek tekrar karşımıza çıkacaktır.
Bu neden ile “METRO HEMEN ŞİMDİ” diyoruz.
Belki, ilk yatırım maliyeti, finansman temini, DPT’den onayı, metro yapım sürecindeki trafik karmaşası gibi çok çok ciddi sorunlar karşımıza çıkacaktır. Ama şu bir gerçektir ki yer altı metrosu ile kentimizin trafik sorunu ciddi oranda çözülebilecektir. Bugün başlanmaz ise zaten şartlar bizi önümüzdeki yakın süreçte yer altı metrosuna zorlayacaktır. Bu neden ile hiç zaman kaybetmeden, eski siteme daha fazla tadilat ve yatırım yapılmadan bir önce başlanılmasını için adımlar atılmasını bekliyoruz.
Eski sistem tabi ki ciddi bir yatırım ve bununda çöpe atılmaması gerekiyor. Gelişmiş birçok kentte metrolar, diğer taşıt trafiğini daha az etkilemesi için hemzemin yapılmaktadır. Ama geçmişte hemzemin yapılmayan bu sitem görülüyor ki ciddi sıkıntı yaratmaktadır. Mevcut hafif raylı sitemin hemzemin olarak düzeltilmesi de kısmi bir çözüm olabilir. En doğru çözüm ise bu güzergâhın METROBÜS güzergâhı olarak kullanılması, şimdiki yolcu kapasitesini kat kat artırarak daha seri ve konforlu bir ulaşım sistemi sağlayacaktır.
Tabi ki bu kadar trafik sıkıntısı olunca hemen ve kısmi çözümler ile sorun çözülmeye çalışılmaktadır. Akıllı kavşaklar, sinyalizasyondaki düzenlemeler ve son olarak ta sola dönüş yasakları. Olmaz! Bu şekilde sorunlar çözülemez. Bu uygulamaların hepsi bilimsel uygulamalar, kesinlikle yarar sağlar ancak tedavi etmez ve sorunu çözemez. Sola dönüş yasakları alt yapısının uygun olması durumunda gerçekte trafik akışını hızlandıran sistemlerdir. Yonca yaprağı kavşaklarında uygulanan sistemin şehir içi trafiğine uyarlamasıdır. Sola dönmek için, düz gidip sağa dönüp, tekrar sağa dönüş yaparak ana artere, yani ilk dönmek istediğiniz sol güzergâha sizi zorlayan sistemdir. Bu da trafik ışıklarında kaybedilen zamanı telafi etmek ve kavşaktaki sıkışıklığı ortadan kaldırmak için uygulanan güzel bir sistemdir. Ancak şehir içerisinde sağa dönüş ve tekrar sağa dönüş gibi alternatif yolların yeterli olmadığı için, bu sisteminde faydası olamayacaktır. Ancak en azından yıllar sonrasını düşünülerek, yeni yapılacak yerleşim merkezlerinde şimdiden bu geçişlerin planlaması yapılmalı ve gelecek kuşaklara güzel bir kent bırakılmalıdır.
Yetkililer, birçok konuda her zaman söyler; bu sistem, bu sorun bizden yıllar önce yapılan yanlış uygulamalardan kaynaklanmaktadır ve çözümü gerçekten kolay değil diye. Bunu söyleyen yetkililer gerçekte doğru söylemektedirler. Ama doğru söylemek yetmez, doğrunun yanında haklıda olabilmek için, bugünkü uygulamaları en azından ileriye dönük yapmak durumundadırlar.
Kentimizde uygulanan diğer bir yöntem ise Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES). TEDES uygulaması trafiğin disipline edilmesi ve kurullara uyulması ve trafik kültürünün yerleşmesi açısından bilimsel ve doğru bir yöntem. Bu uygulama ile trafik ışığı, hız, emniyet şeridi, park ihlallerinin önüne geçilmesi ve trafiğin rahatlaması amaçlanmıştır. Ama vatandaşlar arasında sistemde sıkıntılar olduğu ve cezaların da adil kesilmediği haklı haksız birçok kişinin mağdur olduğu söylentileri dolaşmaktadır. Bunun yanında kavşakta, kırmızı ışıkta duran ve yeşil yanmasını bekleyen araçlar, arkadan siren çalarak gelen bir ambulans, itfaiye vb. geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermesi, dörtlü yakarak ve geçiş hakkı olan diğer araçları korna ve selektör ile uyararak dikkatli bir şekilde kırmızı ışıkta geçip ambulans veya itfaiyenin önünü açıp yol verme gibi Ülkemizde bir trafik kültürü oluşmuştur. Ancak TEDES’in olduğu kavşaklarda bu şekilde yol veren araçlara ceza elektronik olarak kesildiği için vatandaşlar tarafından yol vermeme gibi bir alışkanlık oluşmaya başlamıştır. Bu da sistemde oluşan farklı bir sıkıntıdır. Bu durumunda değerlendirilmesi gerekmektedir.
Diğer farklı bir sorunda yol çizgilerdir. Yol çizgileri trafik akışını hızlandıran, kaza riskini azaltan uygulamalardır. Ancak kentimizdeki yol çizgilerinin yeterli olmadığını veya olan yollarda ise çok kısa sürede yıprandığını ve iş görmez hale geldiğini görebiliyoruz.
Kentimizde bisiklet yolları uygulaması da yeni başlamıştır. Bisiklet yolu yapıp üzerine de bisiklet işareti yapmak ile vatandaşa bisiklet kullandırılamaz. Bu yolların birbirini tamamlayıcı nitelikte olması, diğer araç trafiği riski ile en az bir şekilde karşılaşılması ve en önemlisi bisiklet kültürünün yaygınlaşması ile olabilecek uygulamalardır. Mevcut şehir merkezinde uygulanması verimli olmayacaktır. Bu sisteminde yeni yapılacak yerleşim merkezlerinde şimdiden planlaması gereklidir.
Sonuç olarak yukarıda belirtilen kentimizdeki trafik sorunlarının değerlendirilmesini, bu ve benzeri sorunların, kentte bulunan belediyeler, emniyet, meslek odaları, üniversiteler, ilgili STK’lar ile birlikte masaya yatırılmasını ve çözüme kavuşturulmasını, ileriye dönük olarak da yeraltı metrosunun gündeme getirilip, hayata geçirilmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER